Search
Close this search box.

Cinc dones referents de la nostra música conversen sobre la seua trajectòria en la seu la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

Reflexió i reivindicació són les dos idees que impulsen les accions de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana al voltant del Dia Internacional de la Dona. El calendari de març estarà marcat per un dia per a compartir les experiències de referents femenines en tots els àmbits de la música i un altre per a disfrutar del talent de les nostres intèrprets en un escenari emblemàtic de València com és la Marina.

La primera iniciativa de la Federació davant el 8M és la taula rodona ‘Música en Femení’. Serà el pròxim dissabte, 4 de març, a l’Alqueria Julià-Casa de la Música. Allí, a partir de les 18:00, quatre protagonistes intercanviaran testimonis vitals i artístics sobre el llarg camí cap a la igualtat en les societats musicals i en l’escena en general.

Captura de pantalla 2023 02 28 a las 15.40.02 1

La taula estarà formada per Pilar Forner, presidenta de l’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara; la compositora María José Belenguer; la directora de banda i divulgadora Inma Mateu; i Marisa Blanes, pianista i concertista. El periodista Carlos Claver moderarà esta conversa polièdrica sobre la situació de les dones en el panorama musical actual.

La vesprada culminarà amb un concert per part del grup de música de cambra ElleSax, format per quatre dones saxofonistes. Abans de la taula rodona, com a benvinguda, hi haurà una visita guiada per a tot el públic a l’Alqueria Julià-Casa de la Música, seu de la FSMCV.

Les protagonistes

Pilar Forner Bayarri és mestra i presidenta de l’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara, on va nàixer a 1980. Filla de músic de banda, estudià a l’escola de música del seu municipi i en els conservatoris de la Vall d’Uixó i Castelló. És professora de clarinet, directora de cor, mestra de música de l’escola pública i mare de músics. Sempre ha estat lligada al món de les societats musicals, bressol on va créixer personal i professionalment. Per a ella les societats musicals són un gran motor cultural, social i integrador, amb un alt grau de poder inclusiu i terapèutic a més de ser el nostre símbol d’identitat com a poble.

Inma Mateu Fortuño és directora d’orquestra, banda i cor. Va nàixer a Benigànim. Va estudiar flauta travessera i cant al Conservatori Superior Joaquin Rodrigo de València. També compta amb el màster de composició amb noves tecnologies per la UNIR i el títol en direcció d’orquestra, atorgat per la Asociated Board of the Royal School of Music de Londres. Ha sigut directora titular en orquestres, bandes i cors de la Comunitat Valenciana, com ara de la Banda Simfònica de Dones de la FSMCV. A 2018 va guanyar el Premi Euterpe per la lluita d’igualtat de gènere des del grup Dones i Banda. Actualment és professora de cor i banda en el Conservatori Professional Josep Climent d’Oliva i col·laboradora en el programa ‘El Rall’ de la ràdio d’À Punt.

Marisa Blanes Nadal és una de les pianistes valencianes més reconegudes en el panorama internacional. Nascuda a Alcoi, va estudiar becada per la fundació Alexander von Humboldt, entre altres llocs, en el Robert Schumann Institut de Düsseldorf, rebent la distinció Summa Cum Laude. La seua intensa activitat docent s’ha centrat en la investigació musicològica, territori en què compta amb el doctorat musical en la Universitat Politècnica de València i el premi extraordinari a la investigació de tesis doctorals de l’Institut d’Estudis Alacantins Juan Gil-Albert. És autora de nombroses publicacions sobre compositors del nostre territori, a més d’una prolífica carrera discogràfica i com a concertista.

Dolores Amelia Medina Sendra és catedràtica de Pedagogia Musical, compositora i investigadora. Imparteix la seua càtedra al Conservatori Superior de Música de València, on dirigeix projectes d’innovació educativa i coordina l’especialitat i les pràctiques pedagògiques. Realitza investigació en dos camps: musicologia i didàctica. Titulada en piano, cant, solfeig i teoria de la música, acompanyament repentització i transport, és especialista en llenguatge musical. Amb una dilatada experiència en gestió de centres i en tots els nivells educatius, així com en la interpretació musical com a solista, repertorista i directora de cor, ha publicat llibres i nombrosos articles. Compta amb un catàleg de més de mig centenar d’obres.

Mª José Belenguer és compositora i arranjadora. Va realitzar els seus estudis musicals en les especialitats de composició i flauta travessera en el Conservatori Superior de Castelló. Compta amb el màster en musicoteràpia en la UCV i de composició per a mitjans audiovisuals en el CSKG de Madrid. Va rebre classes de compositors com Maurici Sotelo, José Manuel López López o José Maria Sánchez Verdú i va ser alumna d’Hilda Paredes a Londres. Com a compositora ha obtingut diversos premis i reconeixements internacionals, com el premi a millor música original en l’Asians on Film Festival de 2019. Les seues obres s’han estrenat en festivals com Ensems o Femme In Art, i han sigut interpretades per bandes de tot el territori espanyol. Compagina la composició per a concert amb els mitjans audiovisuals i també amb una intensa activitat com a arranjadora, editora i orquestradora.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías