Search
Close this search box.

‘Música a la Llum’ dimecres 8 de desembre a Gandia

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) interpretarà dimecres que ve 8 de desembre una nova edició del concert ‘Música a la Llum’, projecte de recuperació del patrimoni musical,impulsat per CaixaBank, el Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

El concert, que tindrà lloc en el Teatre Serrà de Gandia a les 18.00 hores, estarà dirigit per Rafael García Vidal i estarà centrat en obres recuperades del compositor valencià Salvador Giner (València, 1832-1911), fruit del projecte d’investigació i documentació ‘Música a la Llum’ realitzat enguany en els arxius de la Banda Municipal de València, el Cercle Musical Primitiva d’Albaida ‘El Gamel’l’, el Centre Instructiu Musical de Benimaclet, la Societat Musical Santa Cecilia de Requena, i el Institut Musical Giner – El Micalet.

Al costat de les obres de Giner, el repertori inclourà peces de compositors internacionals coetanis, com Camille Saint-Saëns, Camillo de Nardis o Florent Schmitt.

Cinqué CD ‘Música a la Llum’

Com a part del programa pedagògic i artístic habitual de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, aquest concert ve precedit d’una trobada formativa, des d’aquest dissabte dia 4 fins al concert del dimecres dia 8. A més de les trobades, els integrants de la Jove Banda Simfònica realitzaran aquests dies l’enregistrament del qual serà el cinqué CD de la col·lecció ‘Música a la Llum’, editat com a resultat discogràfic d’aquest projecte.

El programa ‘Música a la Llum’, patrocinat per CaixaBank i organitzat pel Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, forma part del projecte ‘CaixaBank Escorta València’ amb l’objectiu de col·laborar amb les societats musicals en la conservació, posada en valor i difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

La presidenta de la FSMCV, Daniela González, ha explicat que ‘Música a la Llum’ és el projecte de recuperació i conservació del patrimoni musical més important amb el qual compten les nostres societats musicals, els arxius de les quals custodien autèntiques joies patrimonials i que resulta imprescindible continuar protegint i difonent, gràcies a la col·laboració amb CaixaBank i el Institut Valencià de Cultura”.

Per part seua, el director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, ha destacat que “el suport a les societats musicals no podria entendre’s sense dedicar també els nostres esforços a preservar, conservar i difondre el gran patrimoni musical existent en els seus arxius, per això es va posar en marxa ‘Música a la Llum’, una de les línies d’actuació de ‘CaixaBank escolta València’”. “Estem segurs que la Jove Banda Simfònica de la FSMCV interpretarà, una vegada més amb excel·lència, les obres d’un compositor tan rellevant en la Comunitat com Salvador Giner”, ha afegit.dido.

Segons Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular del Institut Valencià de Cultura “aquest concert és la plasmació sonora del treball que fan els documentalistes i els musicòlegs en els arxius de les Societats Musicals que participen a Música a la Llum i la constatació de l’excel·lent qualitat dels compositors valencians del present i passat.”

Sobre la Jove Banda Simfònica de la FSMCV

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) és una mostra del fenomen social, educatiu i cultural únic en el món que representen aquestes associacions.

Està concebuda com una agrupació d’alt rendiment integrada per una selecció de 112 músics de 18 a 28 anys provinents de totes les comarques d’Alacant, Castelló i València. En 2001 es va constituir de manera estable amb l’objectiu de proporcionar als seus components l’experiència de treballar sota la direcció d’excel·lents directors i amb repertoris de gran banda simfònica, així com actuar en els millors auditoris; això, unit a la convivència amb altres joves músics en les trobades prèvies als concerts, els anima a seguir avant tant en la pròpia banda de música de la societat musical a la qual pertanyen, com en els seus estudis musicals.

Des dels seus inicis, la Jove Banda Simfònica de la FSMCV ha sigut dirigida per directors de prestigi. Renovat anualment, el lloc de director de la Jove Banda Simfònica l’ocupa aquest any 2021 el valencià Rafa García Vidal.

‘CaixaBank escolta València’

‘CaixaBank escolta València’ és una iniciativa posada en marxa en 2014 per CaixaBank, en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i el Institut València de Cultura (IVC), dirigida a fer costat a les societats musicals valencianes i a promoure l’activitat musical i educativa en el territori.

Entre les seues línies destaquen la convocatòria anual de beques per a estudiants de les escoles de música; els concursos, festivals i cicles de concerts d’orquestres de la Comunitat Valenciana; els ‘Premis al Talent musical’; el projecte de recuperació de patrimoni ‘Música a la Llum’; i, l`Alqueria Julià-Casa de la Música, rehabilitada per CaixaBank i que alberga des de finals de 2020 la seu de la FSMCV.

Les societats musicals en la Comunitat Valenciana representen un fenomen social i cultural d’enorme envergadura que vertebra el territori a través d’una nombrosa comunitat musical repartida sense distinció entre pobles xicotets i ciutats, entre comarques i províncies. Un fenomen que els valencians viuen des de xiquets, perquè la música s’aprén des de la infància i es compartix al llarg d’una vida.

En la Comunitat Valenciana són presents el 50% de les societats musicals i escoles d’Espanya. Un total de 550 societats musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes, 200.000 socis, 600 centres educatius i més de 5.000 professors. Van ser declarades ‘Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial’ el mes de març de 2021.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías