Lidón Valer és l’actual directora de la Banda de Dones de la FSMCV i de la Unió Musical Alqueriense, a més de Títulada Superior de Percussió, Títol Professional de Piano en el Cons. Superior de Música de Castelló, i Diplomada en Magisteri d’Educació Infantil i en Llengua Catalana per la UJI.
Amb una trajectòria en la direcció plena d’èxits i reconeixements (entre molts altres, amb la UM de Catí va ser 1r Premi i Menció d’Honor en el Certamen Provincial de Bandes de Castelló 2008 i en el Certamen Autonòmic de Bandes de la Comunitat Valenciana d’aqueix mateix any, guardons que va repetir en 2013 amb la UM Alqueriense), 2017 està sent un dels seus anys més complets: després de la seua celebrada actuació al capdavant de la Banda de Dones en el Dia Internacional de la Mujer i la seua actuació en els Premis MAX s’enfronta a un dels reptes més estimulants de la seua carrera: la participació amb la UM Alqueriense en el WMC de Kerkrade, un dels certamens internacionals més importants del món, conegut com “les Olimpíades de la música” per celebrar-se cada quatre anys.
Sobretot açò, els seus començaments i els seus reptes, ens parla en aquesta entrevista.
Com vas iniciar els teus primers passos dins de la música?
El meu pare era mestre a Sant Joan de Moró (Castelló) amb una banda que era un nucli cultural molt important en el poble. Les meues germanes van començar amb el piano i jo també. Don Joaquín Sanchís va ser el meu primer professor de solfeig i a partir d’ací vaig passar al Conservatori de Castelló.
Què et va impulsar per decantar-te per la direcció de bandes i orquestres?
Va haver-hi un moment en el qual, en la banda de la qual jo formava part, decidim formar una banda jove perquè els més xicotets s’iniciaren de manera progressiva. El director d’aquell moment no es va voler fer càrrec i la vam agafar entre tres professores de l’escola de música. En el moment que vaig experimentar el fet de dirigir, em va enamorar.
Encara hi ha molt poques dones directores d’orquestra, què els diries a les joves que s’estan iniciant en el món musical?
Sobretot que no tinguen cap por. Que si és el que volen, que estudien i que treballen.
Què significa per a tu ser la directora de la Banda Simfònica de Dones de la FSMCV?
Va ser tot un honor que em proposara la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. L’experiència en el concert va ser meravellosa. Totes elles formen un grup de professionals impressionant.
“L’experiència en el concert de la Banda de Dones va ser meravellosa.”
Enguany la Banda Simfònica de Dones ha participat en els Premis Max, com va ser viure aquesta experiència?
Ens va resultar una experiència molt emocionant. Una altra vivència que suma en la carrera musical de totes nosaltres. I, sobretot, el fet que pensaren en nosaltres com a representants del paper de la dona en l’art, és per a tindre molt en compte.
Qui t’ha inspirat en el desenvolupament de la teua carrera?
Hi ha dues persones en la meua vida que m’han marcat molt. En l’àmbit de la percussió va ser Josep Vicent que em va obrir la ment en molts aspectes. Però, si parlem de la direcció, considere com el meu mestre a José Rafael Pascual Vilaplana, un exemple com a director i com a persona. Ell és el meu referent.
Fins al moment, quins han sigut els moments que més t’han marcat en la teua carrera?
Hi ha molts xicotets moments que no sabria enumerar però, especialment, les xicotetes famílies musicals que em trobe en cada grup que dirigisc. Açò és el que ens portem sempre amb nosaltres.
“Els moments que més marquen són les xicotetes famílies musicals que em trobe en cada grup que dirigisc”
Quin concert t’encantaria dirigir?
M’encanta qualsevol concert que es fa amb il•lusió, sempre que tingues músics davant amb ganes de fer música.
Tens predilecció per alguna peça musical?
El Concert per a piano i orquestra num. 23 de Mozart. Sempre ha sigut una obra que m’ha inspirat moltíssim i que en el seu moment vaig estudiar amb gran il•lusió.
Quins són els teus projectes per a 2017?
A part de totes les activitats que tinguem amb la Banda de Dones de la FSMCV, hi ha 3 projectes més que m’il•lusionen. D’una banda, tindré el plaure de dirigir la cantata “La Conlloga de Tombatossals”, una obra per a cor i banda. El cor format per col•legis de primària i instituts amb una banda jove formada també per diverses bandes, a més de ballarins i actors, tots ells menors de 18 anys.
També continuarem enguany amb la V Masterclass de Direcció a Les Alqueries, tenint com a professors a Pascual Vilaplana i Miguel Etchegoncelay i també amb la Unió Musical Alqueriense participarem en el gran certamen de bandes WMC de Kerkrade. Així que tindrem un any ple de treball i d’il•lusió.