Search
Close this search box.

Entrevista a Saül Gómez Soler, director de la Banda Federal en la temporada 2018

Saül Gómez Soler naix a Ontinyent (València) en 1982. És Professor Superior de Música Llicenciat en Percussió i Composició pel Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València. Ho és també en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

Ha estudiat direcció de banda a la ISEB a Trento (Itàlia) amb Jean Coober, Felix Hauswith, Carlo Pirola i Franco Cesarini. Ha dirigit diverses formacions bandístiques, dirigint tant a Espanya com a diferents parts d’Europa (Salzburg, Innsbruck, Praga, Berlín, Munic…).

És director de l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Castalla, l’Associació Artístic Musical d’Oliva i de l’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent. És també professor d’orquestra dins del cos de professors de música i arts escèniques de la Generalitat Valenciana. A més ha sigut nomenat director de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en la temporada 2018.

Actualment, centra la seua carrera en la composició de música simfònica i música per al sector audiovisual. El seu treball com a compositor ha sigut reconegut internacionalment, com per exemple amb les tres nominacions rebudes als Hollywood Music in Media Awards de Los Angeles i una per als premis Jerry Goldsmith.

Entrevista

Saül, a quina edat vas començar a estudiar música i com vas descobrir que era la teua passió?

Vaig començar molt jove. De xicotet sempre anava amb el meu tabal a tocar en totes les danses del poble; aquest va ser el meu primer contacte amb la música. Més tard, els meus pares volien portar-me al conservatori, però a mi no m’il·lusionava massa.

Finalment, em vaig apuntar ja que tots els meus amics estudiaven música i no tenia amb qui jugar a les vesprades.

Com i quan vas decidir que t’anaves a dedicar a la música d’una manera professional?

La veritat és que ho vaig decidir molt tard, als 17 anys. No tenia molt clar si estudiar una altra carrera com Història o dedicar-me a la música. En la meua família no hi ha cap músic, per als meus pares i germans era un món desconegut i fins que no van veure com funcionaven els estudis superiors de música no em van animar a fer-ho.

Com a director de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, com afrontes la nova temporada de concerts?

És un repte il·lusionant. Es tracta d’una experiència que estic vivint amb molta intensitat. L’afronte amb ganes de treballar amb els músics i ganes de dirigir repertori que sempre havia tingut en ment.

L’any 2018 està sent molt especial i intens perquè se celebra el 50é aniversari de la FSMCV, què suposa per a tu aquest fet?

Suposa una gran sort tenir l’oportunitat de dirigir la Jove Banda Simfònica de la FSMCV en un any tan especial. Estem duent a terme projectes molt especials per a commemorar l’aniversari i ens queda encara molt treball per davant.

En la teua participació en els Guinness de Mestalla, amb motiu del 50é aniversari de la FSMCV, vas dirigir a més de 14.000 músics. Com et vas sentir?

La veritat és que tots teníem una mica de “por”. No sabíem com funcionaria, però l’experiència va ser genial! Totes les bandes van posar de la seua part i la sensació des de la gespa de Mestalla era indescriptible.

Encara que eres molt jove, en la teua trajectòria comptes amb molts premis, reconeixements i diferents càrrecs en l’àmbit musical, quin és el teu pròxim repte?

Actualment estic treballant en diferents projectes per al sector audiovisual, la setmana vinent estrene Qastal en el Certamen Internacional de València, una obra simfònica encàrrec de la banda de Castell de Castells. El pròxim mes de novembre estrene amb l’Orquestra de RTVE la meua obra Kaleidoscope per a percussió solista i orquestra.

Eres un dels compositors i directors valencians amb major projecció internacional actualment. Segueix sent necessari a Espanya eixir fora per a obtenir reconeixement?

Es tracta d’una pregunta interessant, crec que no eixim d’Espanya a la recerca de reconeixement ací. Eixim perquè ací no se’ns donen moltes oportunitats i hem de buscar-nos (per dir-ho d’alguna manera) la vida per altres llocs.

Als directors els costa obrir-se a nous repertoris i a les bandes els costa confiar en la gent jove per dirigir-les.

En 2018, estrenes obres en Vancouver (Canadà), Texas (EUA) i la teua música sonarà en auditoris de Japó, Bèlgica, Holanda, Itàlia i Colòmbia. Sap millor l’èxit internacional? Què suposa per a tu aquest programa?

Mai haguera imaginat que la música que escric en solitud a casa fora a arribar tan lluny. Es tracta d’una injecció d’energia molt gran. Que la teua música la interpreten solistes de talla internacional o directors que han sigut sempre referents per a tu, confirma que el treball que fas està ben encaminat.

Il·lusiona llegir emails de diferents parts del món preguntant per la teua música, proposant nous encàrrecs i nous projectes.

Has compost obres com Spices, Cocktaill and Brothers, Leonardo Dreams… En el món de la música també cal innovar i reinventar-se?

Em considere un compositor eclèctic, em sent còmode en diferents llenguatges i estils i no renuncie a compondre per a cap gènere.

En aquestos moments estic treballant llenguatges que abans no havia fet perquè crec que és enriquidor construir alguna cosa nova, encara que siga amb elements ja utilitzats.

Per a acabar, amb què somia un “jove” director d’orquestra i compositor?

Somnie amb seguir gaudint del que faig, amb poder equilibrar la meua vida personal amb la professional i no sentir-me absorbit per aquesta última i, sobretot, amb viatjar amb la música.


Imatge: Concert Jove Banda Simfònica de la FSMCV dirigida per Saül Gómez Soler en el Castell d’Alaquàs el 6 de juliol de 2018.

Fotografia: Natxo Francés.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías