Search
Close this search box.

L’Auditori de Beneixama acull la presentació del CD ‘Huellas y Memorias’

Aquest dissabte 10 de març a les 20:00 hores a l’Auditori Municipal de Beneixama, la Societat Musical La Pau presenta junt al clarinetista Pedro Rubio el CD “Huellas y Memorias”, un nou treball que ha recuperat obres per a clarinet i banda del segle XIX. En la primera part, Rubio interpretarà la Fantasia per a clarinet, de Manuel Monlleó, una de les obres que aquesta banda va gravar juntament amb el concertista l’any 2012 i que forma part del CD. En la segona, la banda interpretarà música festera amb obres dels compositors Garcia i Soler, Gomez Soler i Roig Vila, de qui estrenaran el pas masero Adriá.

Obres abandonades en l’oblit

Pedro Rubio va arrancar fa més de dues dècades un projecte de recuperació del repertori espanyol per a clarinet del segle XIX. La limitada atenció que per aquells anys la musicologia mostrava pels instruments de vent i la certesa que l’activitat dels clarinetistes espanyols no va haver de ser molt diferent a les dels seus col·legues d’altres països d’Europa va animar a aquest clarinetista a emprendre tan àrdua cerca.

El nombre de peces trobades durant aquests anys és remarcable i moltes d’elles han sigut ja gravades per l’editorial Bassus Edicions. S’han trobat obres espanyoles per a clarinet en els llocs més diversos: des de biblioteques i antiquaris fins a subhastes i arxius de catedrals i esglésies. No obstant açò, si s’ha de jutjar pel seu nombre, on més peces s’han preservat ha sigut en els arxius de les nostres bandes de música, un terreny en la seua major part encara inexplorat i que ens pot oferir grates sorpreses en el futur.

En tocar-les i examinar-les amb atenció, aquestes obres ens van parlar d’una època amb una intensa activitat musical, uns compositors amb ofici i un profund instrument. Uns intèrprets que, davant la particular situació del nostre país durant el segle XIX, sembla que van trobar en la banda de música el lloc natural on mostrar les seues qualitats musicals.

Les obres i els seus autors

Fruit d’eixa cerca ix hui “Huellas y Memorias”, un CD dedicat a les obres espanyoles per a clarinet i banda del segle XIX. Les vuit composicions que s’arrepleguen en aquest disc mostren diferents formes, però totes elles són per a clarinet solista i banda. Es tracta, en tots els casos, d’una instrumentació sense artificis, sense grans pretensions, però especialment funcional i correcta.

El coneixement notable de l’instrument solista per part dels compositors reunits en aquest treball queda fora de tot dubte a l’ésser, molts d’ells, excel·lents clarinetistes. També és notable el domini i coneixement de la banda per part de tots els compositors representats en aquest enregistrament, així com la pràctica de la direcció en alguns d’ells. Les obres que arreplega el CD són les següents:

1. Gran concert de clarinet (1856) d’Antonio Romero i Andía
2. Capritx per a clarinet (ca. 1890) d’Enrique Calvist i Serrano
3. Fantasia original (1899) de Camilo Pérez Laporta
4. Fantasia per a clarinet (1868) de Manuel Monlleó Rosell
5. El molinero de Subiza (1870) de Cristóbal Oudrid i Segura
6. Fantasia obligada per a clarinet (ca. 1860) Anònim
7. Primer sol (1897) de Bartolomé Pérez Casas
8. Fantasia per a clarinet (ca. 1890) d’Enrique Calvist i Serrano

Per a poder dur a terme aquest enregistrament, Pedro Rubio, que actua de solista en les vuit obres, va contactar amb tres bandes simfòniques espanyoles de reconegut nivell. Finalment, les obres 1, 5, 6 i 7 les interpreta la Banda Simfònica de l’Associació d’Amics de la Música de Iecla. Les 2 i 3, la Banda Corporació Musical Primitiva d’Alcoi. I les altres dos restants (4 i 8), la Banda de la Societat Musical “La Pau” de Beneixama.

En resum, Pedro Rubio, vertader impulsor d’aquest projecte de recuperació de música original per a clarinet i banda del segle XIX, ha aconseguit, després de molts anys de cerca, reunir un vertader patrimoni musical de gran envergadura, però pràcticament desconegut.

pedro rubio clarinete

Pedro Rubio, clarinetista i impulsor del projecte

On aconseguir el CD

– El CD es pot escoltar i adquirir en plataformes com: Spotify, iTunes o Tidal
– Comprar físicament en Llibreria El Argonauta.

Compartir:

Últimas noticias

XI Festival Música i Família

Divendres que ve 31 de maig arriba a Cocentaina l’esperat Festival “Música i Família”, organitzat per la FSMCV, la Diputació

Categorías