Search
Close this search box.

Aconsegueix el tretzé disc-llibre de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” aquest dissabte 27 d’abril amb el diari Levante-EMV

Aquest dissabte 27 d’abril arriba als quioscos de la Comunitat Valenciana el tretzé lliurament de la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes amb la col·laboració de la FSMCV i la Fundación SGAE.

Aquest volum estarà protagonitzat per la Societat Unió Musical d’Alberic i la Banda Simfònica del Círculo Católico de Torrent, les formacions de les qual interpretaran diverses peces musicals tant de compositors valencians com internacionals. A més, com en cada exemplar podrem gaudir de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida en aquest cas per Teo Aparicio-Barberán.

No vos ho perdeu! El 13é volum de la col·lecció només el podreu adquirir aquest dissabte dia 27 d’abril amb el diari Levante-EMV per 5,95€.

Societat Unió Musical d’Alberic

La fundació de la Societat Unió Musical d’Alberic data de 1852 amb caràcter de Banda Municipal, sent dirigida en els seus inicis per una mestra amb nocions musicals. En 1882 es fa càrrec de la Banda el director Modesto Perales, comptant amb una plantilla de vint-i-cinc músics.

Una de les missions de la Banda d’Alberic ha sigut participar en Certàmens de Bandes de Música. Va ser una de les bandes que van participar en el Primer Certamen de la Fira de Juliol a la ciutat de València en 1886 (actual CIBM València), obtenint un tercer premi. Ha continuat acudint a diversos certàmens durant la seua llarga història amb diferents directors, com per exemple en 1931 al de València en el qual va obtindre un primer premi; amb el director Ramón Ramirez Caldés, van assistir en 1941 (1r Premi Secció Primera), en 1942 (1r Premi Secció Especial) i en 1948 (2n Premi Secció Especial), tots ells a València.

En 1956 es fa càrrec de la Banda Emilio Mínguez Martínez, veí d’Alberic i molt volgut; tot el poble el coneixia com “El Mestre”, i durant 25 anys va ser el director d’aquesta banda. Amb la seua formació van participar en diferents edicions dels certàmens de València, aconseguint sempre primers i segons premis en les seccions Primera i Especial B.

Altres directors van portar la batuta en la formació, com és el cas d’Enrique de Dios Cintero, Vicent Barberà, Miguel Gorrea, German Nogués o Francesc Xavier Martínez i Martínez, amb els qui es va continuar collint èxits tant en el Certamen de València, com en el de Cullera, o en el de Campo de Criptana. A més, també van portar a participar a la Banda a l’estranger en diferents païssos europeus com Holanda, Bèlgica, França, Portugal, etc.

A més de Certàmens, els últims anys la Banda ha realitzat diferents concerts en el Palau de la Música, per exemple dins del Cicle de Ràdio Nacional d’Espanya, i ha sigut protagonista de diferents programes sobre Bandes de Música, com Bandàlia o el de Nuestras Bandas de Música.

Des de desembre de 2005 el director titular és Daniel Ferrero Silvage, amb qui han aconseguit diversos premis. Entre ells, l’últim en 2017 en el CIBM de València, on van participar en la Secció d’Honor, i van aconseguir el Primer Premi.

Obres que interpreta en el CD

– Lo cant del valencià (pasdoble), Pedro Sosa López.

– La Morera (pasdoble), Daniel Ferrero Silvage.

– Symphony núm. 2: I. Shooting Stars | II. Dreams Under a New Moon |III. Apollo Unleashed, Frank Ticheli.

Banda Simfònica del Círculo Católico

Al començament de l’any 1887, José Méndez Perpiñá, vicari de la Parròquia torrentina de l’Assumpció de Nostra Senyora i fundador del “Patronat de la Joventut Obrera” i del “Círculo Católico Obrero de San José” (1884) a Torrent, va fer una proposta a un grup d’amics músics torrentins que donaria origen a la que hui es denomina Banda Simfònica del Círculo Católico.

El 31 de juliol de 1889 participa per primera vegada en el Certamen de la Fira de Juliol de València celebrat en l’Albereda. Dirigida per Eulogio Piqueres Simó, obté el Segon Premi dotat amb 1.000 pessetes.

Serà a partir de 1893 quan es pot afirmar que la Banda està consolidada i comença a comptar, amb autèntica categoria, en l’àmbit musical del territori valencià.

Un dels majors orgulls de la formació, i esdevingut en el Certamen de 1914, va ser la possibilitat de disposar de l’assessorament tècnic de Pedro Sosa, a més del seu posterior regal. Segons La Correspondencia de Valencia de l’1 d’agost de 1914, la Banda va fer la seua entrada en la Plaça de Bous de València interpretant el pasdoble Lo Cant del valencià, obra del Mestre Sosa, que va regalar per a la seua estrena a la Banda, tenint en compte l’afecte que sentia per Torrent i per la Banda.

Durant la Guerra Civil desapareixeran les dues bandes de música existents en la localitat. Però la Banda Simfònica del Círculo Católico tornarà a ressorgir en 1941.

Continuarà participant en els Certàmens de València i en diversos Concerts i Festejos, com el Certamen de Bandes Civils de Conca, el Concurs de Bandes Civils de Llíria o el Certamen de Bandes de Música Civils d’Elx, obtenint en molts d’ells el Primer Premi.

Entre altres, en 1989 obté el Segon Premi en el programa “Nueva Gente” de RTVE sota la direcció de Juan Pablo Hellín Chaparro.

És de suposar, sabuda la seua trajectòria musical, que durant la dècada dels 90 continua desenvolupant la seua funció, tant instructiva, amb els nombrosos educands (molts d’ells, membres hui de la banda), social (participant dels actes populars, cercaviles, processons i festes), i musical, a la qual va contribuir la inauguració, en 1997, de l’Auditori de Torrent, que suposa una magnífica sala on compartir el treball realitzat en els assajos i gaudir de la Banda.

El Certamen de Marxes Mores d’Alcoi, el Certamen de València, Certamen de Leganés, Certamen de Cullera, Certamen de la Diputació de València, Certamen Internacional ‘Vila d’Altea’… Són múltiples els concursos en els quals la banda ha participat al llarg dels últims 30 anys amb molt bons resultats i alçant-se amb primers premis en diverses ocasions.

La direcció de la Banda Simfònica ha passat per la batuta de mestres com José Mª Rius Lerma, Mariano Puig Yago, José Andréu Piqueres, Juan Martínez García, Enrique Andreu Romero, Manuel Campos Vivó, José Miguel Peñarrocha Arasteny, Vicente Alonso Brull, Juan Pablo Hellín Chaparro, José Luis Peris Cordellat, o Vicente Cogollos. El seu actual director és Francisco Zacarés Fort.

Obres que interpreta en el CD

– Metabolismos rítmicos, Eduardo Montesinos.

– The rise of the Phoenix, Teo Aparicio-Barberán.

Jove Banda Simfònica de la FSMCV – Director: Teo Aparicio Barberán

Teo Aparicio-Barberan (Énguera, 1967) comença els seus estudis en la banda del seu poble de la mà de M.Vidal triant com a instrument el saxofon. Estudia en els conservatoris de Xàtiva, Carcaixent, i Superior de València, aconseguint dos esments d’Honor en el grau mitjà i superior en el Concurs per a premi extraordinari.

Paral·lelament als seus estudis de saxofon, estudia contrabaix, piano, harmonia, contrapunt, fuga, composició i direcció d’orquestra.

Durant tres anys assisteix a Girona, als cursos direcció d’orquestra amb Bruno Membrey i de composició i orquestració amb Carl Schahter. El compositor i director Bernardo Adam Ferrero contribueix a la seua formació a més del compositor alcoià Luis Blanes, vertader mentor en la seua carrera musical.

L’any 2016 adquireix la condició de Doctor en Humanitats per la Universitat Cardenal Herrera CEU per la seua tesi “Punts de referència en l’obra del compositor Luis Blanes: Tradició i modernitat”.

En el seu catàleg d’obres hi ha més de 150 treballs en la seua gran majoria per a banda. Moltes d’aquestes obres han sigut peces obligatòries a certàmens nacionals i internacionals. Les seues composicions han sigut editades per Piles, Tot per l’aire, Ed. Albadoc i per la prestigiosa editorial belga Beriato.

La seua música ha sigut interpretada a Àustria, Alemanya, França, Portugal, el Japó, els Estats Units, Suïssa, Bèlgica, Costa Rica i en el prestigiós Certamen Internacional de Kerkrade (Holanda). També per solistes de talla internacional com el saxofonista Manuel Miján, el trombonista Armin Rosín, el quartet “Adolphe sax”, el trompetista Thomas Scheibe, el trompista Abel Pereira, el tubista Vicent López, o la flautista Ana María Ribeiro.

Ha sigut director titular de les bandes d’Énguera, Font de la Figuera, Banda Simfònica de Vilanova de Castelló, Banda Simfònica de l’AM “L’Amistat” de Quart de Poblet, de la Unió Musical d’Alaquàs, de la “Primitiva Setabense” de Xàtiva i de “L’Entusiasta” de Benifairó, aconseguint al capdavant de les mateixes diferents premis en diferents certàmens.

El seu nom apareix ressenyat en el llibre “Mil músics valencians” i en el diccionari enciclopèdic de Música de la Generalitat Valenciana.

Durant les temporades 2007 a 2009 va ser director de la banda simfònica de la FSMCV. En 2012 se li concedeix el premi EUTERPE a la millor creació simfònica atorgat per la FSMCV.

Obres que interpreta en el CD

La villa de Enguera: I. La Villa | II. El pito de la fábrica | III. Tradiciones, Luis Blanes.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías