Search
Close this search box.

La FSMCV demana al govern de la Generalitat ajuda urgent per a la supervivència de les societats musicals

Les Societats Musicals, que han perdut més de cinc milions d’euros fins al moment degut al Covid-19, es troben en una situació crítica.

Declarades Bé d’Interés Cultural, la FSMCV defensa que les seues Societats Musicals estiguen emparades sota la protecció de la llei de Patrimoni Cultural Valencià.

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat València (FSMCV), entitat que representa a 557 societats musicals amb més de 600 centres educatius repartits per tot el territori de la Comunitat Valenciana, ha taxat en més de 5 milions d’euros les pèrdues econòmiques patides entre els mesos de març i maig com a conseqüència de la greu crisi produïda pel Covid-19. Aquest col·lectiu, que agrupa a més de 1.100 bandes de música, 200 orquestres de cambra i simfòniques, 200 corals, 5.300 professors, 50.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, es troba en greu risc de supervivència. Per això, la FSCMV ha presentat una sol·licitud d’ajuda a Generalitat Valenciana, Diputacions i Ajuntaments pregant que s’atenga amb caràcter d’urgència.

Les societats musicals de la Comunitat Valenciana han vist afectades les seues agendes de manera dramàtica. La paralització de les activitats culturals ha arribat en un moment de gran concentració d’actes, com és el cas dels concerts i actes festius programats des de les Falles, la Magdalena, les Fogueres de Sant Joan, Setmana Santa, festivitat de Sant Vicent, Comunions, Corpus, la Trilogia festera dels Moros i Cristians d’Alcoi, i multitud de festes locals repartides per tota la Comunitat Valenciana. A aquesta situació s’uneix la impossibilitat de realitzar assajos amb les diferents unitats artístiques i la deriva que pot resultar respecte a la permanència dels directors artístics de les bandes i altres unitats artístiques, amb una pèrdua d’ocupació i cultura irreparables.

A més, les Escoles de Música també es troben en una delicada situació. Malgrat un grandíssim esforç per part del col·lectiu per a adaptar-se a mètodes d’ensenyament a distància, s’estima que a data actual ja s’ha perdut més d’un 10% de l’alumnat. “El mal que aquesta situació d’emergència està infligint a l’ensenyament musical no té comparació ni precedent històric en la llarga trajectòria de les Societats Musicals, moltes d’elles ja centenàries i fins i tot bicentenaries.”, comenta Daniela González, Presidenta de FSMCV. Com a conseqüència, el futur a curt termini de les Escoles de Música està amenaçat. La FSMCV estima una més que possible pèrdua d’entre el 30% i el 40% de l’alumnat per al curs escolar 2020-2021, el que es traduiria en la falta de viabilitat de la majoria d’elles.

Cal recordar que les societats musicals van ser declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial en 2018 (Decret 68/2018, de 25 de maig). La llei de Patrimoni Cultural Valencià preceptua, a més, el deure dels poders públics de vetlar per la preservació d’aquells béns que hagen sigut objecte de la màxima protecció com a Béns d’Interés Cultural. “Sense cap dubte és ara quan realment s’ha de demostrar la vertadera aplicació pràctica d’aquesta transcendental declaració institucional del fenomen per excel·lència de tots els valencians, la música i les seues bandes.”, defensa Daniela. “La Generalitat, les Diputacions i els Ajuntaments en les poblacions que alberguen Societats Musicals portadores de l’essència del BIC, han d’actuar immediatament, a l’uníson i simultàniament, establint el pla d’ajudes extraordinàries que siguen necessàries que procuren la pervivència de les nostres 557 Societats Musicals i les seues més de 600 centres educatius.”, conclou la Presidenta.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías