El passat dissabte 20 de juliol es va celebrar en Dosbarrios (Toledo) la XI Edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Villa de Dosbarrios, on la Corporació Musical de La Pobla de Vallbona (València), dirigida per Vicente Soler i amb una 48% de dones entre els seus integrants, es va alçar amb el Primer Premi. Al mateix temps, l’Asociación Jumillana de Amigos de la Música de Jumilla (Múrcia) dirigida per Ángel Hernández, amb un 45% de dones, i l’Agrupación Musical “La Primitiva” de Pozo Cañada (Albacete), dirigida per Constantino Alzallú i amb un 42% de dones, es van alçar amb el Segon i Tercer Premi, respectivament. Aquest percentatge de participació de dones entre els seus components és fruit de la integració plena de les dones en aquest món bandístic, un sector totalment masculinitzat fins fa molt poc temps.
El Certamen que va comptar amb la presència d’Ana Gómez Diego, vicepresidenta segona de la Diputación Provincial de Toledo, juntament amb el Director Provincial d’Educació Cultura i Esports, José Manuel Almeida, i l’alcaldessa de la localitat, Verónica Fernández, ha tornat a ser un gran èxit respecte a participació atés que la gran majoria dels habitants de Dosbarrios, municipi amb gran arrelament musical, així com de pobles pròxims i fins i tot veïns de les localitats participants, encapçalats pels seus respectius alcaldes, no van voler perdre’s l’esdeveniment. En total s’estimen que van assistir més de 2000 espectadors en un municipi la població del qual és de poc més de 2000 habitants.
El Director del Certamen, Enrique de Tena, destaca que, d’acord amb la temàtica triada per a aquesta edició, dedicada a “Les dones en les bandes de música”, l’organització del certamen va apostar per visibilitzar el paper de les dones en aquest tipus d’agrupacions musicals com a intèrprets, directores, compositores, membres de les juntes directives, etc. Tant l’obra obligada com les obres que les bandes van interpretar amb caràcter lliure van estar compostes per o dedicades a dones. El jurat va estar compost majoritàriament per dones, es va homenatjar una espanyola pionera en el món de la música clàssica i es va destacar el paper d’altres dones que actualment són un referent en el sector, tals com:
– Juany Martínez de la Hoz, directora de la Banda Municipal de Música de Jaén des de 2014, sent l’única directora titular d’una banda professional a Espanya.
– Pilar Jurado, primera dona Presidenta Executiva de la SGAE des de febrer d’enguany i que estrena una òpera en el Teatre Real.
– Daniela González, que des de maig d’enguany presideix la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sent la primera dona a ostentar aquest càrrec.
– Ginesa Zamora, primera dona a presidir la Federació de Bandes de Música de la Regió de Múrcia des de 2009.
Al fil de la temàtica musical triada per a aquesta edició es va tributar un merescut homenatge a Mercedes Padilla, una de les dones directores i compositores de referència al nostre país, i una pionera en el món de la música clàssica. Ha sigut la primera dona a Espanya a ser directora titular d’una orquestra professional, catedràtica de direcció d’orquestra i catedràtica de contrapunt i fuga, i ha dirigit la major part de les orquestres i bandes professionals d’Espanya.
El jurat va estar integrat per tres grans professionals de la música de banda: Beatriz Hernández (Directora de la Banda del Conservatori de Toledo i de l’Orquestra Simfònica de Toledo), Enrique Blasco (Director de la Banda de S. M. el Rei) i l’homenatjada Mercedes Padilla.
Un acte brillant i multitudinari va tindre lloc en la plaça de la Constitució de Dosbarrios, on Mercedes Padilla va dirigir a més de 350 músics de les quatre bandes participants que van interpretar junts un pasdoble dedicat a una dona, Amparito Roca. A continuació, com cada any, es va realitzar una desfilada de cadascuna de les bandes participants, des de la Plaça de la Constitució fins al recinte de celebració del certamen.
Aquest municipi toledà va organitzar, un any més, aquest Certamen Internacional de Bandes de Música, únic a Castella-la Manxa i pel qual han passat figures del món de la música de la talla de Luis Cobos, Enrique García Asensio, Pedro Iturralde o Jan Cober, entre altres. En aquesta ocasió, el Certamen es va vestir de gala per a rebre a les bandes de La Pobla de Vallbona, Jumilla i Pozo Cañada (Albacete) que a més d’una sarsuela de lliure elecció, cadascuna de les tres bandes concursants va interpretar com a obra obligada la suite La vídua valenciana de A. Katchaturian.
El Certamen va clausurar, com ja és tradicional, amb la banda local la Unión Musical Santa Cecilia de Dosbarrios, dirigida per Pablo Barajas, que va interpretar el pasdoble Mar i Bel de Ferrer Ferrán i Carmen de Bizet.
Finalitzat l’acte es va celebrar una festa de germanor entre els músics, visitants i veïns del poble en la plaça de la Constitució que va acabar en la matinada del diumenge.
Un any més, Dosbarrios es va sentir de nou orgullós de mostrar i demostrar a tothom la seua passió per la música i la seua bicentenaria tradició bandística que va espentar amb gran il·lusió a crear i organitzar des de 2008 aquest Certamen. Així, l’acurada Organització del Certamen, el gran respecte del públic cap als professionals que van actuar en el mateix i la qualitat del Jurat, van ser una bona part de l’èxit del Certamen.