Search
Close this search box.

Biografia: Francisco Coll, premi al músic valencià

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), en col·laboració amb el Institut Valencià de Cultura (IVC) i el patrocini de Bankia, ha reconegut sis projectes d’excel·lència musical en les cinc categories de la segona edició de la gala dels ‘Premis Bankia al Talent Musical a la Comunitat Valenciana’.

Premi al músic valencià: Francisco Coll (València, 1985)

Francisco Coll, premi internacional ICMA 2019, va nàixer a València en 1985. Va estudiar en els Conservatoris Superiors de València i Madrid, així com en la Guildhall School of Music de Londres, on va obtindre el Premi d’Honor Fi de Carrera i Premi d’Honor Fi de Màster. Paral·lelament va estudiar composició amb Thomas Adès.

La música de Coll ha sigut interpretada i encarregada per algunes de les orquestres més importants a nivell internacional: la Filharmònica de Los Angeles, Ensemble InterContemporain, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Simfònica de Llucana i la London Sinfonietta. En 2014, l’estrena de la seua òpera de cambra ‘Café Kafka’, va obtindre un gran èxit en la Royal Opera House del Covent Garden. ‘Could Coll be the composer Spain has long been waiting for?’ es preguntava la BBC Music Magazine. Posteriorment, l’obra es va programar en el Palau dels Arts de València. La seua peça ‘Hidd’n Blue’, encàrrec de l’Orquestra Simfònica de Londres, ha sigut programada per orquestres com la SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, Filharmònica de Munic, Orquestra d’RTVE o la Cincinnati Symphony Orchestra, entre altres.

En 2016 Coll va debutar en els BBC Proms de Londres amb les seues ‘Four Iberian Miniatures’ per a violí i orquestra. El mateix any la seua simfonia ‘Mural’ es va estrenar amb l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg. ‘Mural’ va ser interpretada de nou dins de la programació dels BBC Proms 2017. La seua música ha sigut interpretada en festivals del prestigi del Aldeburgh, Aspen, Cheltenham, Huddersfield, Verbier i Tanglewood.

Al març de 2017 el Quartet Casals, al costat de l’Orquestra Nacional d’Espanya i David Afkham, va estrenar el seu Concert Grosso ‘Invisible Zones’ a l’Auditori Nacional de Madrid. Al juny de 2019 debuta com a director al capdavant de la Camerata Bern i amb Patricia Kopatchinskaja i Sol Gabetta com a solistes. Actualment és compositor resident de l’Orquestra de València, de Camerata Bern a Suïssa i de l’Institut Cervantes de Bremen a Alemanya. Projectes futurs inclouen una segona òpera encarregue conjunt de diverses cases d’òpera europees, un Concert per a Violí per a Patricia Kopatchinskaja, encàrrec de diverses orquestres d’Anglaterra, Alemanya, Luxemburg, Holanda i els Estats Units, i una obra per a gran orquestra encarregue de la Toronto Symphony Orchestra. En els pròxims mesos la seua música serà interpretada per Europa, Àsia i els Estats Units. La seua obra està publicada per la prestigiosa editorial britànica Faber Music.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías