La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) ha presentat a Marta Rivera, presidenta de la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, els objectius i projecte de futur d’una entitat que agrupa a federacions amb 1.100 societats musicals, 60.000 músics, 120.000 alumnes i un milió de socis.
La CESM va plantejar a Rivera la conveniència de modificar el marc normatiu i legislatiu de les societats musicals a nivell estatal, un assumpte que l’entitat creu necessari realitzar de manera apropiada per a afavorir la sostenibilitat i diferenciar el tractament que confereix l’administració a aquestes associacions sense ànim de lucre. Aquesta iniciativa ha sigut impulsada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) en aquesta regió.
També va traslladar a la presidenta de la Comissió de Cultura la seua preocupació pel precari suport que rep de les administracions publiques i la necessitat d’obtenir recursos per a una entitat que representa a un nombrós col·lectiu que treballa en els àmbits cultural, social i educatiu a Espanya. Rivera reconeix “no solament la important labor que exerceixen les bandes en el camp de l’educació musical sinó la seua enorme importància com a agents de dinamització i integració social”.
Els directius de la Confederació, Vicente Cerdà, president, Antonio Ortiz, vicepresident, i Luis Vidal, tresorer, van informar de les diverses activitats, iniciatives i finalitats que persegueix la junta de govern com realitzar una plataforma de gestió i organització conjunta, la celebració de trobades musicals entre bandes de música de les comunitats autònomes, promoure un circuit nacional de música de cambra, exportar la música de banda facilitant la seua participació en esdeveniments i certàmens internacionals…
Guia digital
La Confederació va plantejar que els festivals i certàmens rellevants, tant de caràcter nacional com a internacional, de bandes de música i orquestres de societats musicals haurien de formar part de la guia digital que s’impulsa a través d’una proposició no de llei (PNL). Aquesta proposta va ser arreplegada i tinguda en compte per Rivera.
La PNL de Ciutadans, que serà debatuda en la Comissió de Cultura, persegueix posar en valor la contribució econòmica i turística dels festivals de música que es realitzen a Espanya. En la iniciativa, es destaca que els 50 més multitudinaris reuneixen a 3 milions de persones i van contribuir a augmentar un 12,1% la facturació de la música en viu en 2017.
La CESM, que celebra en 2018 el 25é aniversari de la constitució de l’entitat, va convidar a la presidenta de la Comissió de Cultura a retornar la visita institucional i Rivera va mostrar la seua predisposició a fer-ho abans de l’estiu. D’aquesta manera, els directius pretenen donar a conèixer de primera mà la labor que exerceix aquest moviment associatiu en la societat espanyola.
Patrimoni cultural i musical
La CESM, creada a Altea (Alacant) en 1993, és una organització sense ànim de lucre de caràcter civil, que coordina i integra el moviment associatiu musical i cultural de l’Estat Espanyol, representat per les seues societats musicals, entitats que tradicionalment han contribuït a conservar una part important del patrimoni cultural i musical dels nostres pobles.
Amb aquesta reunió, celebrada el 2 de febrer, la Confederació dóna continuïtat a la seua política de relacions institucionals, un àrea que considera estratègica per a aconseguir el reconeixement i recolçament d’institucions públiques i privades que es va iniciar amb l’entrevista mantinguda amb Eduardo Fernández, sotsdirector general de Música i Dansa de l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i Música (INAEM) al setembre de 2017.
Federacions a Espanya
Actualment, aquestes són les federacions de societats musicals a Espanya: Federació de Bandes de Música d’Andalusia, Federació Aragonesa de Societats Musicals i Escoles de Música Amateurs, Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals, Federació Regional Castellà-Manxega de Societats de Música, Federació Castellà-Lleonesa d’Associacions Musicals, Bandes i Escoles Música, Federació Catalana de Societats Musicals, Federació Extremenya de Bandes de Música, Federació Gallega de Bandes de Música Populars, Federació Gran Canària de Bandes de Música, Federació Regional de Societats Musicals de la Comunitat de Madrid, Federació de Bandes de Música de la Regió de Múrcia, Federació De Tenerife de Bandes de Música, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Navarresa de Bandes de Música.