Search
Close this search box.

CaixaBank beca a 702 alumnes de les escoles de música de la Comunitat Valenciana

La huitena edició de les beques CaixaBank permetrà becar enguany a un total de 702 alumnes de les escoles de música de les 169 societats musicals que són membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), en virtut del conveni signat entre CaixaBank, el Institut Valencià de Cultura (IVC) i la FSMCV.

Aquesta iniciativa, que forma part del projecte ‘CaixaBank Escolta València’, té com a finalitat fomentar l’estudi de música en les societats musicals com a mitjà per a contribuir al desenvolupament de la música popular de la Comunitat Valenciana, de gran tradició en les tres províncies, i que, en 2018, va ser declarada Bé d’Interés Cultural (BIC) per part de la Generalitat Valenciana.

En aquesta convocatòria s’han rebut un total de 1.690 sol·licituds, de les quals 450 corresponen a la província d’Alacant, 1.119 a València i 121 a Castelló. Dels 702 alumnes seleccionats, 212 pertanyen a la província d’Alacant; 442 a València i 48 a Castelló.

infografía FSMCV becas caixabank 2021

El director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, ha subratllat que “per a tots els que formem part de l’entitat és una satisfacció poder contribuir a la formació musical de tants joves de la Comunitat Valenciana i més en moments tan complexos per a moltes famílies”. “Sens dubte, tenim un ferm compromís amb l’educació, i amb un col·lectiu com les societats musicals valencianes que són un referent d’integració social, valors i vertebració territorial”, ha destacat Costa.

Per a la presidenta de la FSMCV, Daniela González, “les beques CaixaBank suposen un recurs anual que s’ha convertit en imprescindible per a centenars d’alumnes de música de la comunitat. Gràcies a elles moltes famílies poden veure com els nostres centres educatius converteixen als seus fills en músics excel·lents”. “És una cosa per la qual estem enormement agraïts a CaixaBank”, ha afegit la presidenta.

Segons Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular del Institut Valencià de Cultura, “les beques CaixaBank ja s’han convertit en un puntal imprescindible per a la formació dels alumnes de les escoles de música del nostre territori, perquè contribueixen a homogeneïtzar les oportunitats de l’alumnat i donen suport a la formació musical de molts joves que, d’una altra manera, tal vegada es veurien obligats a relegar a un segon pla”.

Criteris de selecció dels estudiants becats

Els alumnes becats comptaran amb un import individual màxim del 90% del total abonat en concepte de matrícula, quotes i classes de llenguatge musical i instrument, amb un límit de 500 euros per persona. Per a la selecció d’estudiants s’ha dut a terme un procés basat en criteris acadèmics, econòmics i socials amb l’objectiu de facilitar ajudes a les famílies amb menys recursos de la Comunitat Valenciana.

D’aquesta manera, en relació als indicadors acadèmics s’ha tingut en compte si l’alumne s’ha matriculat en més d’un instrument, si hi ha més membres de la unitat familiar estudiant en el mateix centre, així com la valoració realitzada per la pròpia escola. Pel que fa als barems econòmics, s’han observat els ingressos rebuts en l’últim exercici per part de la unitat familiar i s’ha incrementat la puntuació si disposaven d’un compte en CaixaBank.

Finalment, en relació als aspectes socials s’han atés característiques de diversa naturalesa com si l’alumne havia de desplaçar-se a una altra localitat per a assistir als seus estudis de música, si tenia alguna discapacitat, o si pertanyia a una família nombrosa o monoparental.

Des que en el curs 2014-2015 es va posar en marxa la primera edició d’aquest programa ja s’han beneficiat 6.509 estudiants de música. Amb aquesta iniciativa, CaixaBank mostra el seu compromís amb un dels trets més identificatius de la cultura de la Comunitat Valenciana com és la música popular.

‘CaixaBank escolta València’

‘CaixaBank escolta València’ és una iniciativa posada en marxa en 2014 per CaixaBank, en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i el Institut València de Cultura (IVC), dirigida a fer costat a les societats musicals valencianes i a promoure l’activitat musical i educativa en el territori.

Entre les seues línies destaquen la convocatoria anual de beques per a estudiants de les escoles de música; els concursos, festivals i cicles de concerts d’orquestres de la Comunitat Valenciana; els ‘Premis al Talent musical’; el projecte de recuperació de patrimoni ‘Música a la Llum’; i, l`Alqueria Julià-Casa de la Música, rehabilitada per CaixaBank i que alberga des de finals de 2020 la seu de la FSMCV.

Les societats musicals en la Comunitat Valenciana representen un fenomen social i cultural d’enorme envergadura que vertebra el territori a través d’una nombrosa comunitat musical repartida sense distinció entre pobles xicotets i ciutats, entre comarques i províncies. Un fenomen que els valencians viuen des de xiquets, perquè la música s’aprén des de la infància i es compartix al llarg d’una vida.

En la Comunitat Valenciana són presents el 50% de les societats musicals i escoles d’Espanya. Un total de 550 societats musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes, 200.000 socis, 600 centres educatius i més de 5.000 professors. Van ser declarades ‘Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial’ el mes de març de 2021.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías