Search
Close this search box.

Capella de Ministrers guanya el prestigiós Premi Internacional de Música Clàssica amb el seu disc ‘Quattrocento’

Capella de Ministrers ha sigut el guanyador dels prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica 2018 (ICMA en les seues sigles en anglès) en la categoria de Música Antiga amb Quattrocento, el treball discogràfic número 54 de la formació espanyola, que aborda la música i dansa de la Corona d’Aragó a Nàpols en el segle XV, bressol del Renaixement.

En la secció de Música Antiga es van nominar 16 treballs inicialment i el jurat va seleccionar tres finalistes: Quattrocento de Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner; Ramon Llull, A estafe of conquests, dialogue and disconsolation de Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya, sota la direcció de Jordi Savall; i Vecchi: Requiem de Graindelavoix.

Els Premis ICMA, considerats els Grammy de la música clàssica, van nominar un total de 357 treballs en 15 categories. Després de la selecció del jurat, compost per membres de les més prestigioses publicacions especialitzades europees, cada secció va quedar reduïda a tres finalistes. En Música Antiga, Magraner i Savall, grans referents internacionals en aquest repertori, eren els únics espanyols presents en la recta final dels premis.

Els guanyadors de les diferents seccions són grans exponents de la música clàssica com José van Dam, Manfred Honeck, Sol Gabetta amb la Filharmònica de Berlín dirigida per Simon Rattle, Philippe Jaroussky, Stefan Temmingh, Véronique Gens, Lukasz Borowicz, Krystian Zimerman, Quartetto di Cremona, Cornelius Meister, Alexander Liebreich, Hannu Lintu i la mezzosoprano Anne-Sofie von Otter, Herbert Blomstedt i Markus Poschner, entre uns altres.

30 anys de viatge musical

Magraner (Almussafes, València), després de felicitar als nominats pels seus treballs, ha manifestat la seua alegria i satisfacció per aquest rellevant premi que “posa en valor un viatge musical de 30 anys recorrent 800 anys d’història al costat de desenes de grans intèrprets i cantants que han fet possible aquest projecte i els diversos repertoris que hem abordat”. El musicòleg i violagambista ha expressat el seu desig que aquest reconeixement “ajude a visibilizar i impulsar la labor de recerca, recuperació i difusió del nostre patrimoni que realitzen prestigiosos músics i grups de música antiga a Espanya”.

Remy Franck, president del jurat, ha assegurat que els Premis ICMA s’han convertit en “una gran celebració anual i un referent respectat de l’excel·lència musical”. Franck ha fet referència a l’alt nivell de les nominacions i ha afirmat que “el nostre objectiu era seleccionar el millor” i considera que aquests guardons són una prova “de la pròspera i vibrant comunitat musical en el món”. La cerimònia dels premis i el concert de gala se celebrarà el 6 d’abril en Katowice (Polònia) amb l’Orquestra Simfònica Nacional de Ràdio Polonesa, dirigida per Alexander Liebreich.

Quattrocento i la Corona d’Aragó

El repertori musical escollit en Quattrocento, penúltim disc de Capella de Ministrers, és un clar exemple de la circularidad entre l’estil popular i l’estil culte del repertori musical i coreic de la cort aragonesa en els entreteniments teatrals del Quattrocento napolità.

El treball discogràfic inclou 24 temes de Domenico de Piacenza, Francisco de la Torre, Hans Judenkünig i Joan Ambrosio Dalza, entre uns altres. El cançoner que millor ho representa és el manuscrit 871 de Montecassino ja que es considera vinculat a la cort napolitana del regne aragonés. Els intèrprets són Carles Magraner, (direcció i violes), Ignasi Jordà (exaquier), Robert Cases (guitarra renaixentista, vihuela), David Antich (flautes), Quim Guerra (xirimia), Elíes Hernandis (sacabutxe), Álvaro Martínez (sacabutxe) i Pau Ballester (percussió).

Capella de Ministrers, que ha celebrat els seus 30 anys de presència en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals en 2017, ha treballat amb rigor en la recuperació d’un patrimoni que ha rescatat i difós en 1.500 concerts, un llegat que ha arreplegat en discos propis, participacions, recopilatoris i cds promocionals.

Distincions en Fitur

D’altra banda, Capella de Ministrers va rebre en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) que se celebra a Madrid el distintiu Mediterranew Musix, un segell de qualitat amb el qual Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, i Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, també van reconèixer a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), el Palau de la Música i diversos ajuntaments.

En l’acte, al que va assistir Mònica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, i Vicent Soler, conseller d’Hisenda, també es van lliurar les distincions per la marca de qualitat Mediterranew Fest als promotors dels principals festivals de la Comunitat Valenciana com el FIB, Arenal, Rototom, Festival dels Arts, Medusa Sunbeach, Llegendes del rock… Així mateix, Ana Larrañaga, directora de Fitur, va premiar a la Comunitat Valenciana per ser un exemple en la recuperació del turisme musical, guardó que va lliurar a Puig.

La Agència Valenciana de Turisme (AVT) és un organisme que treballa en l’estratègia i diverses accions de promoció del turisme a través de la cultura i que, en col·laboració amb l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i les oficines espanyoles en l’estranger de Turespanya, ha recolzat projectes com La Ruta de la Seda, un programa que Capella de Ministrers ha oferit a Xina recentment i que dóna nom a l’últim treball discogràfic editat per la formació.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías