Search
Close this search box.

El simposi Women and Conducting tanca amb gran èxit i interessants conclusions

Ahir es va celebrar a l’Aula Magistral del Palau de les Arts Reina Sofia de València el simposi Women and Conducting, un esdeveniment organtizat pel Berklee College of Music amb la col·laboració de la FSMCV, CulturArts i Bankia, i que pretenia destacar el paper de la dona en el món de la direcció musical, donant visibilitat a un gènere la presència del qual ha sigut històricament inferior a la presència masculina.

Amb l’objectiu de donar visibilitat i sensibilitzar sobre aquesta presència desigual, així com de discutir estratègies i iniciatives que contribuïsquen a la eradicació del “sostre de vidre” en les posicions de lideratge en les esferes de la música contemporània, destacades dones de l’àmbit musical arreu del món van contar les seues experiències amb el propòsit de treballar per tancar aquesta bretxa de gènere.

La gestora cultural de la FSMCV, Lourdes Chilet, va realitzar una exposició en la qual va resaltar el creixent paper de la dona en les societats musicals, en les quals cada vegada hi ha més implicació femenina. A aquest repàs de la evolució històrica li va seguir la intervenció del reconegut tenor Plácido Domingo, qui va destacar que “les xifres de dones dirigint orquestres en el món són encara xicotetes”.

El panell de participants va comptar també amb les experiències d’Alice Farnham, qui es va referir a la primera dona en dirigir la Royal fa quatre anys, entre les “crítiques masclistes d’alguns directors famosos”. Miriam González, abogada, fundadora i presidenta d’Inspiring Girls International, va destacar que “les xiquetes necessiten referències per voler dedicar-se a açò, raó per la qual és important crear programes d’igualtat”, així com que “les dones han d’inspirar a altres dones mitjançant una exposició pública de la seua feina”.

La jove directora Yi-Chen Lin, per la seua banda, proposava que “els homes han de saber complir el seu paper de recolzar les seues parelles femenines”. Però queda molt de treball per fer, doncs explicava la compositora Nan Schwartz que no va composar la banda sonora de la pel·lícula “50 sombras de Grey” perquè “la productora va pensar que amb una directora ja complien el contingent” de presència femenina, i Luana Chailly afegia que “València està a anys llum d’Itàlia en donar rellevància en llocs de responsabilitat a les dones”, així com que “hauriem d’arribar a que no siga notícia que una dona dirigisca o siga la directora d’escena d’una producció”.

Després d’aquesta interessant taula de debat, el simposi va tancar amb una sèrie de recomanacions per empoderar les dones en l’àmbit de la música, i en tots els àmbits en general: ser valentes, difondre els casos d’èxit, recolzar les nostres societats i federacions, tindre una mentalitat oberta, tindre cura amb els efectes socials que ens poden fer retrocedir, i fer-nos visibles.

Una jornada que va tancar amb l’optimisme de que cada vegada la bretxa de gènere en les nostres societats musicals és més xicoteta, però queda encara molt camí a recórrer, i per aquest camí anem.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías