José Miguel Fayos Jordán estrena obres amb les Bandes Municipals de Barcelona i Bilbao

Aquest diumenge 20 de gener tindrà lloc l’estrena mundial de Vértigo y llama, obra encàrrec de la Banda Municipal de Barcelona al compositor valencià José Miguel Fayos Jordán. Mentre que el 27 de gener serà el torn de la seua següent estrena mundial, Clouds and Shadows, per part en aquest cas de la Banda Municipal de Bilbao.

Vértigo y llama

El punt de partida de Vértigo y llama és el poema “El cántaro roto” de Octavio Paz. La riquesa d’imatges del text i la seua càrrega expressiva, són una font de recursos a partir de les quals es perfilen el so, el discurs i s’organitza l’estructura formal de l’obra. Malgrat que el seu llenguatge és fonamentalment espectral, el material sonor pren com a punt de partida la cançó polifònica medieval Imperayritz de la ciutat joyosa del Llibre Vermell de Montserrat en referència a eixe “retorn a l’origen” del qual parla el text d’Octavio Paz. Aquest cant, serveix com a element constructiu en la generació d’espectres harmònics i de figures melòdiques, mentre que per a la construcció del discurs i del material gestual, s’han pres diversos procediments generatius com a L-Systems.

L’estrena serà en el Auditori de Barcelona i serà a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona dirigida pel seu director titular, el mestre José R. Pascual-Vilaplana.

Clouds and Shadows

El 27 de gener s’estrenarà mundialment a Bilbao l’obra Clouds and Shadows (Concert per a dues trompetes i Orquestra de Vents). Inspirada en el cicle de treballs titulat “L’Empire des lumièress” de René Magritte, l’obra desenvolupa quatre conceptes bàsics: la idea de fons vs figura, la idea de contrast, les textures de núvols sonors i la idea d’ombra sonora, generada per desviacions lineals a partir d’un o diversos sons. El material sonor s’articula entorn d’aquestes idees principals al llarg de tota l’obra. Aquest material és generat a partir d’un tractament espectral de l’harmonia, fonamentat en l’espectre harmònic dels instruments solistes (trompeta, fliscorni i trompeta piccolo). Aquests espectres harmònics inicials, configuren tot l’entramat sonor a partir de l’aplicació de tècniques de síntesis i filtrat. Els espectres harmònics resultants, al seu torn, mantenen una correspondència directa en l’organització del discurs a nivell microformal i macroformal, generant així tota l’arquitectura de l’obra, a partir de la gènesi dels propis instruments solistes. Aquesta arquitectura espectral, es veu en diversos moments infiltrada de material rítmic, harmònic i melòdic alié a l’espectre, amb la finalitat de dotar a l’obra d’una major riquesa sonora. D’aquesta forma, partint d’elements molt contrastants es genera una hibridació de materials que donen com a resultat un discurs molt més ric, variat i expressiu. Així, en el segon moviment, per l’analogia del cant profund, l’harmonia espectral s’entremescla amb elements derivats de la Saeta, que al seu torn, generen nous materials que tindran el seu desenvolupament en els següents moviments. Els quatre moviments són: 1 – Empire of light, 2 – Dark song, 3 – Cadenza, 4 – Vortex to the sky.

L’estrena serà en el Palau Euskalduna per la Banda Municipal de Bilbao, dirigida pel seu titular José R. Pascual-Vilaplana i comptarà amb dos solistes de prestigi internacional; Manuel Blanco (Trompeta solista de l’OCNE) i José A. García Sevilla (Professor de trompeta del Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa).

Convé destacar que aquestes dues obres es troben emmarcades en la “Tesi doctoral sobre creació actual en l’orquestra de vents”, que el compositor es troba realitzant en la Universitat Politècnica de València. Entre els pròxims projectes de José Miguel Fayos Jordán es troba també l’estrena de la seua música a Espanya, França, Holanda i Itàlia en els pròxims mesos.

Actualment José M. Fayos Jordán és professor de Composició en el Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa i director de la S.A.M La Nova de Xàtiva i de l’Ateneu Musical de Cocentaina.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías