Search
Close this search box.

L’Orquestra Simfònica de Castelló dedica un programa a dos grans compositors simfònics txecs

L’Orquestra Simfònica de Castelló oferirà el pròxim divendres 9 de febrer a les 19:30 a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló un concert amb poemes simfònics de Smetana i Dvořák, dos compositors que tenen en comú haver nascut a la regió de Bohèmia i haver mort a la ciutat de Praga.

La primera part del programa està dedicada a la música de Bedrich Smetana. S’interpretaran tres poemes simfònics dels sis que componen la seua coneguda obra “Má vlast” (La meua pàtria): “Sarka”, “Dels boscos i prats de Bohèmia” i “Tabor”. En elles subjau el fort nacionalisme romàntic que defensava el compositor per la causa nacional bohèmia, expressat en les descripcions d’episodis i paisatges del que hui constitueix Txèquia. En el primer poema, “Sarka”, narra la llegenda d’una dona enamorada i traïda en el seu amor que converteix en odi i desitjos de venjança dels homes. Idea un reclam per a atraure al príncep Ctirad i embriaga als seus homes el que provoca una dura violència en la trobada. Bona mostra és la traducció musical dels fets en els quals se succeeixen expressius passatges.

“Dels prats i els boscos de Bohèmia” és un cant a la naturalesa de la seua terra. Un clarobscur embolica el paisatge; el cant dels ocells, les danses dels alegres camperols, tot contribueix a la percepció d’aqueix nacionalisme romàntic i simfònic de l’autor. No menys expressiu és “Tabor”, el tercer dels poemes de “La meua Pàtria”. Estrenat a Zofin en 1880, situa l’acció en el camp dels husites i abrigallat pel cèlebre coral “Sou els combatents de Déu”, una obra treballada per Smetana amb major austeritat que les precedents, tant en el seu desenvolupament com en la seua orquestració.

En la segona part la Simfònica interpretarà obres de Antonín Dvořák. L’obertura “La meua casa” (Domov muj) composta al 1882 com un dels nombres compostos per a la música incidental de l’obra teatral “Josef Kajetán Tyl” del dramaturg František Ferdinand Šamberk, i, a continuació, un altre poema simfònic: “La bruixa del migdia”. Basat també en una llegenda local, en la qual un xiquet entremaliat plora en ser amenaçat per la seua mare en demanda d’una vella bruixa que segresta als xiquets dolents. Inesperadament apareix la bruixa i intenta portar-se al xiquet; la mare es desmaia en veure-la dansar grotescament a la casa i cau al sòl atapeint fortament al seu fill, el qual, inesperadament, mor asfixiat per la involuntària abraçada.

D’altra banda, davant la petició d’un editor, Dvořák compon diverses danses a les quals denomina eslaves perquè en elles es nodreix del folklore de països com Sèrbia, Eslovàquia o Polònia i, especialment, de música morava. Són obres que tenen un particular encant i una singular expressió, amb un ritme inequívocament eslau. Originàriament van ser compostes per a piano a quatre mans i després es van orquestrar. Estan inspirades en les danses de Brahms i inclouen diferents tipus de balls com la furiant, polka, masurca, polonesa, etc. Amb una selecció d’aquestes Danses Eslaves es tancarà el programa amb el qual l’Orquestra Simfònica convida a submergir-se als oïdors en els paisatges i històries evocats en la música d’aquests dos grans compositors txecs.

 

Programa

1a Part
– “La meua Pàtria”, JB 1/112: “Sárka”, de B. Smetana
– “La meua Pàtria”, JB 1/112: “From Bohemian Woods and Fields”, de B. Smetana
– “La meua Pàtria”, JB 1/112: “Tabor”, de B. Smetana

2na Part
– “My Homeland, opus 62, B, 125a Ouverture”, de A. Dvořák
– “The Noon Witch Op.108”, de A. Dvořák
– “Slavonic Danses” (selecció), de A. Dvořák

 

Sobre l’OSC

L’Orquestra Simfònica de Castelló és una formació composta per músics professionals establits a la Comunitat Valenciana amb l’objectiu principal de difondre especialment la música simfònica de concert. Des dels inicis, l’OSC ha afavorit la dinamització i el desenvolupament professional de músics castellonencs i valencians. La varietat de gèneres ha sigut una constant en la seua programació al costat de l’estrena d’obres de compositors contemporanis. Ha sigut dirigida per diversos directors entre els quals citem a Gonçal Comellas, Michael Thomas o Enrique García Asensio, i el director principal convidat actual és Henrie Adams. D’altra banda, han participat en concerts de l’OSC solistes de reconegut prestigi com Elena Gragera, José A. López, Rafael Aguirre, Carles Marín o Albert Guinovart. L’OSC ha oferit concerts en les diferents províncies i poblacions de la Comunitat Valenciana i altres ciutats espanyoles. Cal destacar la progressió que l’OSC ha experimentat en aquests últims anys i la consolidació de les seues actuacions en la programació de l’Auditori castellonenc, havent comptat, especialment, amb el suport de la Diputació Provincial, l’Ajuntament de Castelló i CulturArts.

 

OSC 30des2016 16

Compartir:

Últimas noticias

Categorías