Capella de Ministrers actuarà a l’església Notre Dame de Clignancourt a París amb el programa Mapamundo, música de la Cort aragonesa a Nàpols, el diumenge 3 de desembre. L’esdeveniment està inclòs en les activitats de celebració del 70é aniversari de la Casa Regional Valenciana a la capital francesa i està organitzat per la conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana. L’acte, que comptarà amb la presència del conseller, Manuel Alcaraz, i la directora general, Aitana Mas, donarà començament a les 16h i el concert a les 18h.
El repertori estarà integrat per composicions musicals del segle XV, música de la Corona aragonesa, franc-flamenca i italiana, belles cançons i danses cortesanes, adaptacions de la música vocal, peces de nova factura elaborades per ministriles i poetes al servei de la cort del rei Alfonso V el Magnànim, com el valencià Ausiàs March (1400-1459) amb qui va estar vinculat en les seues expedicions pel Mediterrani.
La cort napolitana al segle XV es va convertir en punt de trobada entre dues tradicions musicals, la dels polifonistes del nord, amb els grans mestres francesos i flamencs del contrapunt, i els inventors de melodies del sud, que van tenir en el compositor aragonés Juan Comago un dels seus exponents. Nàpols va atraure prestigiosos intèrprets d’Espanya que va contribuir al mestissatge amb el repertori italià.
Un referent d’aquesta combinació musical va ser Luís de Milà, compositor i violista, que va servir a Fernando d’Aragó (Duc de Calàbria) a València, el tall del qual es va convertir en una rèplica de la napolitana i les seues activitats musicals van gaudir d’un prestigi, de la mà de la seua esposa Germana de Foix, que Capella de Ministrers ha seleccionat en aquest programa.
La formació de música antiga i barroca recala a la capital francesa en una gira internacional que li ha portat a Xina (Pequín i Fuzhou) i Itàlia (Roma i Nàpols) on ha oferit diversos programes com La Ruta de la Seda; Lucrecia Borja, entre la història, el mite i la llegenda; i el propi Mapamundo.
Nominació del ICMA
El jurat dels prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA en les seues sigles en anglès) ha nominat a Capella de Ministrers en la categoria de Música Antiga. El disc reconegut per a l’edició 2018 és Quattrocento, un treball que aborda la música i dansa de la Corona d’Aragó a Nàpols en el segle XV. Els països amb més nominacions en aquests guardons són Alemanya, Regne Unit, França i Bèlgica; els premis es coneixeran el 18 de gener i la cerimònia se celebrarà el 6 d’abril en Katowice (Polònia) amb la presència de l’Orquestra Simfònica Nacional de Ràdio polonesa, dirigida per Alexander Liebreich.
Quattrocento és l’últim disc d’una formació de referència en el panorama nacional i internacional que centra la seua labor a recuperar un patrimoni musical que abasta des de l’Edat Mitjana al segle XVIII. El repertori musical escollit en el CD és un clar exemple de la circularidad entre l’estil popular i l’estil culte del repertori musical i coreic de la cort aragonesa en els entreteniments teatrals del Quattrocento napolità. El cancioner que millor representa aquest repertori és el manuscrit 871 de Montecassino ja que es considera vinculat a la cort napolitana del regne aragonés.
Aquest treball discogràfic va tenir el seu gènesi en el marc de Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista. Aquest esdeveniment, que va celebrar la seua sisena edició al juliol passat, compta amb el suport de nombroses institucions i la contribució d’universitats com la Sorbona de París, Internacional Menéndez Pelayo, Barcelona, Castelló, València, Granada…
30 aniversari
Capella de Ministrers, que celebra els seus 30 anys de presència en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals, ha treballat en la recuperació d’un patrimoni que ha rescatat i difós en 1.500 concerts, un llegat que ha arreplegat en 54 discos propis i en diverses participacions, recopilatoris i CDs promocionals.
En aquesta tasca, ha abordat, amb una gran feina de recerca històrica i musicológica, la música de la corona de Castella i d’Aragó, àrab-andalusí, sefardí, cristiana, de l’Espanya virreinal del Nou Món, el Misteri d’Elx, els Borja, medieval, renaixentista, el Segle d’Or, barroca, del Mediterrani, sarsuela…