Search
Close this search box.

Les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana han sigut declarades Bé d’Interès Cultural (BIC) pel Govern valencià.

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d’Interès Cultural immaterial la tradició musical popular valenciana, materialitzada per les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

D’aquesta forma, han rebut un reconeixement històric que contribuirà a la seua protecció i impuls i que ve a reafirmar el seu paper com un dels principals agents culturals de la Comunitat. En aquesta línia, el decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda del Bé, com la de realitzar labors d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació del mateix, entre d’altres, per a garantir la seua protecció i preservació o vetlar pel normal desenvolupament i la pervivència d’aquesta manifestació cultural.

Açò suposa un reconeixement al treball durant dos-cents anys de les Societats Musicals i a la seua labor com agents de conservació i potenciació del patrimoni cultural de les tradicions musicals i artístiques valencianes

Hui vivim un moment únic i de màxima importància per a les nostres Societats Musicals. Amb aquesta declaració es veu reconeguda per fi la seua labor durant tants anys així com la seua gran aportació a la nostra cultura i a la nostra societat. La declaració com BIC ha sigut una reivindicació històrica de la FSMCV que s’ha basat en la repercussió social d’aquest moviment associatiu i en la qualitat i quantitat de músics que ha donat i dóna la nostra terra dia a dia”, ha afirmat Pedro Rodríguez.

Estem realment emocionats. Pensem que és el reconeixement al moviment que les Societats Musicals esperaven des de fa molt temps. Volem agrair a aquest Govern i als Grups Parlamentaris de les Corts valencianes que s’haja pogut portar a terme. Un altre camí comença ara. I haurem de negociar amb Conselleria, amb Patrimoni i amb qui faça falta, per a constituir una mesa que porte el seguiment d’aquest nou BIC que tenim tots els valencians i tothom i que són les nostres Societats Musicals”, ha continuat Rodríguez.

El Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha declarat que “per a nosaltres també és una grandíssima satisfacció. Era evident que era necessari i fa molts anys que hauria d’haver-se fet. Des d’aquest Govern hem pogut arribar a fer BIC la tradició popular i musical valenciana de les bandes, a les diferents Societats Musicals que vertebren el nostre territori, i que fan una grandíssima labor, més enllà del cultural o musical. Per tant, és un Bé que per fi té la catalogació de Bé d’Interès Cultural. És una grandíssima satisfacció, a més, fer-ho coincidir amb el 50é aniversari de la FSMCV. Pensem que és també un reconeixement per a la pròpia Federació que ha estat treballant tantíssim anys fent una labor encomiable i que just aquesta setmana celebrarà aqueix gran esdeveniment a Mestalla per a commemorar eixos 50 anys

Aquest fet històric coincideix amb la celebració demà de l’esdeveniment organitzat per la FSMCV a Mestalla per a commemorar el seu 50é aniversari. Està previst que participen més de 20.000 músics i intentar batre 14 Rècords Guinness

El Decret que arreplega la declaració destaca que, les Societats Musicals estan implicades en les manifestacions culturals que es desenvolupen al llarg de l’any, realitzen una important labor de formació a través de les seues Escoles de Música, estan fortament arrelades als seus municipis i juguen un potent paper de cohesionador social fonamentat en sòlids valors com el voluntariat i el companyerisme.

Amb aquesta declaració de BIC es reconeix el treball de les Societats Musicals i la seua labor com a agents de conservació i potenciació del patrimoni cultural de les tradicions musicals i artístiques valencianes al llarg de la història. Aquestes constitueixen una de les manifestacions més representatives de la cultura i formes de vida tradicionals dels valencians mitjançant l’expressió musical.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías