La Societat Coral el Micalet ha entregat el llegat de Salvador Giner Vidal (València, 1832-1911) que conservava a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, adscrita a la conselleria d’Educació, Cultura i Esport, després d’aprovar l’entitat aquesta important donació, composta per més de 500 partitures, cartes, llibres, documents, fotografies i objectes dels quals era depositària, l’any en el qual es commemora el 110é aniversari de la defunció d’un dels músics valencians més reconeguts i rellevants de la segona meitat del segle XIX en l’àmbit musical espanyol.
La junta directiva de la societat musical, “conscient de la seua responsabilitat en la custòdia d’aquesta documentació”, va plantejar als seus socis realitzar la donació d’aquests fons, proposta que es va acceptar en una votació per unanimitat i que té 2 com a finalitats que aquest llegat siga catalogat, digitalitzat i conservat adequadament, i puga seguir a la disposició de musicòlegs, investigadors i estudiosos en millors condicions, i en una institució de referència que forma part de la xarxa de biblioteques mundials.
Tonetxo Pardiñas, president del Micalet, assegura que “els objectius del Micalet amb aquesta donació són compartir i preservar el patrimoni cultural valencià, i posar en valor la figura del mestre Giner, com a compositor, director i pedagog, fent més accessible a la ciutadania la seua obra i llegat”.
Pardiñas considera que “l’obra de Giner ha de conservar-se en unes instal· lacions apropiades i amb els mitjans i difusió que pot oferir la Generalitat Valenciana a través de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu”. El president subratlla que “Giner és un element nuclear del Micalet des de 1893, per això conservarem alguns objectes que ens recordaran a aquest extraordinari músic i la seua estreta relació amb la nostra entitat, una associació que ha desenvolupat un rellevant paper en el devenir cultural i en l’articulació de la societat civil valenciana des de fa 128 anys”. La societat musical ve retent homenatge a Giner des de fa dècades en l’aniversari de la seua mort. Aquest acte de reconeixement ha anat ampliant-se al llarg del temps amb altres activitats culturals entorn d’una figura nuclear de la música i de la història del Micalet. De fet, després de la seua mort, la família va entregar a l’associació, a la qual estava molt lligat, quasi totes les seues pertinences i una gran part del seu arxiu musical.
Músic de referència
El violinista va liderar l’entitat, llavors Societat Coral Orfeó Valencià El Micalet, va dirigir el Conservatori de València, fou director honorari de la Banda Municipal de València i un músic i compositor de referència, autor de més de 400 obres per a orquestra com A mi patria i Elegía a la memoria de Rossini, religioses (Réquiem en homenatge a la reina María de las Mercedes i Misa de Réquiem en honor al polític i periodista Cristóbal Pascual i Genís), òperes (L’Indovina, ¡Sagunto!, El soñador, El fantasma, i Morel), sarsueles (El roder y Foch en l’era) i cors; així com composicions molt populars com els poemes simfònics d’arrel valenciana com Es chopà… hasta la moma, Una nit d’albaes y Correguda de joyes, o el pasdoble L’entrà de la murta.
El Micalet durà a terme diverses activitats i iniciatives perquè les seues creacions siguen més conegudes i continuarà treballant per a difondre el seu extens i gran treball compositiu. Per això, insta a la Generalitat Valenciana i a altres institucions i entitats públiques i privades a “donar un suport ferm perquè aquesta donació supose un recolzament definitiu en el coneixement i difusió de la seua música a nivell nacional i internacional”.
L’entitat indica en els seus estatuts que “pren com a prototip i ensenya la de l’insigne mestre –glòria de València– Salvador Giner, memòria de la qual serà una constant veladora com a hereva espiritual seua” i que un dels seus objectius és “el foment de la instrucció de les Belles Arts, particularment de la música, la dansa, el teatre, la imatge i la comunicació, així com de diversos aspectes culturals”. Exposició i homenatges En aquest sentit, la societat musical albergarà en la seua seu una exposició, Els mestres Giner i Porter, en col· laboració amb el Institut Valencià de Cultura que inaugurarà el 14 de novembre, així com diverses activitats en el marc del programa Novembre Cultural que celebrarà el mes pròxim per a retre homenatge a Giner i al músic Salvador Porter (1942-2011) en el 10é aniversari de la seua defunció.
Porter, violinista i director, va formar part de l’Orquestra de València i de diversos grups i orquestres de cambra. Va dirigir des de 1995 fins a 2007 a la Jove Orquestra Salvador Giner del Micalet, amb la qual va oferir nombrosos concerts, gires i va gravar un disc amb obres de Salvador Giner en 2003.
Premis Miquelet 2021
D’altra banda, el termini d’admissió d’obres per als Premis Miquelet 2021, que organitza l’entitat, va finalitzar el 25 d’octubre. Els jurats avaluaran els treballs de les diferents categories: el Joan Coromines, d’investigació filològica, històrica o cultural; Micalet de Teatre; Enric Soler i Godes, d’experiències pedagògiques; i el Institut Obrer de València, de temàtica relacionada amb el republicanisme, el valencianisme o el moviment obrer.
La societat musical atorga també els premis d’Estudis Musicals del Institut Musical Giner i a la Difusió del Patrimoni Cultural, així com els prestigiosos Miquelet d’Honor que es concedeixen des de l’any 1988 a persones i institucions, i que s’entregaran el dissabte 27 de novembre.
Declarada d’Utilitat Pública
El Micalet, una societat musical fundada en 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural. L’associació, sense ànim de lucre, compta amb l’Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.
Així mateix, és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), un gran moviment associatiu al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de fa 128 anys. Entre les formacions artístiques que agrupa l’entitat estan la Coral Salvador Giner, Jove Orquestra Salvador Giner, Colla de tabals i dolçaines del Micalet, Grup de danses Alimara, Rondalla el Micalet…