Segons el diari britànic The Guardian, “l’última temporada de Proms de la BBC (The Henry Wood Promenade Concerts presented by the BBC) va incloure 75 concerts. D’aquests, només 8 van ser dirigits per dones, amb una dona, Marin Alsop, al front de tres d’ells. En poques paraules, no n’hi ha prou”.
Sota aquesta premisa, el proper dijous 16 de febrer a les 11:00 hores, l’Aula Magistral del Palau de les Arts Reina Sofia de València acull la conferència “Women and conducting” (“Dones i direcció”), l’objectiu del qual és donar visibilitat i sensibilitzar sobre la presència desigual de dones en el món de la direcció musical, així com discutir sobre les estratègies i iniciatives que podrien contribuir a l’eradicació del “sostre de cristall” que existeix en les posiciones de lideratge en les esferes de la música contemporània, des de la música clàssica fins a la direcció musical, l’orquestració i el cinema.
Entre els participants a la conferència, estan Plácido Domingo, el reconegut tenor, director i administrador artístic; Alice Farnham, cofundadora i Directora Artística de “Women Conductors” a la Royal Philharmonic Society; Vanessa Garde, compositora per a cinema i televisió, membre del campus de Valencia del Berklee College of Music; Yi-Chen Lin, directora, violinista i pianista; Nan Schwartz, compositora, guanyadora d’un Grammy i nominada cinc vegades als Grammy i set vegades als Emmy; Miriam González, abogada, fundadora i presidenta d’Inspiring Girls International; Luana Chailly, directora de producció en el Palau de les Arts Reina Sofía de València; i Liz Teutsch, directora de l’Academic Technology i professora associada al campus de València del Berklee College of Music.
El simposi està organitzat en dues sessions; en la sessió de matí, d’11 a 14 hores, els conferenciants posaran damunt de la taula la història de les dones directores en les bandes simfòniques valencianes, i què els està impedint desenvolupar la seua carrera en la direcció musical. La gestora cultural de la FSMCV, Lourdes Chilet, oferirà una presentació en aquest context sobre la evolució de la presència de les dones a les nostres societats musicals.
Els participants compartiran les seues experiències, identificaran els reptes clau i oferiran estratègies per empoderar les futures generacions amb el propòsit d’anar tancant eixa bretxa de gènere en la direcció musical.
La sessió de la vesprada, de 16 a 18 hores, consistirà en un workshop sobre direcció, amb la participació de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana sota la direcció de Yi-Chen Lin i Alice Farnham.
El simposi comptarà en tot moment amb un servei de traducció simultània. És gratuït però amb aforament limitat que atendrà a l’ordre d’inscripció. Podeu fer la inscripció des de la web del campus Valencia del Berklee o en este formulari d’inscripció.