Search
Close this search box.

Conferència “Gènesi i casuística de les bandes de música valencianes” organitzada per FSMCV-La Ribera Alta a Alzira

El pròxim divendres 22 de setembre a les 19h tindrà lloc al local d’assaig de la Societat Musical d’Alzira la conferència “Gènesi i casuística de les bandes de música valencianes” per part de José Vicente Carbonell Vidal, dins del IV Cicle de Conferències FSMCV – La Ribera Alta.

Aquesta conferència naix com a conseqüència del treball de recerca realitzat al Màster en Investigació en Arts, Humanitats i Literatura Contemporània de la UOC de Barcelona. El tema que es desenvolupa tracta un estat de la qüestió sobre les bandes de música valencianes, especialment a la província de València, i que ve a funcionar com un treball introductori per a futurs treballs de recerca amb major profunditat. Aquest treball posa damunt la taula aquesta manca de coneixement amb la doble voluntat de mostrar allò que es sap, però sobretot, evidenciar allò que es desconeix.

Es tracta de repensar l’aproximació clàssica a l’origen de les bandes a València, examinant les dades existents per a recolzar, a través d’una aproximació qualitativa, noves propostes explicatives sobre l’origen de les bandes de música valencianes. A més a més, s’aporten una sèrie de dades per a l’estudi de cas, que revelen una doble concentració de bandes tant a la Restauració com al període democràtic, vinculat aquest darrer a la intervenció de les administracions i l’associacionisme.

Aquest treball trenca amb els tòpics i posa en evidència que les suposades arrels religioses i/o militars de les bandes de música resulten explicativament insuficients.

jose vicente carbonell vidal

José Vicente Carbonell Vidal

Encara que naixcut a Alzira, és natural d’Alcàntera del Xúquer, on inicia la seua formació musical a l’escola d’educands del poble. És Llicenciat en Història per la Universitat de València, Títol Superior en l’especialitat de clarinet pel Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València i Màster en Investigació en Arts, Humanitats i Literatura Contemporània per la UOC de Barcelona.

Al curs 2015/16 va ocupar la Càtedra de Història de la Música al Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant. Des de 2005 és professor interí del cos de música i arts escèniques. Actualment és professor d’Estètica i Història de la Música al Conservatori Professional J. Climent d’Oliva, professor de clarinet i encarregat de l’escola d’educands d’Alcàntera del Xúquer, i professor de clarinet als cursos d’estiu Manuel Garijo que es celebren a Cercedilla (Madrid).

 

 

Compartir:

Últimas noticias

Categorías