Search
Close this search box.

Pascual-Vilaplana va dirigir en el Teatre La Fenice de Venècia creant una nit màgica

Venecia, 19 de juliol de 2016
Divendres passat 15 de juliol de 2016, José R. Pascual-Vilaplana va dirigir l’Orchestra Accademia dels Corsi Internazionali de Perfezionamento Musicale, cursos organitzats per l’Istituto Musicale G.A. Fano de Spilimbergo i la Fundació del Teatre La Fenice de Venezia.

Dues orquestres amb 140 músics de diferents països europeus i iberoamericans van oferir un concert amb obres d’Elgar, Bizet, Puccini i Reed. El nombrós públic assistent va poder comprovar el treball de tota la setmana realitzat pels joves en Spilimbergo (Friuli) juntament amb Pascual-Vilaplana i el cos de quinze professors dels cursos internacionals.

Una nit màgica en un dels teatres més importants del món que va saber acollir l’excel·lent treball d’aquests joves músics matriculats en els Corsi Internacionale de Spilimbergo, en els quals Pascual-Vilaplana participa com a director des de fa deu anys i dels quals ha sigut director artístic en les últimes sis edicions.

José Rafael Pascual-Vilaplana
Naix el 30 d’abril de 1971 a Muro (Alacant) on inicia els seus estudis musicals amb el bombardino i el piano en la Unió Musical de Muro, sent els seus professors Salvador Martínez i Mª Angeles Palacios

Més tard contínua els seus estudis professionals en el Conservatori Municipal d’Alcoi i en el Conservatori Superior de València. Des de 1988 estudia Adreça de Banda amb el mestre holandés Jan COBER, realitzant diversos cursos de perfeccionament en adreça bandística amb Eugene CORPORON (University of North Texas). En 1993 és seleccionat en l’especialitat d’Adreça d’Orquestra dins del “Wiener Musikseminar” de Viena, estudiant amb Karl ÖSTERREICHER i Yuji YUHASA. En 1994 vas agafar a Chicago a les classes d’adreça de James CROFT impartides en el “47th. Mid West Band and Orchestra Clinic”. En 1995 obté el Diploma d’Adreça d’Orquestra del “Wiener Meisterkurse für Musik” en l’Escola Superior de Música de Viena, amb el mestre Hans GRAF. Ha ampliat coneixements d’Adreça en diversos cursos amb professors com José Collado, Gerardo Pérez Busquier o Norman Milanés. En 2004 realitza un Master Class d’Adreça d’Orquestra amb el prestigiós mestre Georges Pehlivanian i l’Orquestra Filharmònica d’Eslovènia en Ljubljana.

Ha treballat com a director titular de diverses bandes d’Alacant (Castell de Castells i Muro) i de València (O.M. de Yátova), destacant la seua activitat en el grup de Música Tradicional “La Xafigà” (1988-1996), la Banda de l’Associació Va unir Musical de Bocairent (1994-1998), en la Banda de l’Agrupació Artístic-Musical “El Treball” de Xixona (1995-2002), en la Banda de la Societat Unió Musical de Muro (2002-2007) i en la Banda de la Societat Musical “La Nova” de Xàtiva (2007-2009). De 2001 a 2014 ha sigut principal director de l’Orquestra Simfònica d’Albacete. Ha sigut director convidat de la Banda Nacional de Cuba, Bandes del Conservatori de Tilburg, Bandes Municipals d’Alacant, Barcelona, Bilbao, Castelló, la Corunya, Madrid, Palma de Mallorca, Pontevedra, Sta. Cruz de Tenerife, Santander, Santiago de Compostel·la, i Vitòria, Banda Municipal de Matances (Cuba), Banda Municipal de Buenos Aires (Argentina), Banda de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Buenos Aires, Banda de la Marina Real Holandesa de Rotterdam, entre moltes més.

Ha col·laborat com a director amb solistes de la talla de Jorgen van Rijen, Ben van Dijk, Spanish Brass, Ximo Vicedo, Luis González, Pedro Valero, Yulia Nefiodova, Pablo Suárez, Josep Trescolí, Ashan Pillai, Luisa Pereira, Lito Fontana,… Així mateix, en produccions líriques ha treballat amb cantants com Ana Mª Sánchez, Amparo Navarro, María Ribera, Cristina Sánchez, Ruth Rosique, Andeka Gorrotxategui, Andrés del Pi, Alberto Raval o Javier Agulló.

És compositor de diverses obres per a banda i conjunt instrumental, apareixent alguns dels seus treballs en l’Editorial Piles, Editorial Albadhoc, Edicions Rivera, Editorial Tot per l’Aire, Edicions EGC i l’Editorial Omnes Bands de València. Participa habitualment com a jurat de diferents concursos de composició per a Banda (Altea, Bocairent, Benidorm, Callosa, Calp, Elda, Pego, Dènia, Algemessí, Sant Vicent del Raspeig…). Ha sigut designat Jurado Internacional del Certamen Nacional de Bandes de Suïssa a celebrat en la ciutat de Montreux en 2001, del Concurs d’Adreça de Pordenone (Itàlia, 2006), del Concurs de Bandes de la Suïssa Italiana en Lugano (2009), del Concurs Internacional d’Adreça del WMC de Kerkrade (2010), del Concurs d’Adreça de la Toscana (Itàlia, 2010), del Certamen Nacional de Bandes de Colòmbia en la ciutat de Paipa, (2010), del Certamen Internacional “Flicorno d’Oro”de Riva del Garda (Itàlia, 2014), així com jurat dels Certàmens Provincials de Bandes d’Alacant (2001) i Castelló (2002) i del Certamen de Bandes de la Sénia (2006). Ha escrit obres per encàrrec per a grups com Spanish Brass Luur Metalls, 2i2 Quartet, Ximo Vicedo, Luis González, Juan C. Matamoros, Francisco González Azorín, . En 2006 estrena el seu musical Balansiyyà amb lletres de Carlos Veiga, actuant a València, Torrevella, Madrid i Rabat (el Marroc).

Des de gener del 2015 és director artístic de la Banda Municipal de Música de Bilbao. Així mateix és director de l’Orquestra de Vents Filharmonia i principal director convidat de l’Orquestra Simfònica UCAM de Múrcia. És director artístic i professor dels Cursos de Perfeccionament Musical de l’Istituto Musicale Guido Alberto Fano de Spilimnbergo (Itàlia) des del 2007. Des de 1995 és professor en l’Escola Comarcal de Música de la Vall d’Albaida, de 1999 a 2004 en l’Acadèmia “Allegro” de València i de 2002 a 2007 en l’I.C.M. del Comtat. És soci de la SGAE, membre fundador de l’Associació de Compositors ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians), membre de WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) i de COSICOVA (Associació de Compositors Simfònics Valencians).

Compartir:

Últimas noticias

XI Festival Música i Família

Divendres que ve 31 de maig arriba a Cocentaina l’esperat Festival “Música i Família”, organitzat per la FSMCV, la Diputació

Categorías