Search
Close this search box.

La Llei de la Música Valenciana compleix 20 anys i la FSMCV demana la seua actualització urgent

Amb motiu de la commemoració el pròxim diumenge 29 d’abril del Dia de la Música Valenciana i del 20é aniversari de la Llei de la Música Valenciana, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha destacat que si en el seu moment va ser una llei pionera, actualment necessita una revisió urgent perquè contemple les necessitats reals en aquestos moments del col·lectiu.

Des de la FSMCV s’ha assenyalat que aquesta llei va permetre a les Societats Musicals continuar amb l’atenció pública que Música’92 va suposar per a elles ja que per primera vegada les autoritats i administracions públiques van veure a les Societats Musicals com un fet singular de la nostra terra, arrelat en la nostra gent i propi de la nostra idiosincràsia i caràcter.

Juntament amb açò, la llei va suposar la consagració de l’Institut Valencià de la Música (IVM) com a instrument de gestió d’aquest senyal d’identitat que és la música a la Comunitat i va donar llum al Cor, a la Orquestra i a la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

Segons ha destacat la FSMCV, aquesta llei es va introduir també en els difícils territoris de l’educació no formal de les Escoles de Música de les Societats Musicals i va aconseguir mirar la música com a objecte d’estudi, nucli d’un patrimoni fonamental per a la cultura i que establia mesures per al foment d’aquest que reconeixia com un dels nostres béns més preuats.

Encara que no tot el desenvolupament va ser el que nosaltres haguérem esperat ni el que haguérem desitjat, el balanç que podem fer amb la visió que donen els anys, és altament positiu. Possiblement gens del que hui es reconeix als músics, a la FSMCV i a les pròpies Societats Musicals de la nostra terra, haguera sigut possible sense l’articulat de la Llei de la Música Valenciana”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.

Canvis necessaris en la Llei Valenciana de la Música

La FSMCV ha explicat que si realitzem hui una anàlisi de la situació, s’observa com la desaparició de l’IVM i la creació de CulturArts Generalitat, van reformar íntegrament el Títol I de la Llei.

Per la seua banda, l’aparició de nova normativa sobre les Escoles de Música i la realitat actual d’unes escoles més properes a la realitat social, fa precisa una reforma, profunda, del Títol II de la Llei, des de la perspectiva actual i per les reformes legislatives que li incumbeixen.

Respecte al Títol III, la FSMCV ha destacat que la societat que ens envolta necessita hui una major eficiència i transparència de la utilització dels recursos públics i temes com la col·laboració interadministrativa i un programa autonòmic de finançament dels ensenyaments musicals precisen ser revisats.

També considerem que les declaracions com Bé d’Interès Cultural immaterial, no solament de la tradició musical popular valenciana representada per les societats musicals, en tràmit d’incoació d’expedient, sinó també d’altres realitats com les pròpies Falles, Fogueres, algunes festes tradicionals i el propi concepte de BIC immaterial, han de ser tingudes en compte en una revisió del Títol IV”, ha afirmat Pedro Rodríguez.

Pel que fa al Títol V, en el qual es parla de les mesures de foment de la cultura musical, la FSMCV argumenta que si bé aquestes mesures van permetre que nasquera el Cor, la Orquestra Simfònica i la Jove Orquestra de la Generalitat, és incomprensible que, malgrat estar en el propi articulat, mai es complira, com es va proposar, la creació de la Banda de Música i de la Jove Banda de la Generalitat Valenciana.

A més, a causa que la realitat social musical valenciana ha crescut de forma notable i altres elements com la pròpia música simfònica al més alt nivell mundial o el gaudi i producció d’altres realitats com la música de dolçaina i tabal, la música coral, el cant d’estil i també l’òpera, el jazz, el pop o el rock, estan en primera línia de protagonisme, des de la FSMCV es proposa que siguen inclosos com a elements propis de l’entorn musical valencià.

D’altra banda, a causa de la revolució digital que s’ha viscut així com a la necessitat cada dia major d’interconnexions en un món absolutament interrelacionat, entre tot el sector musical valencià, inclosa la indústria, i la seua relació amb tots els contenidors culturals amb els quals compta aquesta terra, haurien d’estar incorporats en la Llei.

Altres temes, com la implicació del voluntariat en tot el sistema associatiu musical, la necessària consideració de les Societats Musicals i les seues Escoles de Música com a entitats diferents a les empreses, malgrat desenvolupar una activitat econòmica i la seua imprescindible caracterització com a entitats socials i d’utilitat pública, la incorporació de la propietat intel·lectual com a element necessari a considerar quan es parla de música, la situació del mecenatge i la seua aportació a aquest àmbit, la transparència i la igualtat de gènere com a valors, també en música, i altres qüestions actuals, són alguns temes que des de la FSMCV es considera que una Llei de la Música Valenciana hauria de tindre en compte.

Per tot açò, la FSMCV va sol·licitar a les Corts Valencianes el passat 12 de febrer de 2018 per Registre d’entrada, la reforma i adaptació als temps actuals de la Llei Valenciana de la Música i en les pròximes setmanes enviarà suggeriments als Grups Parlamentaris a partir de treballs propis per als quals es comptarà amb la col·laboració de José María Agramunt, llicenciat en dret, i Cap de Servei a l’IVM durant el període 2000-2017.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías