La formació valenciana Amores Grup de Percussió, integrada per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador “Chapi”, inaugurarà el pròxim 9 d’agost el Festival Internacional d’Orgue d’Andorra. Ho farà amb l’estrena d’una obra per a orgue, percussió i banda sonora que porta per títol “El jardín suspendido”, i l’autor de la qual és l’organista Ignacio Ribas.
La interpretació estarà precedida d’un repic de campanes en l’església de Sant Esteve. Es tracta d’una obra musical estructurada en 24 seccions que se succeïxen sense interrupció i que recrea una jornada de contemplació, des de l’alba, amb els primers rajos de llum fins a la nit, amb la visió del firmament.
En termes musicals, en esta obra la improvisació sobre una estructura donada juga un paper essencial. Tant la percussió com l’orgue van recreant i ampliant textures només insinuades per una banda sonora preexistent. Entre ambdós instruments no necessàriament s’estableix un diàleg o una relació concertada. Conviuen (amb les seues diferències, en ocasiones molt dispars) compartint un mateix espai generós en oposicions. L’espai contrastant es reflecteix en la mateixa disposició dels instruments de percussió, que es distribueixen en tota l’extensió del local, lluny d’un agrupament centrat. L’obra inclou el recitat d’una selecció de text de A song of the rolling earth de l’escriptor nord-americà Walt Whitman (1819-1892). Este recitat es realitza en diversos idiomes, simultàniament o aïlladament.
Els somnis són el lema de la 18a edició d’este Festival Internacional d’orgue que tindrà lloc del 9 d’agost al 26 d’agost i que este any ha augmentat de 5 a 9 els concerts programats. A més de concerts, el festival ha organitzat també activitats paral·leles com els “Matins amb orgue”, sis actuacions dirigides als nombrosos grups de turistes. A més, per primera volta, un corn alpí visitarà el Principat. Serà el 26 d’agost en l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes interpretat per Carlo Torlontano juntament amb Francesco di Lerni, a l’orgue.
AMORES grup de percussió
Fundat en 1989, està integrat per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador “Chapi”. AMORES Grup de Percussió pren el nom de l’obra homònima de John Cage, compositor que ha exercit una forta influència en el grup i a qui va retre homenatge en el Festival de Tardor de Madrid (1991) comptant amb la seua presència.
En la seua dilatada trajectòria ha desenvolupat un paper decisiu en l’evolució de la música per a percussió en Espanya, estrenant gran part de l’obra escrita per a percussió i composicions dedicades al grup. La seua trajectòria professional sempre ha estat unida a la tasca investigadora, docent i educativa creant audicions de percussió per a escolars durant els últims 20 anys. Els més importants solistes internacionals han actuat junt al grup.