Benimaclet, 26 d’agost de 2016
Fomentar la inclusió de joves amb discapacitats especials dins de les bandes de música i crear l’existència d’una figura que estiga present en el procés d’adaptació i facilitar l’adquisició de competències.
“Youth leaders by Integration through music” és el nom del nou projecte europeu d’intercanvi Erasmus+ del CIM de Benimaclet, una iniciativa que tindrà lloc del 30 d’agost al 4 de setembre del 2016 en la localitat d’Óbidos, a Portugal, i que pretén formar a músics joves com a “Music Inclusion Specialists” i facilitar així l’aprenentatge i la integració social de joves amb necessitats especials.
Després de l’èxit rotund del projecte internacional de joventut “A universal language: Integration throug the music” que es va celebrar del 14 al 20 de juliol de 2015, el Centre Instructiu Musical de Benimaclet tornarà a participar dins del programa Erasmus+ amb “Youth leaders by integration through music”, activitat que comptarà de nou amb la col·laboració de la Sociedade Musical e Recreativa Obidense (Óbidos, Portugal) i la Banda Città di Staffolo (Itàlia). A aquesta última, se’ls unirà les bandes de música italianes de Poi Darfo – Boario Terme (Brescia) i San Vito Chietino (Chieti), interessades en posar en marxa el projecte una vegada finalitzat el període de formació. Per aquest motiu, les tres bandes de música italianes participaran baix el nom BandItalia.
Convé ressaltar que “Youth leaders by Integration throught musica” és la continuació del projecte internacional anterior que tenia com a objectiu principal potenciar la consciència social i la capacitat de les organitzacions per fomentar la inclusió de joves amb discapacitats especials dins de les bandes de música. De fet, el CIM Benimaclet tindrà el suport de l’ Associació Asperger de València i del Centro de Educação Especial Rainha Dona Leonor. D’aquesta manera, la iniciativa formarà a tutors joves capaços de potenciar la integració social de persones amb discapacitats especials dins d’entitats socials i musicals a través de la música. Enguany, el poblat medieval d’Óbidos, de la regió centre-oest de Portugal, serà el testimoni del bescanvi d’experiències culturals i socials que protagonitzaran les tres bandes de música entre el 30 d’agost i el 4 de setembre.
“La primera experiència ens va servir per entendre no solament que la música és un gran nexe d’unió sinó que havíem de donar un pas més enllà i dotar de continuïtat el treball realitzat conjuntament amb l’Associació Asperger. No és suficient amb la predisposició de les societats musicals, creiem necessari l’existència d’una figura que estiga present en el procés d’adaptació i facilite l’adquisició de competències”, explica Ildefonso Martos Carretero, director de la Banda Simfònica del CIM Benimaclet.
Per a aconseguir els objectius plantejats i al llarg dels 7 dies que durarà la formació, es realitzaran diferents tallers de música per proporcionar les millors metodologies i ferramentes socials i musicals als joves integradors. Es treballarà amb les associacions participants l’obra per a banda de música i cor “Un mundo lleno de ilusión”, del compositor i professor de percussió del CIM Benimaclet, Josep Ros García. “És una obra molt atractiva per demostrar la cooperació entre les tres bandes de música, els professors formadors i els joves de l’Associació Asperger i el Centro de Educação Especial Rainha Dona Leonor. Estudiaran i aprendran diversos ritmes, llengües i línies melòdiques a través de l’idioma més internacional: la música”, afegeix Ildefonso Martos. A més a més, l’aprenentatge pràctic anirà acompanyat de concerts, passacarrers i festivals on els músics podran demostrar i potenciar les noves capacitats d’integració adquirides. Els principals concerts es celebraran els dies 2, 3 i 4 de setembre en la Plaça de Santa María de la població portuguesa d’Óbidos.
Aquesta iniciativa suposa per a la Banda Simfònica del CIM Benimaclet la culminació de tot un any de treball, sobretot després de la seua participació en la Primera Secció del Certamen Nacional de Bandes de Música de la Diputació de València el passat 28 de maig i on va obtindre el Primer Premi. La col·laboració habitual del CIM de Benimaclet amb l’Associació Asperger València amb freqüents concerts solidaris i d’integració de les persones afectades per la síndrome així com l’estret contacte establert entre les esmentades societats musicals portuguesa i italianes ha possibilitat el camí per a la consecució del nou projecte subvencionat per la Comissió Europea del Programa Integrat Erasmus+ per a l’Educació, Formació, Joventut i Esport com a projecte de Mobilitat i Aprenentatge per a la Joventut. “Per al CIM Benimaclet és un plaer seguir col·laborant amb l’Associació Asperger i poder realitzar projectes tan engrescadors i educatius al voltant de la música com ho és aquest. És més, volem que aquest projecte tinga un seguiment amb la intenció que, a llarg termini, totes les societats musicals compten amb un jove format per a facilitar la inclusió de joves amb necessitats especials”, assegura la presidenta del CIM Benimaclet, Maria Jesús Castells.
Tot seguit i una vegada finalitzat el projecte, es sistematitzarà tot el procés formatiu dels joves especialistes en inclusió a través de la música en format guia: “Music inclusión specialist Guide”. Per tant, una vegada més, italià, portuguès i valencià es fusionaran en un únic llenguatge universal que tots podran entendre i gaudir: la música.