La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FMSCV) ha celebrat a Castelló un acte d’homenatge a les Escoles de Música de les Societats Musicals i a la Diputació de Castelló, com a part de les seues activitats programades per a commemorar el seu 50é aniversari.
L’acte ha comptat amb la intervenció del president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, i del president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner.
“El que hem viscut hui a Castelló és un fet històric. Volem agrair a tots els nostres músics i a tots els alumnes de les Escoles de Música, que són el futur de les Societats Musicals, la seua entrega i la seua passió per la música. Gràcies al treball pedagògic que desenvolupen, són un suport imprescindible per a les Societats Musicals. Amb aquest acte hem reconegut el seu gran treball i volem que tots els alumnes se senten orgullosos de ser músics i de la seua gran labor per protegir un dels principals emblemes de la cultura de la nostra Comunitat com és la música popular”, ha declarat Pedro Rodríguez.
“Amb aquest acte hem reconegut el seu gran treball i volem que tots els alumnes se senten orgullosos de ser músics i de la seua gran labor per protegir un dels principals emblemes de la cultura de la nostra Comunitat com és la música popular”
Pedro Rodríguez, President de la FSMCV
Juntament amb açò, ha agraït a la Diputació de Castelló el seu suport continu a les Societats Musicals donant-los lloc en la seua programació cada any. “No és obligació de la Diputació realitzar aquesta tasca i, no obstant açò, el seu suport ha sigut continu perquè són conscients del gran valor que aporten les nostres Societats Musicals a la cultura i a la societat de la província. Per aquest motiu, ens ha semblat imprescindible rendir-los també homenatge hui”, ha afirmat el president de la FSMCV
Dos rècords Guinness que reconeixen el caràcter intergeneracional de les Societats Musical
En aquest esdeveniment celebrat a la Plaça de Bous de Castelló, les Societats Musicals s’han alçat per primera vegada en la seua història amb 2 Guinness World Records de la música que han demostrat el caràcter intergeneracional de les nostres Societats Musicals i com la Comunitat Valenciana compta amb més famílies de músics que qualsevol altre lloc del món.
El primer d’ells s’ha aconseguit amb el “major grup de músics que són família troncal en un espectacle de música”. En total han participat 15 membres d’una família compost pel iaio, els seus 4 fills, 3 cònjuges d’aquests i els seus 7 fills. També es va batre el rècord de “major grup de músics amb connexió familiar en un espectacle musical” amb 35 membres compostos per la família anteriorment esmentada al costat dels seus cosins, nebots, germans dels cònjuges i uns altres familiars. Tots els participants pertanyen a la família “Alfonso” originària d’Oriola.
“Ha sigut molt emocionant poder reunir-nos tots junts perquè som una família molt gran i és complicat. La música ha sigut sempre un eix de la nostra família, alguna cosa tan característic en nosaltres, que se’ns ha inculcat des de xicotets i no concebem la vida sense ella”, ha declarat Mª Carmen Alfonso.
“La música ha sigut sempre un eix de la nostra família, alguna cosa tan característic en nosaltres, que se’ns ha inculcat des de xicotets i no concebem la vida sense ella”
Mª Carmen Alfonso
Per a la consecució d’aquests rècords s’ha comptat amb la presència d’un jutge emèrit i un notari que han sigut els responsables de certificar la validesa dels documents presentats pels familiars que van participar i de constatar que s’havia produït la interpretació i, per tant, la consecució d’aquests dos Guinness.
Espectacle lúdic-festiu: estrena de l’obra El Guerrer de la Valltorta
L’esdeveniment celebrat per la FSMCV ha comptat amb la participació de 6.062 alumnes d’entre 8 i 16 anys de les Escoles de Música de 211 Societats Musicals de Castelló, València i Alacant.
Per a l’ocasió, Xarxa Teatre ha creat i estrenat en primícia l’obra El Guerrer de la Valltorta que ha escenificat contes populars, narracions i rondalles típiques de la Comunitat, en un espectacle lúdic-festiu dirigit al públic infantil, que ha comptat amb un desplegament de mitjans de més de 50 professionals en escena. Per la seua banda, el prestigiós director, compositor i artista digital , a més de Catedràtic de Tecnologia Musical del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, Pere Vicalet, ha sigut l’encarregat de crear la composició musical d’aquesta representació teatral i sota la seua batuta han interpretat aquesta obra 5.942 alumnes, utilitzant instruments musicals tradicionals, i 120 alumnes mitjançant dispositius tecnològics com a telèfons mòbils i tablets aplicant l’innovador sistema Soundcool que ha sigut desenvolupat per la Universitat Politècnica de València en col·laboració amb la FSMCV.
A més, aquest acte ha comptat amb la participació del grup castellonenc “Las Autenticas”.
Aquest esdeveniment, ha sigut el primer programat per la FSMCV per a aconseguir 18 Guinness World Records de la música per a commemorar el seu 50é aniversari i proclamar a nivell mundial la importància de la música popular com una dels senyals d’identitat fonamental de la cultura de la Comunitat Valenciana. La següent trobada se celebrarà el 12 de maig en la Plaça de Bous d’Alacant i allí es pretén aconseguir el rècord a “la lliçó de música més gran del món”.
Els actes de celebració del 50é aniversari de la FSMCV compten amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, a través del Institut Valencià de Cultura i Presidència de la Generalitat, de les Diputacions d’Alacant, Castelló i València i dels Ajuntaments de les seues tres capitals provincials, així com de Bankia i altres patrocinadors privats.