Search
Close this search box.

La FSMCV recorda a Les Corts que les Societats Musicals porten anys treballant per a impulsar la presència i el lideratge de la dona en l’àmbit musical

Davant l’aprovació ahir a Les Corts de la proposta realitzada pel tripartit d’un Projecte No de Llei per a reclamar al Consell mesures que potencien la igualtat en l’àmbit musical, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha destacat estar molt satisfet amb aquesta mesura que ells mateixos porten liderant des de fa anys, però que alhora és símptoma de desconeixement del sector per part dels promotors de la iniciativa.

Estem molt contents que es done major visibilitat a una necessitat que des de la FSMCV hem encapçalat des de fa molt de temps i que s’ha concretat amb nombroses accions d’èxit. No obstant açò, estem convençuts que s’hauria pogut millorar la proposta del text de la Proposició No de Llei si els seus impulsors s’hagueren posat en contacte amb nosaltres per a recaptar informació del sector com a primer subscriptor de la Comunitat Valenciana i tercer nacional de la Plataforma Igualtat en les Arts Escèniques i la Música”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.

Entre les mesures engegades per la Federació en l’àmbit de la igualtat destaquen la creació en 2015 de la Banda de Dones de la FSMCV, comptar amb una Junta Directiva paritària, l’aprovació en 2017 de la modificació dels seus estatuts per a incorporar entre les seues finalitats la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, així com la publicació d’un decàleg amb la finalitat d’impulsar la presència i el lideratge de la dona en la música, decàleg que supera en alguns temes fins i tot la proposta que ara arriba de Les Corts. Juntament amb açò, en els tres Congressos de Societats Musicals celebrats fins al moment s’ha tractat aquest tema amb especial profunditat i sensibilitat, i fins i tot, ja en 1991 es van realitzar ponències dedicades exclusivament a visibilizar el paper de la dona en la Junta Directiva de les Societats Musicals, la qual cosa posteriorment es va avalar amb les accions anteriorment referides.

Amb aquestes iniciatives, hem mostrat contínuament el nostre compromís amb el desenvolupament d’un panorama cultural igualitari per a homes i dones en el qual desapareguen les barreres per qüestions de sexe i es dignifique i reconega la històrica aportació de les dones a la música des de fa segles fins a l’actualitat”, ha assenyalat Pedro Rodríguez.

Precisament, la Banda de Dones va ser una iniciativa de la FSMCV per a donar veu a les dones en l’àmbit musical, silenciades durant segles, mitjançant el reconeixement del seu treball des de la interpretació, la direcció, la composició o la gestió”, ha continuat Rodríguez.

Com ja va informar en 2017 la FSMCV, el 37% dels músics de les societats musicals federades són dones i en la franja d’edat que arriba fins als 20 anys la presència femenina supera en alguns casos cotes del 50%. A més, cada any la FSMCV rep més de 200 sol·licituds per a formar part de la Banda de Dones, dades que evidencien l’evolució i creixement de la implicació i de la presència de la dona en les Societats Musicals.

2017: Decàleg per a impulsar la presència i el lideratge de la dona en l’àmbit musical

El passat any, la FSMCV va publicar un decàleg de claus bàsiques per a impulsar la presència i el lideratge de la dona en l’àmbit musical amb la finalitat d’assentar bases constructives en l’entramat musical que permeten acabar amb les desigualtats de gènere en aquest sector:

1. Educació: les societats musicals i la seua federació hem d’incentivar i crear programes que promocionen noves generacions de dones directores i de dones directives. El paper de les juntes directives i del professorat és fonamental.

2. Formació: Qualsevol persona, amb la formació adequada, té dret a l’acompliment de qualsevol activitat independentment del seu sexe. I açò abasta, per descomptat, a les societats musicals.

3. Programes: La creació d’un programa d’igualtat en cada entitat és clau per a incrementar la presència de dones en el món de la música.

4. Conciliació: A més, aquests programes han d’anar recolzats per iniciatives que permeten a les famílies compatibilitzar les carreres musicals i la vida associativa dels seus membres amb el seu àmbit familiar.

5. Presència en les capes més altes del sistema: És imprescindible fomentar des de les etapes formatives valors com el lideratge, independentment del sexe.

6. Reconeixement: És important valorar l’aportació de les dones en l’àmbit musical per a dignificar i promoure la seua presència. És fonamental donar visibilitat a tots els casos d’èxit aconseguits per dones.

7. Disposar de referents en el món simfònic permet que aquests siguen estudiats des de les etapes més primerenques, generant empaties, lideratges i sentiments d’identitat.

8. Contingents: desgraciadament segueix sent necessari mantenir contingents allà on la representació de la dona no arriba al 50%. Ens hem de moure en contingents d’entre el 40 i 60% de presència de dones, també en les nostres plantilles, professorat i juntes directives.

9. Audicions a cegues: per a eliminar qualsevol barrera social i cultural, apostem per l’increment d’audicions realitzades a cegues i valoracions de currículums asexuats.

10. Lideratge: És necessari impulsar el paper de la dona com a compositores i directores de bandes, orquestres i centres d’educació musical, perquè hi haja una visibilitat a nivell mundial entre els líders mediàtics del sistema.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías