Pere Vicalet, director de l’òpera “La Mare dels Peixos”, guardonat als Premis Jove Talent de la CV

El passat 16 de desembre, Pere Vicalet s’estrenava com a director al Palau Reina Sofia de València. La cita era l’estrena de l’òpera “La Mare dels Peixos”, una obra basada en una rondalla d’Enric Valor i escrita per Jorge Sastre i Roger Donnenberg. Tots dos són els responsables del software musical SoundCool i Audacity respectivament. Cal dir que aquest projecte ha estat suportat per Culturarts, la Fundació Nina Carasso i també per la Federació de Societats Musicals de la CV. Per primera vegada, Pere Vicalet dirigia una òpera amb electrònica, establint així, el seu perfil de director tecnològic.

Era ja al 2017 quan es va estrenar la producció per a Banda i Dj-Artista Digital solista amb la Banda Simfònica de Reus. En aquest cas, tant música electrònica com música escrita per a banda confluïren en un concert que va deixar més que impactat al públic del teatre de la Bartrina de Reus. Sensors com la Kinect o el Leap Motion feien de guia musical durant el concert, creant el diàleg electrònic amb l’agrupació.

En tercer lloc, Pere Vicalet, va dirigir també el CIM la Armónica de Bunyol en el concert d’Any nou i com a director convidat. La Armónica, és una de les millors agrupacions del nostre territori valencià, prova d’això és el recent primer premi que obtingué del Certamen d’Altea 2016. En aquesta ocasió, a més de ser el director, per primera volta també en la seua trajectòria professional varen coincidir la faceta de director i compositor.

Així, va dirigir i estrenar la seua primera obra per a Banda Simfònica, que porta per títol l’Arbre Blanc. Aquesta obra està basada en una llegenda del poble de Gata de Gorgos ocorregut durant la Guerra del Francés, on el poble es va refugiar a l’ermita i a l’arribar els soldats francesos amb els cavalls a l’ermita, un arbre blanc els va cegar i espantar produint-se així el miracle de la retirada francesa. La disposició de la banda en dos grups que entren en batalla i diferents combinacions numèriques extretes de la data del miracle, 1812, son el germen d’aquesta eclèctica obra.

Finalment, no és sino aquest passat 17 de Gener on l’imparable Pere Vicalet va obtenir el guardó en els Premis Jove Talent de la CV organitzats per Bankia i Levante en la categoria de Cultura.

Pere Vicalet

Pedro Vicente Caselles Mulet – Pere Vicalet – nascut a Gata de Gorgos (Alacant), és director, compositor i artista digital així com Catedràtic en el Conservatori Superior de Música de València. Format a Budapest (Franz Liszt) i València (CSMVJR), abandona Enginyeria Industrial per estudiar Direcció de Cor, Direcció d’Orquestra i Composició obtenint el premi final de carrera. Estudia també Magisteri Musical en la UV i realitza el Màster en Música en la UPV. També com a artista digital es forma en diferents contextos arribant a desenvolupar el software “All in one: Kivimulij”. Un programa pioner i específic en la sincronització d’àudio, llums i vídeo mitjançant sensors (M4cchina Ensemble, Ensems 2013).

En els últims anys realitza concerts com a director en diferents agrupacions entre les quals cal destacar la Societat Filharmònica de Borriana o la Banda Fomento Musical de Navarrés entre altres. Entre les seves properes dates dirigirà el Cor de cambra de Riga a Letònia així com el Cor “Ars Nova” de Xàbia.

Sense dubte, video, música i tecnologia cobren un sentit especial en els temps que corren i això es resumeix en la labor que Pedro Vicente Caselles Mulet, també conegut com Pere Vicalet, exerceix tant com a pedagog o com artista. Com titula Levante al crònica dels Premis Jove Tolent, “La batuta del Futur”.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías