Biografia: IES RODRIGO BOTET, Premi al projecte educatiu musical (ex aequo)

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), en col·laboració amb el Institut Valencià de Cultura (IVC) i el patrocini de Bankia, ha reconegut sis projectes d’excel·lència musical en les cinc categories de la segona edició de la gala dels ‘Premis Bankia al Talent Musical a la Comunitat Valenciana’.

Premi al projecte educatiu musical (ex aequo): I.E.S. RODRIGO BOTET (MANISES, VALÈNCIA), ‘MÚSICA PER A TOTS/ÉS

Partint de la tesi que la música és un concepte abstracte que només es pot descriure mitjançant una activitat, una acció, i per tant, basant-se en el significat del terme “musicar” com “formar part, d’alguna manera, en una creació musical” (Small, 2005), l’objectiu de la metodologia desenvolupada per Julio Martínez des del departament de Música en l’IES Jose Rodrigo Botet de Manises al voltant de 25 anys és que tota la comunitat educativa forme part d’aquesta acció. Alumnes del centre, professors de música, exalumnos, professors altres departaments, alumnes de CEIPs adscrits i no adscrits, directiva, visitants d’altres instituts, etc.
“Si estudies música, deixa que la música sone”. Aquesta premissa ha sigut la que ha marcat un treball desenvolupat durant més de 25 anys, i que ha portat al fet que “alumnes que no són músics toquen en una banda”, segons paraules del seu propi creador. Basant-se en l’instrumental Orff, clau per a ajudar a entendre amb certa facilitat els elements rítmics, melòdics i harmònics, però afegint guitarres, teclats i bateria amb la intenció d’augmentar la gamma cromàtica i poder desenvolupar instrumentacions molt més atractives, Martínez desenvolupa un plantejament, amb la col·laboració del seu company de departament, Eugenio Henriques, enfocat a l’actuació, al concert. Tal finalitat suposa tindre present diversos elements que plantegen els objectius d’aquesta metodologia.
En primer lloc, els alumnes (des de 1° d’ESO fins a 1a de Batxillerat) toquen a l’aula i són els protagonistes, triant el repertori i preparant el concert final al costat dels seus professors. Es realitzen una mitjana de 15 concerts a l’any, però cada grup realitza com a mínim, dos concerts didàctics de mitjana al curs.

En segon lloc, és important una preparació adequada dels professors per a desenvolupar aquestes instrumentacions, sabent adaptar les peces a dita instrumental, i a les possibilitats de l’alumnat. Com a prova d’això, Julio Martínez va guanyar en 2011 el ‘Primer Concurs de Composició i Arranjaments Orff’ a nivell mundial, i el seu company Eugenio Henriques va quedar segon en el mateix esdeveniment. Els arranjaments es realitzen intentant no desvirtuar massa l’obra, ja que els alumnes s’identifiquen més amb el que interpreten quan és semblant a l’original (Martínez i Rusineck, 2003: 93). Fins al moment ja porten més de huit-centes instrumentacions, en constant ampliació, que els propis alumnes contribueixen amb les seues noves sol·licituds.
Al llarg d’aquests 25 anys s’han fet multitud de concerts a IES Rodrigo Botet, al Teatre Germanies de Manises i també a nivell de la Comunitat Valenciana, així com d’àmbit nacional i internacional amb més de 250 actuacions, a més dels concerts de l’institut, concerts de les famílies, concerts didàctics, concerts solidaris per a ONGs i intercanvis en altres instituts.

El musical: The Botet’s Band

El projecte musical en l’IES José Rodrigo Botet va més enllà i cada any, Julio Martínez, amb la col·laboració de professors altres departaments i alumnes, escriuen i instrumenten un musical. Per a això es recolzen en The Botet’s Band, una banda formada per exalumnos de l’institut i professors, afegint així un valor afegit al projecte com és la intergeneracionalidad.
Fins al moment ja s’han desenvolupat nou musicals consecutius, amb una mitjana de públic superior a les 1.500 persones, reposant-se a vegades en alguns dels teatres de major renom de València, com el Olympia o el Teatre Principal de València.
Com a conclusions pedagògiques, el projecte ‘Música per a tots/as’ compta amb un enfocament en diverses direccions. Gaudeix de tots els avantatges adherits a l’acte de fer música, de totes les virtuts inherents a la música com a eina de desenvolupament i curricular, però pedagògicament suma una col·lecció d’assoliments entre els quals destaquen aspectes com la diversitat i la inclusió, el desenvolupament de continguts, la potència de l’experiència interna i externa; el desenvolupament del talent i la cerca de resultats quasi professionals; l’ús de les TIC’s, la innovació i les noves tecnologies; la potenciació de l’esperit cooperatiu i el treball en equip; el desenvolupament sentimental i d’aprenentatge a través de les emocions, procurant un desenvolupament personal i sentimental dels alumnes, entre altres.

 

Compartir:

Últimas noticias

Categorías