Search
Close this search box.

La Confederació Espanyola de Societats Musicals es declara entitat solidària amb l’alzheimer de la mà de CEAFA

La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) s’ha declarat entitat solidària amb l’alzheimer amb el reconeixement de la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA). Aquest és el primer pas per a explorar diversos projectes de col·laboració que aprofiten els beneficis terapèutics de la música en favor dels quals pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa que ja s’ha diagnosticat a més d’1,2 milions de persones i que afecta a més de 4,8 milions (malalts i familiars cuidadors) a Espanya.

Aquesta declaració és un gest institucional que pretén donar suport en la labor de sensibilització i conscienciació de la societat que desenvolupa CEAFA entorn d’un problema soci-sanitari de primera magnitud i implicar a les federacions associades a la CESM que agrupen a 1.100 societats musicals amb 60.000 músics, 120.000 alumnes i un milió de socis.

La CESM pren aquesta decisió conscient que l’alzheimer és el tipus de demència més prevalent i que no existeix un pla dirigit a pal·liar els efectes d’aquesta malaltia malgrat les recomanacions formulades pel Parlament Europeu, la Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut. L’entitat fa constar la seua preocupació pels escassos recursos soci-sanitaris destinats a les necessitats de milers de persones i famílies afectades i recolza la iniciativa liderada per CEAFA que reivindica l’engegada d’una política d’Estat.

Aquesta ONG d’àmbit nacional té com a objectiu situar l’alzheimer a l’agenda política, cercant el necessari compromís social i posant en valor el coneixement per a poder representar i defensar els interessos, necessitats i drets de totes les persones que pateixen i conviuen amb l’alzheimer.

CEAFA està composta per 12 federacions autonòmiques, una confederació autonòmica i 6 associacions uniprovincials que aglutinen a més de 300 associacions locals amb més de 83.000 socis i 200.000 famílies. Aquesta xarxa associativa compta amb 5.419 voluntaris i amb 3.863 treballadors que atenen a les persones afectades per la malaltia i als seus familiars cuidadors.

Música terapèutica

Vicente Cerdá, president de la CESM, i Rosa Mª Cantabrana, presidenta de CEAFA, van mantenir una reunió a València en la qual van abordar l’engegada de diversos projectes i col·laboracions entre les dues entitats per millorar la qualitat de vida de malalts i familiars i sensibilitzar sobre l’alzheimer. Cerdá assegura que “volem conjuminar esforços i desenvolupar iniciatives amb els dos col·lectius comptant amb la col·laboració d’institucions, entitats públiques i privades per a posar en valor la transversalitat i eficàcia de la música en l’àmbit terapèutic i social”.

Cantabrana considera que “s’obri un espectre molt ampli de possibles col·laboracions entre dues grans confederacions que ajudaran a visibilizar l’impacte de l’alzheimer en la societat espanyola”. Així mateix, afirma que “la música és una eficaç eina per a activar la memòria i despertar emocions i records que cap altre estímul és capaç de provocar”.

La reunió va comptar amb la presència de Jesús Mª Rodrigo, director executiu de CEAFA, Arcadi Soriano, tresorer de la Federació Valenciana d’Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer (FEVAFA), i responsables de la CESM com Antonio Francisco Ortiz, vicepresident, i Luis Vidal, tresorer, entre uns altres.

Moviment associatiu musical

La CESM, creada a Altea (Alacant) en 1993, és una organització sense ànim de lucre de caràcter civil, que coordina i integra el moviment associatiu musical i cultural de l’Estat Español, representat per les seues societats musicals, entitats que tradicionalment han contribuït a conservar una part important del patrimoni cultural i musical dels nostres pobles.

Actualment, aquestes són les federacions de societats musicals a Espanya: Federació de Bandes de Música d’Andalusia, Federació Aragonesa de Societats Musicals i Escoles de Música Amateurs, Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals, Federació Regional Castellà-Manxega de Societats de Música, Federació Castellà-Lleonesa d’Associacions Musicals, Bandes i Escoles Música, Federació Catalana de Societats Musicals, Federació Extremenya de Bandes de Música, Federació Gallega de Bandes de Música Populars, Federació Regional de Societats Musicals de la Comunitat de Madrid, Federació de Bandes de Música de la Regió de Múrcia, Federació De Tenerife de Bandes de Música, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Navarresa de Bandes de Música.

 


Peu de foto: Vicente Cerdà, president de la CESM, i Rosa Mª Cantabrana, presidenta de CEAFA, amb la declaració d’entitat solidària.

Compartir:

Últimas noticias

XI Festival Música i Família

Divendres que ve 31 de maig arriba a Cocentaina l’esperat Festival “Música i Família”, organitzat per la FSMCV, la Diputació

Categorías