València, 19 d’octubre del 2016
“The music is the key: improving youth employbility” és el nom del primer projecte Erasmus+ KA2 del Centre Instructiu Musical de Benimaclet que, conjuntament amb representants de la Sociedade Musical e Recreativa Obidense (Portugal), la Banda Città di Staffolo (Itàlia), APSAM (Bèlgica) i Hochschule Bremen – IntoNation (Alemanya), cerca promoure la ocupabilitat juvenil a través de la música. La primera cita tindrà lloc en València, del 27 al 30 d’octubre, a la seu de la societat centenària de Benimaclet.
Després de l’experiència amb els projectes Erasmus+ KA1 de Mobilitat i Aprenentatge per a la Juventut “A universal language: Integration throug the music” (2015) i “Youth leaders by Integration through music” (2016), el CIM Benimaclet fa un pas més enllà i aposta per un projecte educatiu KA2. L’objectiu és innovar i modernitzar la formació musical afavorint la inclusió social i la ocupabilitat entre els joves, fent especial atenció als joves amb necessitats especials (NNEE).
“The music is the key” tindrà una duració de 18 mesos, on es realitzaran diferents encontres entre Portugal, Espanya i Itàlia amb la intenció de bescanviar experiències i formar una xarxa estratègica que treballe en la creació de materials adaptats que ajuden a la promoció de l’ocupabilitat juvenil, tot baix una metodologia participativa d’autoaprenentatge i gràcies a la col·laboració d’associacions del camp de la discapacitat i de les cinc entitats musicals: la Sociedade Musical e Recreativa Obidense (Portugal), la Banda Città di Staffolo (Itàlia), APSAM (Bèlgica) i Hochschule Bremen – IntoNation (Alemanya).
El primer encontre serà a València, entre el 27 i el 30 d’octubre i amb el CIM Benimaclet com a amfitrió. En aquesta primera reunió, els representants de les 5 associacions es coneixeran i establiran les bases teòriques i tècniques del projecte. A més a més, se celebrarà un concert de germanor on els directors de Portugal (João Raquel), Itàlia (Samuele Faini) , Alemanya (Julio Fernandez) i Bélgica (Jean Marie Xhonneux) tindran l’oportunitat de dirigir la Banda Simfònica del CIM Benimaclet el pròxim 29 d’octubre a les 22.00 hores. “No és la primera vegada que treballem amb la banda portuguesa i italiana. Les dues experiències amb els projectes de mobilitat i joventut ens han encoratjat per a projectar tot el que hem aprés en forma de metodologia”, informa Ildefonso Martos Carretero, director de la Banda Simfònica del CIM Benimaclet. De fet, en aquest primer concert s’estrenarà l’obra “Green Overture” de Xavier Zamorano com a símbol de bona sort i esperança per a un futur amb més igualtats socials.
“The music is the key: improving youth employability”, un projecte subvencionat per la Comissió Europea del Programa Integrat Erasmus+ per a l’Educació, Formació, Joventut i Esport, pretén obrir noves línies de treball per superar la situació de desocupació dels joves europeus (un 22,8 % de mitjana). Al nostre territori existeixen 529 societats musicals (que ocupen el 97% dels municipis) amb més de 138.753 socis i 39.015 músics federats. Aquesta estructura genera riquesa, ja que la seua producció va ascendir a 60.236.360 euros en 2013 amb la creació d’un total de més de 2.500 llocs de treball a temps complet segons dades de la Federació de Societats Musicals d’Espanya. “La música és un camí poc utilitzat i des d’aquest punt de vista volem que aquesta experiència servisca de guia perquè, cada vegada més, trobem més iniciatives i activitats com aquestes dins de les entitats musicals. Fins i tot, per als nostres músics també és una experiència enriquidora perquè disposaran de dinàmiques formatives per treballar la inclusió social com a vertaders “youth leaders”, explica la vicepresidenta del CIM Benimaclet i una de les responsables del projecte, Aina Thous.
Els resultats d’aquest projecte els podrem veure en forma d’aplicació mòbil i una “Guia per a joves músics amb NNEE: La música és la clau per al teu primer treball”. L’aplicació mòbil, “Musicjob” serà una ferramenta que permetrà generar itineraris anuals per a la contractació de joves músics en Europa i anirà acompanyada de materials audiovisuals que mostraran als joves amb obstacles a capacitar-se per a llocs de treball temporals amb l’ajuda dels “Music inclusion specialists” formats en l’anterior projecte ka1 “Youth leaders by integration throught music”. La guia, en canvi, recopilarà consells i propostes per promoure l’ocupabilitat temporal amb joves amb dificultat d’aprenentatge i la seua inclusió en l’educació escolar reglada o en entitats específiques com són, en aquest cas, les associacions musicals.