Search
Close this search box.

La Confederació Espanyola de Societats Musicals convoca el Concurs de Composició Música Solidària amb l’Alzheimer

La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) ha convocat el Concurs de Composició Música Solidària amb l’Alzheimer, dirigit a compositors de tot el món, amb el propòsit d’ajudar en la lluita contra aquesta malaltia neurodegenerativa diagnosticada a més d’1,2 milions de persones i que afecta a més de 4,8 milions, entre malalts i familiars cuidadors, a Espanya.

Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració iniciada entre la CESM, que es va declarar entitat solidària amb l’alzheimer al gener, i la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) i té com a objectiu sensibilitzar a la societat entorn d’un problema soci-sanitari de primera magnitud amb el suport dels dos grans col·lectius als quals representen: 1.100 societats musicals amb 60.000 músics, 120.000 alumnes i un milió de socis; i 1 confederació autonòmica, 12 federacions autonòmiques i 6 associacions uniprovincials que aglutinen a més de 300 associacions locals amb més de 83.130 socis directes, respectivament.

La CESM ha tingut en compte diversos factors per a impulsar aquesta col·laboració: l’alzheimer és el tipus de demència més prevalent i no existeix un pla dirigit a pal·liar els seus efectes malgrat les recomanacions formulades pel Parlament Europeu, la Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut. Així mateix, l’entitat se solidaritza amb les reivindicacions de la CEAFA que sol·licita més recursos soci-sanitaris destinats a les necessitats de milers de persones i famílies afectades i l’engegada d’una política d’Estat contra la malaltia.

El projecte és un pas en ferm per treballar conjuntament, amb la col·laboració d’institucions, entitats públiques i privades, i conjuminar esforços per a millorar la qualitat de vida de malalts i familiars i posar en valor l’eficàcia de la música i els seus beneficis en l’àmbit terapèutic i social, tal com van posar de manifest recentment Vicente Cerdà, president de la CESM, i Rosa Mª Cantabrana, presidenta de CEAFA.

3.000 euros de premi

El Concurs de Composició Música Solidària amb l’Alzheimer està dirigit a compositors de qualsevol nacionalitat i sense límit d’edat. Les obres han de tindre una versió per a banda de música i una versió per a flauta dolça, ser originals i no haver sigut interpretades, editades o premiades en un altre concurs. La durada recomanada ha d’estar entre 5 minuts i 8 minuts.

El termini de presentació de les obres finalitzarà el 30 de juny de 2018 a les 20 hores, i el jurat, per determinar, estarà format per persones de reconegut prestigi i solvència professional en el món de la música. Hi haurà un únic premi de 3.000 euros i placa acreditativa per a la composició guardonada que serà estrenada en les seues dues versions en l’acte de lliurament del premi, previst dins dels actes del Dia Mundial de l’Alzheimer. Les bases es poden consultar al final d’aquesta notícia i en la pàgina web www.coessm.org.

Banda sonora

El concurs pretén també proporcionar amb la composició guanyadora una banda sonora a l’obra El capità Zheimer de Nacho Golfe amb il·lustracions de Loopy Teller Studio. El llibre, que combina narrativa i còmic, està editat per l’Editorial Sargantana que ha llançat la quarta edició i prepara el llançament de la segona part.

Està dirigida al públic infantil i juvenil i narra la història d’un grup de xiquets que elabora un pla per a ajudar al iaio d’un d’ells que pateix la malaltia d’alzheimer. El senyor Nicolàs es converteix en el capità Zheimer en un viatge a través del temps que els porta a tots a viure nombroses aventures enfrontant-se a aquesta malaltia que va patir la iaia de l’autor que va escriure aquest llibre com un homenatge.

El president de la CESM considera que “complementar musicalment El Capitan Zheimer brinda moltes més possibilitats de difusió i interpretació, la fi és que l’alzheimer siga conegut per la major quantitat possible de xiquets i joves a Espanya”. Per a Cerdà, “açò contribuirà a un major coneixement i comprensió d’aquesta cruel malaltia, una meta a la qual la CESM vol contribuir modestament amb aquest projecte”.

La CEAFA és una Organització no Governamental d’àmbit nacional, la meta de la qual resideix a treballar per a posar l’alzheimer a l’agenda política, cercant el necessari compromís social i posant en valor el coneixement per a poder representar i defensar els interessos, necessitats i drets de totes les persones que conviuen amb la malaltia. Aquesta xarxa associativa compta amb 5.419 voluntaris i amb 3.863 treballadors que atenen a les persones afectades i als seus familiars cuidadors.

La CESM és una organització sense ànim de lucre de caràcter civil, que coordina i integra el moviment associatiu musical i cultural de l’Estat Espanyol representat per les seues societats musicals, entitats que tradicionalment han contribuït a conservar una part important del patrimoni cultural i musical dels nostres pobles.

Federacions a Espanya

Actualment, aquestes són les federacions de societats musicals a Espanya: Federació de Bandes de Música d’Andalusia, Federació Aragonesa de Societats Musicals i Escoles de Música Amateurs, Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals, Federació Regional Castellà-Manxega de Societats de Música, Federació Castellà-Lleonesa d’Associacions Musicals, Bandes i Escoles Música, Federació Catalana de Societats Musicals, Federació Extremenya de Bandes de Música, Federació Gallega de Bandes de Música Populars, Federació Gran Canària de Bandes de Música, Federació Regional de Societats Musicals de la Comunitat de Madrid, Federació de Bandes de Música de la Regió de Múrcia, Federació de Tenerife de Bandes de Música, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Navarresa de Bandes de Música.

Documentació

Descarrega les bases i el full d’inscripció de la convocatòria. [PDF]

 


Imatge: Portada del llibre El capità Zheimer de Nacho Golfe.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías