Search
Close this search box.

La FSMCV ha presentat avui a la Direcció General de Cultura la proposta per a que les societats musicals siguen declarades BIC

Aquest matí, el President de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Pedro Rodríguez, ha presentat a la Directora General de Cultura, Carmen Amoraga, la proposta completa perquè la “Tradució  musical popular materialitzada per les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” siga declarada Bé d’interès Cultural (BIC). Aquesta reunió s’ha produït després de la Proposició No de la Llei proposta per Podem i el consens que es va produir en les Corts en novembre de 2015 i després de diverses reunions entre els tècnics de la matèria i els òrgans de govern de la FSMCV.

Amb aquesta reunió, la FSMCV ha vist com el camí per a cristal·litzar la seva aspiració de què el moviment associatiu arribí fins a la seua declaració de BIC, en la seva tipologia de bé immaterial i que la mateixa Federació siga protectora del patrimoni cultural valencià, arriba a la seua fi. Les diverses parts esperen que l’expedient siga incoat inmediatament i que la declaració oficial estiga aprovà abans de fi d’any.

L’expedient presentat s’adjudica per part de la FSMCV un altre document que inclou la proposta de les mesures i el marc legal que devia acompanyar aquesta declaració BIC, de manera que supose una protecció eficaç del Bé i la promoció de la diversitat de les expressions culturals tal i com promou l’UNESCO i va ratificar Espanya en 2006.

La FSMCV considera que aquesta declaració és del tot imprescindible i que posa de manifest la importància del projecte social, educatiu i cultural d’un moviment associatiu que conforma 574 societats musicals amb 40.000 músics (el 50% del total espanyol), 60.000 alumnes de les escoles de música, 4.000 professors, 5.000 directius i més de 200.000 socis.

La FSMCV va iniciar les seus accions per a què les societats musicals foren declarades BIC en 2008, “per la seva contínua contribució a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià” i per les seus “accions d’enriquiment, foment, protecció, coordinació, difusió i promoció de la música en els nostres pobles i ciutats”. Un camí llarg i tortuós segons la pròpia entitat i esguitat de dificultats tècniques.

El que suposarà ser BIC per a cada societat musical i la Federació dependrà de les mesures d’acompanyament. Una proposta d’aquestes mesures ha sigut presentada avui a Amoraga i recull totes les aspiracions de la FSMCV per a què “és faça justícia a un col·lectiu i la declaració de BIC proporciona un marc legislatiu i competencial coherent i eficaç”, ha declarat Pedro Rodríguez.

Aquestes mesures s’exposen en un catàleg que recull principalment: la necessitat de recolzar a les societats musicals amb ajudes orientades cap a la construcció, adquisició i reparació dels seus actius tangibles e intangibles (edificis, auditoris, locals socials, instruments, mobiliari, TICs, béns susceptibles de propietat intel·lectual, etc.) també la posada a la seva disposició de locals públics per a desenvolupar la seua activitat, la creació de programes de protecció, recuperació i digitalització d’arxius, la generació d’instruments financers fàcils d’assimilar per al col·lectiu, el suport per a certàmens, festivals i beques, la creació de mecanismes de col·laboració i de fiançament per poder dur-se endavant l’ensenyament de les escoles de música, la promoció de les relacions comarcals entre els diferents agents que participen en el BIC, la creació de línies de fomentació de la investigació, composició, circulació, divulgació i emprendre en temes de música, amb especialitat incidència amb la creació de llocs de treball, innovació e internacionalització, la promoció dels factors que en les societats musicals han de veure en inclusió social, igualtat, joventut, intergeneracionalitat i voluntariat, dotacions per a premis i celebració del Dia Valencià de la Música, el foment i la valorització de la música festera i les tradicions populars valencianes que es porten a cap acompanyades de música, la imprescindible coordinació interadministrativa i la generació d’un corpus legal propi que tinga en compte les peculiaritats del Bé a protegir.

La FSMCV fonamenta la Llei Valenciana de la Música el que s’atorga a la Federació el títol d’entitat “protectora del patrimoni cultural valencià” per distingir-se en “activitats de conservació i enriquiment” del mateix. Aquest fet també és objecte d’atenció entre les mesures d’acompanyament propostes i s’uneix a la petició, també inclosa, la pròpia FSMCV participa com membre del ple dret en els principals òrgans consultors de referència a nivell cultural, educatiu i social de la Comunitat.

UN SUPORT SENSE PRECEDENTS

No sols la unanimitat dels Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes reforcen aquesta petició, les societats musicals compten amb sis informes favorables de prestigioses institucions com el Consell Valencià de Cultura, el Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i les Universitats d’Alacant, València, Jaume I de Castelló i Miguel Hernández D’Elx.

“A més, la FSMCV va rebre el suport, quant es va sol·licitar, de 284 ajuntaments (52% del total), les Diputacions d’Alacant, Castelló i València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, múltiples manco comunitats, etc. Es tracta possiblement, del major i més divers recolzament i unanimitat que mai a rebut un expedient d’aquest tipus”, ha destacat Pedro Rodríguez.

Aquest iniciativa compta amb el suport legal de la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, al Llei Valenciana de la Música i la de Patrimoni Cultural Valencià. Les societats musicals van ser declarades Bé de Rellevància Local (BRL) amb l’acord de tots els partits polítics, un reconeixement que comporta una protecció menor i que obliga a cada una de les associacions a realitzar els tràmits per ser declarats BIC individualment.

Segons la Universitat de València, les societats musicals són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana i que en la seva propietat hi ha un total de 1.686 formacions artístiques amb 1.075 bandes de música, 174 orquestres, 133 grups de càmera, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabal en una comunitat autònoma que compta amb 542 municipis.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías