El 91% de les escoles de música pertanyents a la xarxa de FSMCV segueixen l’activitat docent mitjançant la modalitat online.
Aquest nou escenari ha posat en relleu valors col·lectius com la innovació, l’adaptació, la solidaritat, el treball en equip, l’esforç i la dedicació.
El 91% de les més de 500 escoles de música que componen la xarxa de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) continuen impartint les seues classes de manera telemàtica. En elles, més de 50.000 alumnes/as de música continuen posant ritme a la seua quarantena a través de les seues classes online, una nova modalitat en la qual estan participació el 100% de les comarques en les quals s’estructura la Federació.
Per a això, el passat 17 de març la FSMCV va posar a la disposició de totes les Societats Musicals federades una extensa guia de plataformes digitals adaptades a l’ensenyament musical online, gràcies a la col·laboració amb escoles i plataformes especialitzades en didàctica musical a distància. Les escoles de música de la Comunitat Valenciana s’han convertit, per mèrit propi, en un exemple d’innovació i de digitalització, adaptant-se de manera immediata a la situació d’aïllament i distanciament derivada de la crisi sanitària produïda pel Covid-19.
Per a la presidenta de la FSMCV, Daniela González, “és d’agrair al professorat tota la implicació, l’esforç i el treball realitzat per a poder posar en marxa aquesta nova modalitat de docència, un treball en col·laboració amb els milers de voluntaris que gestionen cada societat musical i el suport dels pares. Entre tots, hem fet possible que les nostres escoles seguisquen avant d’aquesta manera”.
“Davant aquesta situació de crisi vam demostrar, una vegada més, l’enorme poder de resiliència que caracteritza a les nostres societats i les seues escoles de música, que fins i tot en els moments més difícils, com els que estem vivint, segueixen al peu del canó aportant valor a la societat”, conclou Daniela González.
En aquest sentit, la Presidenta destaca el constant esperit de reinvenció i creativitat que caracteritza a les Societats Musicals, del qual en molts casos depenen per a subsistir. L’ús de tauletes, pissarres digitals, projectors interactius o aplicacions adaptades constituïen pràctiques habituals entre les seues aules des de molt abans de veure’s obligats a adaptar-les. Aquesta innovació també es manifesta en àrees com la comunicació interna o l’organització, on s’havien fet molts avanços, “teníem molt avançat prèviament”, comenta Xusa, presidenta de la Va unir Instructiu Musical “La Maragda” d’Almassora. “Tant la comunicació com la coordinació interna dels nostres professors d’efectuava a través d’aplicacions online i quasi tot el contingut lectiu el teníem digitalitzat”.
Per part seua, els alumnes de les nostres escoles estan sent un altre exemple d’adaptació i de compromís. En aquest sentit, Aina Thous, presidenta del Centre Instructiu Musical de Benimaclet destaca la implicació dels seus alumnes, que “estan tocant l’instrument més que abans. El fet d’estar a casa els dona més temps i estan implicant-se més”. El 97% dels seus alumnes continuen asistint diàriament a les classes. Ho fan de manera diferent, a través de videoconferències i de la realització d’exercicis que es pengen en les diferents plataformes al costat de vídeos i material lectiu, però amb una motivació renovada. Aquesta nova dinàmica de treball està traient a la llum molts dels valors que defineixen al col·lectiu dels músics, especialment en edat de formació, com són el treball en equip i la solidaritat amb els companys i professors.
Aquesta solidaritat també s’estén als pares i mares dels alumnes, que aquests dies estan experimentant en primera persona el transcórrer de les classes dels seus fills. En la Va unir Instructiu Musical “La Maragda” d’Almassora destaquen que, malgrat haver preparat promocions i descomptes per a les matrícules dels seus alumnes com a solidaritat amb les famílies, moltes d’aquestes, malgrat poder acollir-se a elles, han decidit pagar el 100% de la quota com a mesura de suport per a assegurar la continuïtat de l’escola. En la Societat Musical “La Paz”, que tan sols ha registrat 40 baixes entre els més de 600 alumnes, també asseguren que se senten aclaparats pels missatges de suport que estan rebent de part de pares i mares “Moltes gràcies per tot el vostre treball i per l’atenció tan acurada a l’alumnat. Confiem en vosaltres.”
#MúsicaenCasa
La FSMCV, a través de les seues xarxes socials, ha fet una crida perquè els més de 50.000 alumnes/as de les seues escoles de música que continuen posant ritme a la quarantena a través de les seues classes online, i també per a la resta dels músics que practiquen i assagen a les seues cases, compten com és la seua #MúsicaenCasa.
A través d’aquesta acció, en la qual poden participar gravant-se en vídeo tocant el seu instrument o participant en classe, pujant-lo a qualsevol xarxa social i etiquetant a @fsmcv o mitjançant l’etiqueta #MúsicaenCasa, es pretén donar visibilitat a totes les escoles, professors, músics, alumnes i voluntaris, que continuen fent front a aquesta situació amb música, des de casa.