Search
Close this search box.

Recta final: Aquest dissabte 1 de juny aconsegueix el dihuité disc-llibre de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” amb el diari Levante-EMV

La col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana està arribant a la seua fi. Aquest pròxim dissabte 1 de juny eixirà a la venda el dihuité lliurament amb dues noves formacions com a protagonistes gràcies al periòdic valencià juntament amb la col·laboració de la FSMCV i la Fundació SGAE.

En aquest volum gaudirem del Cercle Musical Primitiva d’Albaida i del Centre Artístic de Xàbia. A més, com en cada lliurament, trobarem diverses peces interpretades per la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, dirigida en aquest cas per José Martínez Colomina, Pablo Anglés Galindo i Vicente Soler Solano.

El 18é volum de la col·lecció només el podreu adquirir aquest dissabte, 1 de juny, amb el diari Levante-EMV per 5,95€. Reserva-ho!

Cercle Musical Primitiva d’Albaida

Els orígens coneguts de la música a Albaida es remunten a mitjan segle XVI. En aquella època ja hi havia un grup de músics que actuava al poble i rodalies. Segons consta en l’arxiu municipal, aquest grup format per 12 músics va ser contractat l’any 1566 per a actuar en les festes de la llunyana ciutat de Chinchilla (Albacete).

Com a conseqüència d’aquesta llarga tradició musical, a la fi del segle XVIII, concretament en 1766, l’Ajuntament de Cocentaina contracta per a les festes patronals de Sant Hipòlit a la “Música d’Albaida”, formació originària de l’actual Primitiva d’Albaida. Aquest nom que fa referència al seu origen es continua mantenint fidelment hui dia al mateix temps que converteix al poble en un referent musical històric.

Estem davant una formació musical que, pels seus mèrits, és considerada per musicòlegs reconeguts com a Salvador Seguí Pérez com una de les primeres fundacions de bandes de música de València.

Al llarg de la seua dilatada història, el Cercle Musical Primitiva d’Albaida ha aconseguit diversos premis en concursos i certàmens musicals d’alt prestigi nacional i internacionals, com per exemple el Primer Premi obtingut en el II Certamen de Bandes de la Ciutat de València celebrat en 1887; el Tercer premi aconseguit en el Certamen de la Diputació de València de 1975; o, més recentment, el Primer Premi i Esment d’Honor en el Certamen Internacional de Bandes Vila d’Altea de 2011.

El seu actual director és Edmundo Vidal Vidal, qui va agafar el testimoni de Carlos Revert Espí l’abril de 2018.

Obres que interpreta en el CD

La Vella d’Albaida (pasdoble), Francisco Esteve Pastor.
La Canción del Harén (pas moro), Camilo Pérez Laporta.
Symphony nº3 “Planet Earth”: III. Mother Earth, Johan de Meij.

Centre Artístic Musical de Xàbia

Els orígens podrien remuntar-se en alguns fets que relacionen l’activitat de la banda, ja fan referència l’any 1833, amb la visita de l’Excm. Sr. Capità General va realitzar a Xàbia en eixe any, passant revista als voluntaris realistes, en la qual aniria acompanyat d’una banda militar que delectava amb la seua coratjosa música a la població.

Ja en les ordenances municipals de la vila de Xàbia de 1859 es troben diferents articles on sens dubte, es nomena a la banda i les seues funcions i actes participatius.

Per tant, ja ens trobem des de fa anys, amb antecedents històrics que denoten l’existència de la formació musical de la localitat. Però vegem ara amb més detall la creació del Centre Artístic Musical.

L’any 1964 sorgeix la idea de crear el Centre Artístic Musical de Xàbia. Fins a aquell moment la denominada Banda de Música havia tingut una sèrie d’alts i baixos en els quals a períodes de serietat i fèrria disciplina es donaven uns altres en els quals els assajos semblaven més les tertúlies trempades d’uns amics. Tot això va fer plantejar-se a Rafael Bisquert Vidal en 1964 la necessitat de crear un Centre Artístic Musical en el qual l’Ajuntament tinguera una col·laboració financera per al seu sosteniment. A tal fi, i amb ajuda del Tinent d’Alcalde José Pons Marí, i el llavors alcalde Rafael Peiró Fayos, es va impulsar i es va donar suport a la idea. Es constitueix una primera Junta Directiva i la Banda, sota la batuta d’Antonio Pedrós Soler.

Els primers assajos es van efectuar en el “trinquet” i la primera actuació va tindre lloc en un acte quasi íntim i familiar en la cafeteria “El Montgó” el dia de Santa Cecilia de l’any 1964.

L’uniforme, amb adorns i detalls barrocs com és la cinta groga al llarg dels pantalons, el bordó groc en la gorra de plat i les ferrovelleres daurades, va ser la indumentària que van utilitzar els primers músics en aquesta primera etapa. Després, amb el temps, aquestos accessoris s’anirien simplificant, va desaparéixer la gorra i el color groc, fins a arribar a l’uniforme actual.

L’any 1966 s’acorda amb l’Ajuntament condicionar la part alta de la Casa Consistorial per a donar cabuda al Centre Artístic Musical. Finalment, l’any 1982, la Cooperativa Agrícola “Jesús Nazareno” cedeix el local de “Surco” per a l’escola de música, i es van condicionar les aules per al seu bon funcionament i per als assajos de la Banda de Música i l’Orfeó. Actualment es continua utilitzant aquest local per als assajos.

Al llarg de la història de la Banda de Música, molts han sigut els directors que han passat per ella per a col·laborar i intentar projectar les seues idees als músics per a la millora del conjunt, com per exemple Antonio Pedrós Soler, Salvador Salvá Sapena o Ramón Cavero Rioja. Actualment dirigeix a la banda Carles Samblancat.

Obres que interpreta en el CD

La reina del foc, Gonzalo Ortolá.
Il barbiere di Siviglia (Obertura), Gioachino Rossini.
El arca de Noé (Poema simfònic), Óscar Navarro.

Jove Banda Simfònica de la FSMCV – Directors: José Martínez Colomina, Pablo Anglés Galindo i Vicente Soler Solano.

José Martínez Colomina

José Martínez Colomina (Alberic, 1973) va ser el director de la Banda Federal en la temporada 2010. Van ser tres els concerts que la formació va dur a terme eixe any: primer als jardins del Palau de la Música, després en les festes d’Alberic i finalment a Albaida.

Durant la seua carrera ha estudiat amb professionals de la trompeta com Maurice Andrée, Pierre Thibaud, Allen Vizzutti i amb el seu professor i mestre, Don Vicente Campos. Ha obtingut a més diversos premis amb el seu instrument, com el segon premi en el Primer Concurs Nacional de Trompeta (1989) i el segon premi en el Concurs Internacional de Trompeta “Concurs de Lutece” (1996).

En 2002, obté el màster en Estètica i Creativitat Musical per la Universitat de València, amb la més alta qualificació. Seguidament obté el Diploma d’Estudis Avançats (D.E.A).

Des de l’any 2004 fins al 2015 ha sigut encarregat de la Càtedra de Trompeta del Conservatori Superior de Castelló i ha col·laborat habitualment amb l’Orquestra Simfònica i el Grup Instrumental de València. En els últims 15 anys ha exercit com a professor en 60 cursos de trompeta nacionals i internacionals celebrats al nostre país.

Des de 2005, és el director de l’Associació Musical Canalense (València) guanyant en 2006 el Primer Premi i Esment d’Honor de la Diputació de València. Més tard, en eixe mateix any, guanya el primer premi i Esment d’Honor de la final provincial.

Pablo Anglés Galindo

Pablo Anglés Galindo (Benicarló, 1967), compositor, clarinetista, professor i director de música valenciana, es va encarregar de portar les regnes de la Banda Federal en la temporada 2014, tasca que va compartir amb els directors Jaime Belda Cantavella i Pascual Martínez Martínez.

La seua relació amb les Societats Musicals va començar quan va iniciar els seus estudis de música a l’Escola de Música de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló. En 1982 fa el salt al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” a la ciutat de València, on va estudiar piano amb Ricardo Callejo, clarinet amb José Cerveró Martínez, harmonia amb Luis Blanes Arques i contrapunt amb Francisco Tamarit Fayos.

Inicia els seus estudis de Composició amb Amando Blanquer, finalitzant-los en el CSM de Saragossa amb T. Català on aconsegueix per unanimitat el Premi Extraordinari Fi de Carrera. Completa també en aquest centre amb les millors qualificacions el Títol Superior de Solfeig, Repentització i Transposició. Finalitza en el CSM de València els estudis superiors de Direcció de Cors i Orquestra amb els professors E. Cifre i M. Galduf.

Als 18 anys es fa càrrec de la direcció de l’Associació Musical “Ciutat de Benicarló”, entitat en la qual treballa durant dues etapes: 1985/1992 i des de 1997 fins a l’actualitat.

Amb aquesta agrupació aconsegueix variats èxits, destacant 4 primers premis i 2 segons en el Certamen Provincial de Bandes, així com un primer, dos segons i un tercer premi en el Certamen Autonòmic de Bandes de Xest, un tercer premi en el Certamen Internacional “Ciutat de València” o un primer premi i premi al millor director en el Certamen Internacional de Bandes Juvenils “Città di Sinnai”.

Compagina la seua labor de director de la Banda amb la de director de la seua Escola de Música i professor de Llenguatge Musical.

Vicente Soler Solano

Naix a Benaguasil (València) on inicia els seus estudis musicals sota la direcció de José Miguel Peñarrocha Arastey. Posteriorment continua i revalida els seus estudis en el Conservatori Superior de Música de València, obtenint diverses titulacions superiors, així com els Títols Superiors de Direcció d’Orquestra i Cors amb els mestres Manuel Galduf i Eduardo Cifre, concloent totes dues especialitats amb la qualificació d’Excel·lent.

En 1989 obté la plaça de professor de flauta en el Conservatori Municipal de Música de Xàbia. Com a flautista ha estudiat i rebut classes magistrals amb els professors J. Campos, V. Balaguer, R. Cavero, J. Domínguez i R. Guiot.

Durant la seua activitat com a director musical ha estat al capdavant de les Societats Musicals de Xàbia, Ondara, Meliana i Silla. Ha format part de les orquestres de pols i pua “Edetana” i “El Micalet” de Llíria. Fundador i director dels Conservatoris Municipals de Meliana i Silla, així com de les seues joves orquestres. Com a director convidat ha dirigit l’Orquestra i Banda Simfònica de l’Ateneu Musical i Cultural de Benaguasil, la Unió Musical de Montcada, la Banda Municipal de Malta, l’Orquestra Spielt Concertant d’Alemanya, l’Orquestra francesa “Chateaux de Vincens” (Paris), l’Orquestra Cervera Lloret, la Banda Simfònica de l’Ateneu Musical de Cullera, la Banda de la Unitat de Música d’Infanteria “Immemorial del Rei”, la Banda Municipal d’Alacant i la Banda Municipal de Madrid. L’any 2003 és seleccionat com a Principal Director Convidat en la II Trobada de l’Orquestra de Joves de Concelho de Águeda (Portugal).

En 2005 va ser nomenat director de la Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, tasca que va compartir amb els directors Vicente Carot Gil i José Vicente Díaz Alcaina.

Com a director titular ha obtingut els màxims guardons, com els 14 Primers Premis Absoluts consecutius amb Esment d’Honor en Certàmens Internacionals de la Comunitat Valenciana. En 2008 i 2014 obté amb la Banda Simfònica de l’Ateneu Musical de Cullera dos màxims guardons en dos dels certàmens més prestigiosos del món: Primer Premi Absolut i Esment Especial en el Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València” en la seua secció d’honor i Primer Premi amb Esment d’Honor, Corbatí d’Or i Batuta d’Or com a director en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat d’Altea”, sent l’única banda de música que sota la seua direcció obté aquestos dos doblets.

Com a compositor, en 2003, obté el Primer Premi de Composició de Pasdoble de la Junta Central Fallera de València patrocinat per l’Ajuntament d’aquesta ciutat. Cal destacar en el seu registre obres, pasdobles i transcripcions per a banda i orquestra.

Actualment és director i cap del Servei de Música de la Banda Municipal de Música de Badajoz i de les seues Escoles Municipals.

Des de l’any 2016 és director titular de la Banda Simfònica de la Corporació Musical la Pobla de Vallbona (València).

Obres que interpreten en el CD

Bolero, Ludwig Stiel.
Alabarda, Pablo Anglés Galindo.
Rosalina (pasdoble), Rafael Talens Pelló.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías