Search
Close this search box.

Èxit de la Banda de Dones al concert pel Dia Internacional de la Dona 2018

El Palau de la Música acollia ahir 11 de març el ja tradicional Concert de la Banda de Dones de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en commemoració del Dia Internacional de la Dona. Davant una gran afluència de públic, les 76 dones músics sota la batuta de la directora en 2018, Mercedes Femenia, reivindicaren el paper de la dona en l’àmbit musical amb la interpretació d’obres compostes per dones o de peces on aquestes són homenatjades.

Cal recordar que la Banda de Dones va ser una iniciativa de la FSMCV engegada en 2015 amb l’objectiu de donar veu a les dones en l’àmbit musical, silenciades durant segles, mitjançant el reconeixement del seu treball des de la interpretació, la direcció, la composició o la gestió.

Concert al Palau de la Música

El concert va començar amb la interpretació de l’obra Femme Força, pasdoble dedicat al col·lectiu en defensa dels drets de la dona de Pedreguer i compost per Mercedes Femenia. Aquesta peça, a més a més, fou estrenada per la pròpia Banda de Dones l’any 2016 baix la direcció d’Inma Mateu Fortuño.

Tras aquesta interpretació de Femme Força, les vocals de la Junta Directiva de la FSMCV, Sara Sanjuán i Lourdes Gavilà, presentaren a la Banda de Dones, mentre que Daniela González, també vocal de la Federació, va procedir a la lectura del manifest de la FSMCV per visibilitzar el paper de les dones a la música.

Seguidament va ser el torn del pasdoble Clavariesa Valenciana de la compositora Mª Teresa Andrés, de qui també es va interpretar al concert la peça Delirio, Ché. La investigació que s’ha dut a terme sobre aquesta compositora ha permés descobrir i traure a la llum moltes de les seues obres que històricament han estat silenciades.

Altra de les compositores del segle XX que van ser protagonistes d’aquest concert fou Mª Dolores Soriano, la més antiga que consta a l’arxiu Municipal de Valencia i creadora del primer himne del València C.F. Llamas de Arte fou l’obra de Soriano amb la qual la Banda de Dones va fer gaudir als presents.

Com no podia ser d’altra forma, les guanyadores del I Concurs de Composició per a Dones organitzat per la FSMCV, Raquel Sánchez i Alba Misó, van poder presenciar l’estrena de les seus obres Ángeles y Demonios i Transformación Anímica, respectivament, davant un públic entregat i que va rebre ambdues peces amb una gran ovació.

Els assistents al concert també van poder gaudir de La fada desafinada, un preciós conte musical compost i escrit per la pròpia Mercedes Femenía i Miguel A. Ibiza, i que la Banda de Dones va interpretar com a homenatge a la dona mare i amb la lectura dels joves Ainhoa, Blai i Igor. També del compositor Miguel A. Ibiza es va poder escoltar al Palau Francesca, part de l’obra La Llegenda del Colau basada en la vida de Josep Tomàs Garcia, un bandoler de la Marina Alta a qui se li ha dedicat un carrer a Pedreguer.

Com homenatge a la dona inspiradora es va poder escoltar Artemisa (II temps, El Olimpo de los Dioses) del compositor de Novelda, Óscar Navarro. La peça va estar acompanyada per la ballarina de dansa clàssica, Ainhoa Ibiza.

Per tancar el concert de la Banda de Dones dedicat al Dia Internacional de la Dona el tema escollit va ser Juana de Arco del compositor Ferrer Ferran. La interpretació va finalitzar amb tot el Palau de la Música dempeus per ovacionar la Banda de Dones i Mercedes Femenia com a directora de la formació.

Abans de donar per clausurat l’acte, també es va reconèixer a les guanyadores del concurs de composició i a les dones directives de la FSMCV per la seua aportació al moviment bandístic de la Comunitat Valenciana.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías