La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, CaixaBank i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) celebren el diumenge 5 de novembre en l’Auditori del Palau de les Arts de València la sisena edició del ‘Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana’.
El concurs s’emmarca en el programa ‘CaixaBank Escolta València’, que es desenvolupa per a impulsar i reconèixer l’activitat musical a la Comunitat Valenciana i que té en aquest certamen una de les seues accions més importants.
El concurs consta de dues categories: Salvador Giner, per a orquestres d’entre 30 i 60 músics, i Martín i Soler, per a orquestres d’entre 61 i 85 músics.
A les 10.30 hores, en la categoria Salvador Giner, actua l’Orquestra del Centre Artístic Musical de Xàbia, sota la direcció Joan Antoni Bou Vayà, amb el ‘Concert per a flauta núm. 1 en sol major k313’ de Mozart i la ‘Simfonia núm. 26 en re menor Lamentatione’ de Haydn.
A continuació, actua l’Orquestra Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna, sota la direcció de Manuel Godoy, amb la ‘Simfonia núm. 7 en la major. Op. 92’ de Beethoven i ‘Danzón núm. 7’ d’Arturo Márquez.
Ja per la vesprada, a les 16.30 hores, en la categoria Martín i Soler actua l’Orquestra de la Societat Musical l’Artística Manisense, sota la direcció de Joan F. Miquel Zanón, amb ‘Simfonia núm. 3 en mi bemol major, Op. 97’, de Schumann; i la ‘Marxa Eslava en si bemol menor, Op. 31’, de Txaikovski.
A continuació, serà el torn de l’Orquestra Simfònica de la Unió Musical de Torrent, sota la direcció de Rafael Ortí Martínez amb l’’Obertura Rosamunda’ de Schubert i la ‘Simfonia núm. 9 en Mi menor, Op.95, del Nou Món’ de Dvorák.
Tanca la vesprada l’Orquestra Simfònica Primitiva de Llíria, sota la direcció de Juan José Aguado Baena, amb la ‘Simfonia núm. 4 en la major ‘Italiana’ Op 9’ de Mendelssohn i la ‘Sinfonía Sevillana’ de Turina.
Es concedirà un únic premi per categoria, amb una dotació econòmica de 6.000 euros per a les orquestres guanyadores. Així mateix, les orquestres participants rebran una col·laboració de 2.000 euros en la categoria Salvador Giner i de 2.500 euros en la categoria Martín y Soler, junt a un diploma acreditatiu de la seua selecció per participar en el VI Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana.
A més, el jurat concedirà un premi de 1.500 euros al millor director de les orquestres participants en cadascuna de les categories. Tots els premis seran lliurats íntegrament per l’entitat financera.
El jurat d’aquesta edició del Concurs Caixabank d’Orquestres està format per Virginia Martínez Fernández, Cristóbal Soler Almudéver i Javier Sapiña García. L’acte, conduït per la presentadora Laura Grande, conclourà amb el lliurament de premis i diplomes.
En el Concurs poden participar un màxim de quatre orquestres per categoria, seleccionades prèviament pel Comité Organitzador d’entre totes les orquestres inscrites, segons la seua trajectòria, el nombre de concerts realitzats, els anys d’antiguitat i el currículum del director.
El concurs està obert a totes les orquestres no professionals pertanyents a les societats musicals valencianes federades en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
L’accés serà lliure per al públic fins a completar aforament. Les entrades estaran disponibles, tant en la pàgina web com en la taquilla del Palau de les Arts fins al 5 de novembre.
VI Festival CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana
Vinculat al concurs i amb la finalitat d’estimular el moviment orquestral valencià, les dues orquestres guanyadores del concurs i les dues que hagen tingut la segona millor puntuació en cada categoria participaran en el VI Festival CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, que tindrà lloc en les capitals culturals 2023 de la Comunitat Valenciana.
CaixaBank Escolta València
El programa CaixaBank Escolta València es va posar en marxa en 2014 per CaixaBank en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), dirigit a recolzar a les societats musicals valencianes i a promoure l’activitat musical i educativa en el territori.
Entre les seues línies destaquen la convocatòria anual de beques per a estudiants de les escoles de música; el concurs, el festival i el cicle de concerts d’orquestres de la Comunitat Valenciana; els ‘Premis al Talent Musical’; el projecte de recuperació de patrimoni Música a la Llum; i l’Alqueria Julià-Casa de la Música, rehabilitada per CaixaBank i que alberga des de finals de 2020 la seu de la FSMCV.