L’Ateneu Musical de Cocentaina estrena un pasdoble inèdit composat per l’autor de ‘Paquito el Chocolatero’ en 1941

La Societat Ateneu Musical de Cocentaina protagonitza el proper dilluns 6 d’agost el 33 Concert de Música per a les Festes de Moros i Cristians, una cita que reuneix cada any a prop d’un miler de seguidors d’aquest gènere al Pati d’Armes del Palau Comtal de Cocentaina. L’Ateneu Musical de Cocentaina, dirigit per José Miguel Fayos-Jordán, es presenta en aquesta ocassió després d’haver guanyat el Certamen Sant Jordi d’Interpretació de Musica Festera d’Alcoi competint amb la Unió Musical de Muro i la Unió Musical Contestana.

En aquesta ocassió es produirà un fet de gran rellevància musical, ja que tindra lloc l’estrena del pasdoble “Un fandanguillo i una copla”, de Gustavo Pascual, autor de Paquito el Chocolatero, el pasdoble més interpretat i reconegut al món. La partitura, escrita en 1941, cinc anys abans de la seua mort, ha estat inèdita fins ara, quan ha sigut recuperada i restaurada per l’editorial Piles amb la col·laboració del compositor Teo Aparicio. El pasdoble està dedicat a l’amic de l’autor, Rafael Ronda, fester i formador de la Filà Maseros de Cocentaina. Gustavo Pascual li va imprimir un tarannà flamenc i molt peculiar on brillen fragments solistes de saxofó i trompeta.

Aquesta estrena ha provocat una gran expectació entre els historiadors de la música de moros i cristians. La família de Gustavo Pascual ha volgut que l’Ateneu done a conèixer aquest tresor cultural en un dels esdeveniments musicals més importanst de l’any a Cocentaina, en el primer dia de la setmana de les Festes de Moros i Cristians de la capital del Comtat. El pasdoble presenta elements singulars que el diferencien de la resta d’obres del seu corpus creatiu.

El programa del concert segueix tres línies principals. D’una banda es rescaten obres del repertori històric contestà que havien quedat oblidades o relegades a un racó de la memoria pel pas dels anys, com Manta Roja (Just Sansalvador, 1953); Rafel el Fuster (Rafael Alcaraz, 1967), Al-Azarch (José Insa Martínez, 1979); o Un fandanguillo y una copla (Gustavo Pascual, 1941).

En segon lloc, l’Ateneu Musical aposta fortament per la interpretació d’obres de recent creació, conscients del marc que ocupa el concert i de la importancia que té en el mon fester.  Cal subratllar l’estrena d’una nova marxa cristiana del compositor Josep Vicent Egea, titulada Oleia, o l’innovadora Hybris, de José Miguel Fayos-Jordán.

Per últim, i no menys important, es podran escoltar també obres que formen part ja del repertori com a símbols indisociables de la festa. Es tracta de partitures signades pels Mestres Amando Blanquer, Rafael Mullor Grau, José Rafael Pascual o Ramon Garcia i Soler.

El concert serà el proper dilluns 6 d’agost de 2018 a les 22:30 hores al Pati d’Armes del Palau Comtal de Cocentaina . Entrada lliure.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías