La Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ja compta amb directors assistents per a la temporada 2018.
Després de la selecció i valoració dels perfils més adequats per a aquest projecte, el Mestre Cristóbal Soler, director musical d’aquesta unitat artística de la FSMCV des de la seua creació en 2014, ha conclòs nomenar a Pedro Vicente Caselles Mulet –Pere Vicalet–, Pascual Cabanes Fabra i Jerónimo Castelló Mañes com a directors assistents de la formació orquestral de la Federació.
La també coneguda com a Orquestra Federal es concentrarà el pròxim mes de setembre a les seus de la Societats Musicals de Xàtiva per a preparar la temporada de concerts que recorrerà la capital de La Costera i el Palau de la Música de València, entre uns altres.
Pere Vicalet
Pere Vicalet –Pedro Vicente Caselles Mulet (1987)– és a més de professor de Tecnologia Musical, director, compositor i artista digital nascut a Gata de Gorgos (Alacant). Format a València (CSMVJR) i Budapest (Franz Liszt), abandona Enginyeria Industrial per estudiar Magisteri Musical, Direcció de Cor, Direcció d’Orquestra i Composició obtenint Premi Final de carrera. Es forma a més també com a artista digital, i després d’assistir a la Max Expo Conference’74 duta a terme a la U. Politècnica de Brooklyn a Nova York, crea el programari “All in one: Kivimulij”, pioner i específic en la sincronització d’àudio, llums i vídeo mitjançant sensors (M4cchina Ensemble, Ensems 2013).
En aquest àmbit, ha impartit conferències en Congressos de Música Electrònica, a la Universitat d’Alcoi i Gandia, a les Jornades Playlab de videojocs o al Campus de Google Madrid amb l’empresa The artian. Va ser locutor de ràdio a ActivaFM sent referència musical amb actuacions d’improvisacions de saxos i comandaments de la Wii, als quals actualment s’han sumat diferents sensors i la inclusió de vídeo.
Als seus guardons de direcció està el d’haver sigut el primer a obtenir la Batuta d’Honor amb tan sols 25 anys. En premis de composició destaquen “Juan Bautista Menges” (Segorbe, 2009) i el València Crea (València, 2012). Vicalet ha dirigit nombroses agrupacions a Espanya, Itàlia o Hongria arribant a estrenar més de 20 obres de nova creació. Ha sigut assistent de J. R. Pascual Vilaplana i principal director convidat del ensemble Col Legno.
Com a docent ha sigut professor de Fonaments de Composició i Direcció del Conservatori de Grau Mitjà “Maestro Ponce” de Xella. En el curs 2015-2016 va ocupar la Càtedra de Composició i Tecnologies musicals en el Conservatori Superior de Castella-la Manxa i posteriorment del Conservatori Superior de Música d’Alacant.
L’any 2017 van congeniar les tres facetes que defineixen el seu perfil, estrenant com a director musical una òpera amb electrònica al Palau de Les Arts Reina Sofia, composta per Roger Donnenberg i Jorge Sastre amb llibret d’Enric Valor; també com a artista digital on va estrenar una producció per a Banda i DJ amb la Banda Simfònica de Reus; i finalment va dirigir el Concert d’Any Nou del CIM “L’Harmònica” de Bunyol (Els litres) com a director convidat, amb l’estrena també de dues obres, una de les quals, és la seua primera obra per a Banda Simfònica. Posteriorment va ser Premi Jove Talent en la categoria de Cultura en l’esdeveniment organitzat per Bankia i Levante, així com també designat director de la Banda Federal de Societats Musicals de la CV per a la temporada 2017 sent el més jove de tots els designats.
Sens dubte, video, música i tecnologia cobren un sentit especial en els temps que corren i açò es resumeix en la labor d’aquest músic de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos.
Pere Vicalet, director assistent de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV a la temporada 2018.
Pascual Cabanes Fabra
Naix a Llíria (València) en 1985. Comença els seus estudis de trompa en el Conservatori Professional de Música “Amaniel” de Madrid obtenint el Títol de Grau Professional al juny de 2003. Posteriorment accedeix al Real Conservatori Superior de Música de Madrid obtenint el Títol Superior de trompa al juny de 2007.
Ha realitzat cursos de perfeccionament amb trompistas com Raul Díaz, Stefan Dohr, Bruno Schneider, Thomas Müller, Francisco Burguera, Luís Morató, Salvador Navarro, José Enrique Rosell, Juan José Llimerá, Vicente Navarro, Manuel Antonio Fernández, José Miguel Asensi, etc.
Ha col·laborat amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola, l’Orquestra del Principat d’Astúries, l’Orquestra Filarmonia de Madrid, entre unes altres. També, ha format part de diferents agrupacions de música de cambra, destacant Edeta Wind Quintet, Quintet de Vent “Al-Ándalus”, i Grup de Metalls i Percussió de Consolat de Mar.
Des de l’any 2008 exerceix la seua labor com a docent per a la Junta d’Andalusia, on actualment és professor de trompa del Conservatori Professional de Música “Cristóbal de Morales” de Sevilla.
És membre de la Banda i Orquestra Simfònica de la Unió Musical de Llíria. A més, des de l’any 2012 al 2015 va ser director artístic de l’Escola de Perfeccionament d’aquesta societat musical i també de la Quinzena Musical “Manuel Enguídanos” que alberga una àmplia oferta de cursos d’interpretació i formació musical durant cada estiu.
Entre 2012 i 2015 estudia direcció a l’Escola de direcció d’Orquestra i Banda “Maestro Navarro Lara”, on obté el diploma de nivell superior d’aquesta escola. Durant aquests anys col·labora com coautor en els llibres difosos per aquesta escola.
Al desembre de 2015 obté el diploma de Llicenciat en Direcció amb distinció per la “Associated Board of the Royal Schools of Music” de Londres (ABRSM). A més, ha realitzat cursos o masterclass de direcció d’orquestra i banda amb els mestres Valero-Castells, Salvador Brotons, Miguel Romea, Andrés Salat, Fernando Bonete, Salvador Sebastià, Pascual-Vilaplana, Sanz-Espert, Rubén Gimeno, Cristóbal Soler, Sergio Alapont i Álvaro Albiach.
A l’abril de 2017 obté el Màster Universitari en Investigació Musical en la Universitat Internacional de València (VIU).
En l’actualitat continua els seus estudis de direcció en l’acadèmia de direcció orquestral Opus 23 amb els mestres Miguel Romea i Andrés Salat. A més és director artístic del Curs Masterclass de direcció d’orquestra i banda que es duu a terme en la tenda de música Consolat de Mar a Benaguasil, i director artístic i musical de Harmonie Ensemble-Orchestra.
Pascual Cabanes Fabra, director assistent de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV a la temporada 2018.
Jerónimo Castelló Mañes
Natural de La Vall d’Uixó, s’inicia en el món de la música als 9 anys. Obté el Premi Fi de Grau Mitjà en l’Especialitat de Saxofon, en el Conservatori de Música “Mossèn Francesc Penyarroja” de La Vall d’Uixó. Seguidament accedeix al Conservatori Superior de Música “Salvador Seguí” de Castelló on finalitza els estudis superiors de saxofon.
Ha estudiat amb Luis Sanjaime Messeguer, Enrique García Asensio, Cristóbal Soler, Bernardo Adam Ferrero, Juan Luís Martínez, Bert Appermont, Felix Haustwirth, Henrie Adams, Lorenzo Ramos, Maurici Weintraub, Salvador Sebastiá…
Ha obtingut diversos premis i guardons, tant de solista com de director: Tercer premi al “II Certamen de Bandes Juvenils Vila d’Alcàsser” amb la Banda Juvenil de l’Ateneu Musical Schola Cantorum (2013), Primer Premi i Medalla d’or al “XVI Concurs Internacional de Direcció José Ferriz” de Montroi (2010).
Les seues participacions com a director han sigut bastant versàtils, dirigint un ampli repertori i varietat d’agrupacions. Al juliol de 2010 dirigeix l’orquestra russa de joves virtuosos “La Perla de Moscou”. Al Teatre Principal de Castelló es va fer càrrec de l’orquestra simfònica i el quadre artístic de l’Ateneu Musical Schola Cantorum en la representació de la sarsuela L’Alegria de l’Horta. A més ha dirigit nombroses bandes, orquestres i altres formacions. A l’abril del 2016 va debutar com a director convidat amb l’Orquestra de cambra d’Astrakhan (Rúsia), formació que ha de tornar a dirigir pròximament.
En l’actualitat és director artístic de la Unió Musical del Grau de Castelló i director de l’Orquestra Vivaldi de la Vall d‘Uixó, labor que compagina amb la seua activitat com a professor de saxofon en diversos centres i escoles de música a més d’estar realitzant un màster en gestió cultural en la Universitat Oberta de Catalunya i un Màster en direcció d’orquestra al Centre Katarina Gurska de Madrid amb mestres com Cristóbal Soler, Vladimir Ponkin, Arturo Tamayo, entre uns altres.
http://www.jeronimocastello.es
Jerónimo Castelló Mañes, director assistent de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV a la temporada 2018.
Jove Orquestra Simfònica FSMCV
La Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (Orquestra Federal) naix amb la finalitat de promocionar l’estudi i la pràctica de la música en una vessant que és complementària a l’experiència bandística i amb els següents objectius:
- Fomentar l’estudi i la pràctica dels instruments de corda a la Xarxa d’Escoles de Música de la FSMCV (XEMFE).
- Proporcionar als estudiants d’instruments de corda l’oportunitat de treballar sota la direcció dels millors directors d’orquestra, accedint a un repertori orquestral d’alta qualitat i dificultat.
- Proporcionar als músics una experiència de convivència amb altres companys i companyes amb els mateixos interessos i inquietuds artístiques.
- Mostrar a les Societats Musicals associades el resultat artístic d’una formació orquestral de grandària mitjana formada per músics pertanyents al nostre col·lectiu associatiu. Realitzar actuacions en els propis auditoris i sales de les societats musicals, a fi de proporcionar una proximitat d’accés al públic natural i pròxim dels nostres associats.
La Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana està composta per músics entre 15 i 28 anys que pertanyen a qualsevol de les Societats Musicals de la Comunitat.