Search
Close this search box.

La Unió Musical de Villar estrena a Europa la Segona Simfonia per a banda de Luis Serrano Alarcón

La banda simfònica de la Unió Musical Santa Cecilia (UMSC) de Villar del Arzobispo estrenarà dissabte 25 de novembre en el concert de Santa Cecília la Segona Simfonia per a banda del compositor Luis Serrano Alarcón. Serà la primera vegada que aquesta obra s’interprete a Europa, després que s’estrenara en Saint Paul (Minnesota, EUA) el passat mes de maig per encàrrec de la University of Saint Thomas i s’interpretara posteriorment a Brasil.

Cinc anys després de compondre la seua primera simfonia, que també es va estrenar a Estats Units, Serrano Alarcón torna a recórrer a aquesta estructura musical establida des del Classicisme. Com explica Daniel Martínez en les notes al programa “el seu primer moviment té forma de sonata, una armadura en el qual, a grans trets, es presenten dos temes: el que introdueix la trompeta i seguidament el dels clarinets (exposició), es transformen diverses vegades (desenvolupament) i es reprenen per a concloure (reexposició). El segon temps és un gràcil scherzo, el tercer és lent i l’últim un virtuós rondó, una altra forma fixa”.

Serrano Alarcón, que és director titular de la banda de Villar des de gener de 2017, ha volgut que siga l’agrupació de la UMSC la que estrene aquest treball en aquest costat de l’Atlàntic.

Per a l’autor de Xiva, aquesta simfonia és un nou repte per a la formació, doncs a l’elevada dificultat tècnica, s’uneix la seua durada i profunditat musical el que exigeix als músics un alt grau de concentració durant la interpretació. A més el compositor vol destacar l’estupend treball que han realitzat els músics per a preparar l’obra i el bon grau d’acceptació que la mateixa ha tingut entre la plantilla.

El programa del concert de Santa Cecília té un format plenament simfònic. S’iniciarà amb l’obertura Rienzi de Richard Wagner i continuarà amb el Concertino per a quatre percussionistes i banda de David Gillingham, en el qual actuaran com a solistes Carmen Mínguez, Aarón Salvador, Rubén Trinidad i Jorge López, per a concloure amb l’esmentada Segona Simfonia per a banda de Luis Serrano Alarcón.

Amb aquest programa el director continua en la línia iniciada des de la seua arribada d’enriquir el repertori de la banda amb obres de gran nivell tècnic i artístic. A l’estrena a Espanya de Danses de Creta del compositor anglés Adam Gorb el passat mes de juliol, cal sumar la interpretació per primera vegada de composicions com Incantation and Danse, de John Barnes Chance; Danse Funambulesque de Jules Strens; Chinese Children’s Songs Symphonic Invention del valencià Jesús Santandreu i Lincolnshire Posy, de l’americà P. A. Grainger.

Entre els pròxims projectes destaca la visita a l’abril del prestigiós director anglés Timothy Reynish. D’aquesta manera la UMSC de Villar del Arzobispo s’uneix als concerts de celebració que Reynish realitzarà a Gran Bretanya, Singapur i Japó amb motiu del seu 80º aniversari.

Actes de Santa Cecília

Després del concert del dissabte, la UMSC ha organitzat diversos actes per a celebrar la festivitat de Santa Cecília. Així, el diumenge tindrà lloc un cercavila fins a l’Església de Villar en la qual se celebrarà la tradicional Missa en honor a la patrona de la música a la qual seguirà un vi d’honor per a socis i simpatitzants. La jornada finalitzarà amb un dinar de germanor.

El concert de Santa Cecília s’inscriu en el cicle Tardor Musical que organitza cada any la UMSC i que es va iniciar el passat 15 d’octubre amb el tradicional Passeig Musical, al que van seguir una actuació d’Eduardo Nogueroles & The José Luis Martin Band, un recital de piano i un concert de solistes de la banda.

La Tardor Musical, que en 2017 arriba a la seua XVI edició, conclourà el pròxim 23 de desembre amb el concert de Nadal a càrrec de la Banda Juvenil.

Luis Serrano Alarcón

Nascut a València en 1972, Luis Serrano Alarcón és un compositor i director espanyol de gran projecció internacional. Les seues obres s’han interpretat en més de 30 països, ha sigut convidat a dirigir la seua pròpia música tant a Espanya com a Itàlia, Singapur, EUA, Colòmbia i Hong‐Kong i ha rebut encàrrecs d’importants entitats i agrupacions nacionals i internacionals entre les quals destaquen Institut Valencià de la Música, Certamen Internacional de Bandes Vila d’Altea, Certamen Internacional de Bandes de Música de València, CIM L’Harmònica de Bunyol, University of Saint Thomas (Minnesota, EUA), Philharmonic Winds (Singapur) i Hong Kong Band Directors Association.

En 2012, la Southeastern Conference Band Directors Association, formada per un consorci de 14 universitats d’EUA li encarrega la composició de la seua primera simfonia, estrenada a l’octubre de 2013 i en 2017 escriu la segona de les seues simfonies per encàrrec de University of Saint Thomas, obra que és estrenada al maig d’aqueix mateix any a Minnesota. Entre els seus pròxims projectes destaca l’encàrrec d’un consorci de tres universitats de nord-americanes per a la composició d’un nou concert per a trompeta.

luis serrano

Luis Serrano Alarcón

Ha obtingut en dues ocasions el Primer Premi del Concurs Internacional de Composició de Música per a Banda de Corciano (Itàlia), en 2006 amb l’obra Preludi i Dansa de l’Alba, per a quintet de metalls i banda simfònica i en 2009 amb La Dama Sentinella. En 2010 obté amb aquesta mateixa obra el Premi Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en la categoria de Millor Composició de Música Simfònica i en 2011 la seua obra Follet obté el Premi a la Millor Edició d’Obra Clàssica en els Premis de la Música, que anualment lliura l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música i que són els més importants en el camp de la música a Espanya.

Luis Serrano Alarcón ha sigut, entre 2011 i 2013, membre de WASBE Board of Directors, Junta Directiva de l’Associació Mundial de Bandes de Música i Ensembles de Vent.

Paral·lelament desenvolupa una compromesa labor docent com a Funcionari de Carrera en el Cos de Professors de Música i Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana, en el Conservatori Professional de Música de Castelló.

Des de 2015, sota el segell Alarcon Music, desenvolupa el seu propi projecte editorial i, des de gener de 2017 és director de la Banda Simfònica de la UMSC de Villar del Arzobispo (València).

Compartir:

Últimas noticias

XI Festival Música i Família

Divendres que ve 31 de maig arriba a Cocentaina l’esperat Festival “Música i Família”, organitzat per la FSMCV, la Diputació

Categorías