El percussionista castellonenc David Moliner tocarà a l’Auditori amb l’Orquestra Simfònica de Castelló

L’Orquestra Simfònica de Castelló oferirà el proper divendres 4 de maig a les 19:30 a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló en concert una obra d’estrena absoluta del percussionista David Moliner Andreu, que interpretarà també com a solista un concert de Milhaud a la primera part i, a la segona, una simfonia de Shostakovich dirigida per Henrie Adams.

David Moliner, nascut a Castelló en 1991, és un jove compositor i reconegut percussionista, qui compta ja amb diverses obres premiades internacionalment; professor en centres superiors de música a Madrid i amb una sòlida formació adquirida a Suïssa, Alemanya, Espanya, França i Itàlia. El concert s’inaugurarà amb l’estrena absoluta de la seua obra Estructura II (Re-Do), op. 30, escrita en 2017 a Berlin encarregada per la Deutsches Symphonie Orchestra i valorada pel mestre Daniel Barenboim. Tota ella gira entorn de la coneguda fanfàrria del primer moviment de la Simfonia Titán de Mahler, però amb un encaix més textural, «amb el primitivisme del so airós, que gira tridimensionalment per tots els instruments». La unió entre l’univers líric i el sonor, diu l’autor, constitueix el nucli de l’obra, que exigeix el màxim dels instrumentistes i que, finalment, conté clares influències del compositor francés Pascal Dusapin.

La segona obra de concert serà interpretada per Moliner com a solista. El Concierto para marimba y vibráfono, op. 278 fou composta en 1947 pel francés Darius Milhaud, qui havia quedat fascinat per la música sud-americana després de les seues estades a Brasil i Puerto Rico. En aquest concert Milhaud utilitza dos instruments de mall amb sons molt diferents: la marimba i el vibràfon, la qual cosa obliga al solista a moure’s ràpidament d’un instrument a un altre per a aconseguir els contrastos exòtics desitjats pel compositor.

En la segona part la Orquestra Simfònica interpretarà la Simfonia nr 5 en re menor, op.47 de Dimitri Shostakovich, pianista i compositor, consagrat com el més gran sinfonista de la Unió soviètica per la seua Setena Simfonia Leningrad en 1942 i autor de nombroses obres simfòniques, concertants, per a teatre i cinema, etc.

La Simfonia nr 5, estrenada en 1937 a Leningrad, i molt influïda pels esdeveniments i crítiques que li havia tocat viure a l’autor, és segons el propi autor una simfonia líric-heroica i, segons la crítica, una de les seues obres més populars.

Un programa que transita des de l’univers d’un jove compositor i intèrpret castellonenc fins al so simfònic del consagrat compositor rus sense perdre pel camí la qualitat de les grans obres musicals i de la magnífica interpretació habitual d’aquests músics de la nostra terra.

Programa

1a Part
Estructura II, de D. Moliner
Concert per a marimba i vibràfon op. 278, de D. Milhaud

David Moliner, solista.

2na Part
Simfonia n. 5, opus 47, de D. Shostakóvich

Henrie Adams, director.

Sobre l’OSC

La Orquestra Simfònica de Castelló és una formació composta per músics professionals establerts a la Comunitat Valenciana amb l’objectiu principal de difondre especialment la música simfònica de concert. Des dels inicis, la OSC ha afavorit la dinamització i el desenvolupament professional de músics castellonencs i valencians. La varietat de gèneres ha estat una constant en la seua programació junt a l’estrena d’obres de compositors contemporanis.

Ha estat dirigida per diversos directors entre els quals citem a Gonçal Comellas, Michael Thomas o Enrique García Asensio, i el director principal convidat actual és Henrie Adams. D’altra banda, han participat en concerts de la OSC solistes de reconegut prestigi com Elena Gragera, José A. López, Rafael Aguirre, Carles Marín o Albert Guinovart.

La OSC ha ofert concerts en les diferents províncies i poblacions de la Comunitat Valenciana i altres ciutats espanyoles. Cal destacar la progressió que la OSC ha experimentat en aquests últims anys i la consolidació de les seues actuacions en la programació de l’Auditori castellonenc, havent comptat, especialment, amb el suport de la Diputació Provincial, l’Ajuntament de Castelló i CulturArts/Institut Valencià de Cultura.

Sobre David Moliner

David Moliner Andrés va néixer el 23 de maig de 1991. Músic valencià, natural de Castelló de la Plana i artista polifacètic combina la percussió solista amb la composició, les dues a un alt nivell.

La seua estètica compositiva està centrada en l’explotació del drama, el músic com ser expressiu; vessant de creació avantguardista que destaca principalment a Berlín i París, (centres de gravitació artística europea), i va camí de consolidar-se en la resta d’Europa, (Espanya inclusivament).

Va estudiar composició en el Conservatori “Salvador Seguí” de Castelló de la Plana amb Voro García. A Madrid va ampliar els seus estudis de composició amb José Luís Tora i Alberto Posadas, així com en l’Haute École de Musique de Genève, (Ginebra), amb Pascal Dusapin, amb qui manté una estreta amistat i a qui considera el seu veritable mestre. Posteriorment va finalitzar els seus estudis superiors becat per l’UDK Berlín ampliant els seus estudis de composició amb Elena Mendoza. Actualment resideix a Berlín.

Li han encarregat obres com el trio per a piano, clarinet i oboé, (Impromptu No. 2), el conjunt de percussió del CSMC sota la batuta de l’autor, (Simfonia Concertant), el conjunt dels vents del CSM, de Basilea, (Pedro Pablo Cambra), per a saxo i electrònica, (Inventio No.2), un duo de flauta i saxòfon i un trio per a fagot, violoncel i percussió amb els intèrprets Lorelai Dowling, (membre de la Klangforum de Wien), Pierre Strauch (membre de l’Ensemble Intercontemporain de París) i Christian Dierstein, (membre de l’Ensemble Reserché a Friburg). També destaquen encàrrecs per l’ensemble 20/21 de la JORCAM, en els Teatres del Canal de Madrid i la Mostra Sonora de Sueca 2016, amb Jordi Francès a la batuta. Altres encàrrecs van ser del director Michel Spotti, (alumne de Ricardo Mutti). Així mateix ha estat convidat i programat per l’ESPAI SONOR, juntament amb la música d’Hèctor Parra, Olga Neuwrith, Voro García, Alberto Posadas, Aureliano Cattaneo…

Com a percussionista / artista freelance ha fet nombrosos recitals per tot Europa amb obres de José Luís López López, Jesús Torres, Iannis Xennakis, JS Bach, F.Sarhan, F.Mache, Brian Ferneyhough, Philippe Manoury, Karlheinz Stockhausen, Bruno Mantovani, entre altres, i el mateix autor. Ha guanyat diverses beques, com ara el Premi de composició Dávalos Fletcher i el III Premi de música i composició Moros d’Alqueria.
Ha estat guanyador del Composition Stipendium-Prize Universität der Künste Berlin (2016). La seua música ha estat interpretada a Espanya, Suïssa, Alemanya, França, Itàlia, pròximament als Estats Units i Portugal.

David Moliner2

Compartir:

Últimas noticias

Categorías