La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) té previst aconseguir un nou Guinness World Record el pròxim dissabte 12 de maig en la Plaça de Bous d’Alacant a les 20.00h. Aquest acte forma part de les activitats programades per la FSMCV per commemorar el seu 50é aniversari en les 3 províncies a través de la qual es pretenen aconseguir 18 rècords de la música entre els mesos d’abril i maig.
L’esdeveniment comptarà amb la intervenció de Pedro Rodríguez, president de la FSMCV, i representants de la Diputació d’Alacant. En aquest acte es retrà homenatge a les Escoles de Música per ser la base de les Societats Musicals i la gran labor pedagògica que realitzen des de fa anys.
“Aquest acte és un reconeixement als milers d’alumnes i a les nostres Escoles de Música que són el vertader sustent de les Societats Musicals. Volem mostrar des d’Alacant a tothom el potencial de la xarxa d’Escoles de Música de la Comunitat Valenciana, que són el sistema educatiu propi de les Societats Musicals, i que compten actualment amb més de 60.000 alumnes”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.
Guinness World Record: Major lliçó de música a través del sistema Soundcool
El pròxim dissabte es vol batre el rècord a la “Major lliçó de música” de la història i aquesta ha de durar almenys 30 minuts per poder aconseguir-ho. Amb aquest objectiu es comptarà amb la participació de més de 5.000 alumnes d’entre 8 i 16 anys d’Escoles de Música de 199 Societats Musicals d’Alacant, Castelló, València. El rècord actual està establit en una lliçó on van participar 2.489 persones pel que, segons la previsió, les Societats Musicals batran aquest rècord per més de 2.500 inscripcions.
Per a l’ocasió s’ha programat la realització d’una lliçó participativa de música de “Introducció al sistema Soundcool”. Es tracta d’una classe de música mitjançant el sistema Soundcool, la nova eina de creació musical col·laborativa desenvolupada per la Universitat Politècnica de València (UPV) amb la col·laboració de la FSMCV, basada en la utilització de tecnologia com a telèfons mòbils i tablets. En aquesta ocasió, Jorge Sastre (Director del Grup d’Arts Performativas i Tecnologia (PerformingARTech) de la UPV i Director del projecte Soundcool) serà l’encarregat de realitzar una lliçó de música gens convencional, on els participants aprendran el funcionament d’aquesta eina i participaran activament amb els seus dispositius tecnològics.
La classe acabarà amb un assaig musical impartit als 100 soundcoolers i més de 5.000 alumnes pel director, compositor i artista digital, a més de Catedràtic de Tecnologia Musical del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, Pere Vicalet, i per Adolf Murillo, director pedagògic de Soundcool, assessor del Centre de Formació Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) i professor de la UPV.
Espectacle de Xarxa Teatre: El Guerrer de la Valltorta
Després de la impartició de la lliçó, començarà un espectacle lúdic-festiu d’animació infantil amb música electrònica a càrrec de Xarxa Teatre. Mitjançant efectes sonors i visuals, s’escenificaran contes populars, narracions i rondalles típiques de la Comunitat Valenciana en l’espectacle “El Guerrer de la Valltorta”.
En aquesta ocasió, els alumnes seran de nou els grans protagonistes ja que seran els encarregats d’interpretar la música que acompanyarà l’espectacle interpretant peces creades especialment per a l’ocasió per Pere Vicalet. D’aquesta forma, tots els participants formaran una gran banda de música i practicaran l’après en la lliçó anterior tocant l’obra composta per Vicalet mitjançant el sistema Soundcool.
Per la seua banda, serà Adolf Murillo l’encarregat de dirigir a més de 100 alumnes que acompanyaran aquesta obra a través de la creació musical en temps real que ofereix aquest sistema.
A més, aquest acte organitzat per la FSMCV també comptarà amb l’actuació del grup musical alacantí Vera Green.
Els actes de celebració del 50 aniversari de la FSMCV compten amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Cultura i Presidència, de les tres Diputacions provincials i els Ajuntaments d’Alacant, València i Castelló, així com de Bankia i altres patrocinadors privats.
Actualment, la FSMCV està formada per 549 Societats Musicals. D’aquestes, 141 pertanyen a Alacant i la província compta amb 9.470 músics federats.