Search
Close this search box.

El festival Ensems ret homenatge al creador sonor valencià Llorenç Barber

El festival musical Ensems, que organitza l’Institut Valencià de Cultura (IVC), juntament amb l’Ajuntament de València, el Palau de la Música, i la col·laboració de la Fundació SGAE, celebra enguany 2019 la seua 41a edició. Especialment destacat és l’homenatge que es rendirà al prestigiós creador sonor valencià Llorenç Barber amb motiu del seu 70é aniversari.

Figura de referència de l’art sonor i d’avantguarda, Llorenç Barber compleix 70 anys en 2019. La seua ha sigut una llarga trajectòria professional que serà revisada aquest divendres 3 de maig, a les 17:30 hores, a la Sala Martín i Soler del Palau de la Música de València, durant una taula redona en la qual, a més del creador homenatjat, intervindran Rubén López Cano, Marina Hervás i Montserrat Palacios, moderats per Pep Llopis (compositor i president del Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana).

El tribut prosseguirà amb “Microcosmos entorn de Llorenç Barber”, concert a càrrec de Grup Cosmos 21 que tindrà lloc a les 19 hores a la Sala García Navarro del Palau de la Música. El programa inclou un ram d’obres que recullen des de la conceptual Coup d’oreille a la rupturista Quod tibis magis delectabilis, o l’aleatorietat gràfica i formal de Intus. A més també es podrà gaudir de brevíssimes peces d’amics seus, des del mestre Ramón Barce, recuperant obres del Zaj més alternatiu, a Josep Mestres Quadreny, qui als seus 90 anys aparca el llenguatge matemàtic i mostra el seu costat més humorístic, poètic i visual, per a acabar amb Carlos Galán, fill del minimalisme i el conceptualisme tan propis de Barber.

També a partir del divendres 3 de maig es podrà visitar a la Sala Lucrecia Bori del Palau de la Música l’exposició “Peripècia”, comisariada per l’artista Fuencisla Francés i que recull una selecció de partitures originals del compositor Llorenç Barber.

Pioner de l’art sonor a Espanya

Nascut a Aielo de Malferit (València) en 1948, Llorenç Barber és àmpliament conegut pels seus concerts de campanes, que ha realitzat en més de quaranta països, així com pels seus esforços pedagògics, mitjançant la creació de grups (Actum, Taller de Música Mundana, Flatus Vocis Trio, Daniel Charles Orquesta…), festivals (Ensems, Festival de la Lliure Expressió Sonora, Paral·lel Madrid-Altres Músiques, Nits d’Aielo i Art…) o congressos (100 anys d’art sonor valencià). A més, practicant sui generis de les maneres de fer de Cage, Fluxus, minimalismes, improvisació lliure o del soundscape, Barber va viure en primera persona els Audio Art Symposiums (Holanda, anys 80), que van conformar el nàixer a Europa del hui anomenat Art Sonor. Fruit d’eixe compromís amb un art expandit i festiu, intervindrà en festivals com Music/Context (Londres, 1978) o Klangkunst (Berlín, 1996). Amb Montserrat Palacios ha signat el llibre La mosca tras la oreja (Fundación SGAE), que ofereix un exhaustiu repàs a la història de la música experimental i l’art sonor a Espanya al llarg del segle XX. Des de fa alguns anys, a més, Barber i Palacios dirigeixen el projecte El Cant del Cantó.

Art sonor per a tots

A través del seu Consell Territorial valencià, la Fundació SGAE col·labora també en els tallers i classes magistrals organitzats en el marc de la XXXI edició de les Trobades de Composició d’Ensems. El festival ha volgut enguany potenciar el seu vessant pedagògic amb el desig de donar a conéixer les músiques d’investigació i normalitzar la seua escolta per tot tipus de públics. D’aquesta manera, entre altres activitats, les Trobades de Composició oferiran en diversos espais de la ciutat sessions magistrals i tallers a càrrec d’Elena Rykova, Natascha Nikeprelevic o Stefan Prins.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías