El congrés “Música a la llum” conclou amb èxit i nous desafiaments

El dissabte dia 15 de desembre va concloure el primer congrés internacional Música a la Llum, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València, amb el patrocini de Bankia i la col·laboració de la Agència Valenciana de Turisme.

Al llarg de tres dies el congrés ha reunit, en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, a especialistes en patrimoni, documentació i història de la música de bandes, així com a prestigiosos directors i compositors, procedents d’Espanya, Bèlgica, Itàlia, Portugal i els EUA. Més de la meitat dels ponents eren valencians.

Les previsions dels organitzadors van quedar desbordades des del moment mateix de la convocatòria, la qual cosa va obligar a confeccionar un programa apretat amb un total de nou conferències, vint-i-huit comunicacions i dues taules redones, repartides en jornades de huit hores. Al costat d’aquestos quaranta participants actius, el nombre d’inscrits al congrés va sumar el mig centenar. A més, també va ser ben rebuda la possibilitat d’accedir gratuïtament a les sessions d’un sol dia, opció per la qual es van decantar més de trenta persones, de manera que el congrés va reunir al final a més de cent vint assistents.

Entre altres temes, al llarg de les sessions es va informar d’investigacions en curs sobre el contingut d’arxius i l’obra de compositors poc coneguts, sobre l’evolució de les plantilles de la banda i la seua influència en el repertori, sobre el paral·lelisme entre els arxius de bandes i altres arxius musicals amb fons en ús o sobre la presència de música de banda en els principals institucions d’arxiu i custòdia patrimonial a Espanya, Portugal, Itàlia, Bèlgica i Holanda. Les taules redones es van ocupar de la relació entre els arxius municipals i les societats musicals i l’evolució del programa Música a la Llum.

El dissabte al migdia, la banda Unió Musical del Centre Històric de València, dirigida per Vicente Gavarda, va oferir un breu concert amb obres de Asins Arbó, José Manuel Izquierdo i José Serrano, en sintonia amb els interessos del congrés.

Iniciatives d’investigació

Entre altres iniciatives plantejades pels assistents al llarg dels tres dies de treball i debats, el grup d’arxius d’orquestres de l’Associació Espanyola de Documentació Musical (Aedom), responsable d’un catàleg de música simfònica espanyola, va convidar als arxivers de bandes a crear una eina similar dedicada a la música de banda, invitació que va ser recollida allí mateix per l’arxiver d’una banda professional.

Es va parlar també de la necessitat de crear una banda amb instruments històrics per a recrear les antigues plantilles, a la manera de la música historicista, i escoltar les obres antigues tal com van ser concebudes pels seus autors i es va demanar que els directors de banda se sumen al projecte per a aportar el seu coneixement tècnic sobre els fons custodiats per les societats musicals.

Al mateix temps, també es va plantejar intensificar els projectes de memòria oral entorn de les bandes per a reconstruir una història no escrita en trànsit de desaparició; es va comentar la possibilitat de crear un fòrum de debat permanent a l’estil del qual recull la web www.patrimoniomusical.com, dedicat a la música de la Setmana Santa andalusa, i es va proposar que institucions i particulars compartiren còpies digitals d’antigues revistes d’escassa circulació a fi de poder reunir col·leccions completes fins ara inexistents.

En general, la necessitat de formar grups de debat i intercanvi entorn dels arxius de bandes va ser un dels temes recurrents del congrés, per a reforçar el treball iniciat des de Música a la Llum, un dels objectius de la qual és precisament el de reunir informació dispersa i de difícil accés a través d’una eina compartida. Referent a això, representants d’un grup de treball sobre la música de banda de la Universitat de Tenerife de La Laguna van proposar la creació de llaços estables, que ja estan en estudi.

Els organitzadors del congrés es mostren optimistes respecte a la futura evolució del projecte Música a la Llum a causa de l’aparició de noves generacions d’investigadors lligats a les societats musicals i amb idees aperturistes entorn del patrimoni. En les conclusions, Remigi Morant, codirector del congrés, va anunciar també la pròxima publicació per la Universitat de València dels treballs presentats.

Música a la Llum és un projecte posat en marxa en 2016 per l’IVC i la FSMCV amb el patrocini de Bankia, per a descriure i posar en valor les partitures, instruments i el patrimoni cultural en general de les societats musicals valencianes. És resultat d’un treball de camp en equip que ha començat inicialment en les bandes centenàries de tot el territori valencià, i que es plasma en una pàgina web que pretén oferir en finalitzar el projecte un mapa dels principals fons musicals que atresoren les nostres bandes.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías