Search
Close this search box.

L’IVC i la FSMCV publiquen el segon CD de Música a la Llum, patrocinat per Bankia

L’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana acaben de publicar el segon disc editat per “Música a la llum”, on es presenten al públic obres seleccionades per este projecte de recuperació del patrimoni bandístic, patrocinat per Bankia dins del seu programa “Bankia escolta València”.

El programa “Música a la llum”, patrocinat per Bankia i coordinat per l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sorgeix per col·laborar amb les Societats Musicals a la conservació, posada en valor i difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

El nou CD, titulat “Entre el folklore i l’òpera”, va ser gravat per la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, baix la direcció de Pere Vicalet, al Teatre Serrano de Gandia els dies 8, 9 i 10 de desembre de 2017. Inclou les obres Polonesa de concierto, de José Espí Ulrich, Rapsodia valenciana d’Eduardo López-Chavarri Marco, La dansà de Xàtiva, de Miguel Asensi Martín i Fantasía sobre el 2º y 3º movimientos de la ópera Aurora del Maestro Espí, de Julio Laporta Hellín.

AOR2677

Pere Vicalet dirigeix a la Jove Banda Simfònica de la FSMCV al concert de “Música a la llum” celebrat a Gandia a desembre de 2017 i on es va enregistrar el nou CD, “Entre el folklore i l’òpera”. Fotografia: Àlex Oltra

La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, ha destacat la importància d’aquest nou enregistrament: “Per l’IVC és una fita important aconseguir la recuperació i posada en valor del magnífic patrimoni musical que les nostres societats musicals tenen als seus arxius, estem satisfets de com avança el projecte de “Música a la Llum” juntament amb la FSMCV i Bankia”.

El vicepresident de la FSMCV, Remigi Morant, ha afirmat: “Per la FSMCV representa una gran satisfacció el nou CD de la campanya “Música a la Llum”, un treball magnífic de recuperació de l’obra oblidada dels compositors valencians i també un repte superat amb bon nivell per la Jove Banda Simfònica de la FSMCV i el seu director en 2017, Pere Vicalet“.

Peces posades en valor

Les composicions de Espí i Laporta procedeixen de l’arxiu de la societat Musica Nova d’Alcoi, amb la qual “Música a la llum” ha signat un acord per catalogar i digitalitzar els seus valuosos fons històrics. L’obra d’Asensi procedeix del fons de la Unió Musical de Llíria i la Banda Municipal de València, i la de López-Chavarri del llegat del propi compositor, custodiat per la Biblioteca Nicolau Primitiu de la Generalitat Valenciana.

Com escriu el compositor alcoià José María Valls Satorres a les notes al CD, “aquest disc recull quatre obres en què apreciem, d’una banda, l’ús de la música tradicional com a font d’inspiració, i de l’altra la transcripció o adaptació d’obres concebudes originalment per a orquestra, dues tendències freqüents en el repertori de banda més antic”.

José Espí Ulrich (Alcoi 1849 – València 1905) va triomfar a tota Espanya amb la seua música vocal i les seues òperes. Mai va perdre el contacte amb la seua ciutat natal, i les bandes alcoianes es feien ressò puntualment dels seus èxits adaptant-los a la seua plantilla. L’obra orquestral Polonesa de concierto, elegant i lleugera, havia estat presentada pel seu autor a València i en la mateixa Alcoi.

Amb Rapsodia valenciana, reescrita després com Rapsodia de Pascua, Eduardo López-Chavarri Marco (València, 1871-1970) proposa una recreació de temes populars valencians per a banda de cambra, amb idees harmòniques i instrumentals de gran subtilesa.

Miguel Asensi Martín (Llíria 1878 – Ontinyent 1945) va ser un compositor prolífic, molt vinculat a les bandes de Llíria i la d’Ontinyent, que va sobreeixir en el camp de la sarsuela en llengua valenciana però va compondre també música religiosa i simfònica. La dansà de Xàtiva és un animat scherzo en què destaca, en paraules de Valls Satorres, “un viu sentit del color realçat per una fina instrumentació veritablement notable”.

L’obra de Julio Laporta Hellín (Alcoi 1870-1928) que va ser membre i director de la Música Nova, a més d’autor de coneguts pasdobles i marxes festeres, és una autèntica reelaboració d’alguns passatges de l’òpera Aurora, de Espí, que acabava de estrenar-se a Barcelona. La destresa de Laporta no amaga la inspiració lírica d’Espí, d’arrel italiana.

El CD es pot adquirir a Llig (Llibreria de la Generalitat) o en qualsevol botiga de discos i també podrà trobar-se pròximament en els canals de distribució electrònica més habituals, com succeeix ja amb el primer disc de la sèrie, “Música programàtica”, gravat al desembre de 2016.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías