Enfocar l’educació des de la investigació, clau per al futur dels ensenyaments musicals i artístics

El futur dels ensenyaments musicals i artístics requereix plantejar l’educació des de la investigació, en un format innovador que conjumine a ambdues per al creixement del professorat i els alumnes. Aquesta és una de les principals conclusions del II Seminari Internacional d’Investigació en Educació Musical (SIEM) i el I Congrés Internacional de Creativitat en l’Educació Artística (CICREA) que s’ha celebrat a València des del 27 al 29 de juny.

En la jornada de hui han participat grans referents de l’àmbit musical i educatiu com María Acaso (Universidad Complutense de Madrid) que ha aprofundit en la importància de “traure l’aula i poetizar l’educació”, apostant per un ensenyament que potencie la creativitat en els alumnes i professors.

A més, s’ha celebrat una taula redona sobre investigació, creació i aprenentatge en les Escoles de Música en la qual han participat Maravillas Díaz (Universidad del País Vasco), Noemy Berbel (Univesitat de les Illes Balears) i Remigi Morant (Universitat de València i vicepresident de la FSMCV). En la mateixa s’ha destacat que és molt necessari potenciar la relació entre les Escoles de Música de les Societats Musicals i els centres d’infantil i primària. I a més, l’eixir dels models tradicionals educatius que s’utilitzen en els conservatoris per a optar per un model basat en la pràctica amateur que permeta la professionalització.

SIEM-CICREA ha sigut clausurat amb la intervenció de Pasqual Pastor Gordero que ha realitzat una anàlisi de les tres jornades de treball i ha reflexionat sobre el futur de l’educació musical en el qual ha insistit que ha d’orientar-se des de la investigació-acció per a impulsar el desenvolupament artístic i educatiu en les aules i Escoles de Música. A més, ha anunciat que en 2020 se celebrarà la pròxima edició de SIEM-CICREA en la Universitat del País Basc.

Estem molt satisfets amb el resultat i acolliment d’aquest Seminari-Congrés perquè ens ha permès conèixer de mà dels principals referents en la investigació de l’àmbit educatiu, musical i artístic línies clau d’aplicació pràctica per a potenciar la creativitat i el creixement dels alumnes”, ha declarat Remigi Morant, codirector de SIEM-CICREA València 2018 i vicepresident de la FSMCV.

“Estem molt agraïts a tot l’equip que ha permès engegar aquest Seminari-Congrés, des de producció fins a tècnics, perquè no és fàcil engegar una trobada d’aquesta magnitud i ells ho han aconseguit. És molt destacable, a més, la gran implicació de tots els assistents que ha anat més enllà dels espais de les aules, creant un gran ambient de col·laboració. L’educació ha de travessar els murs merament formals i és el que hem viscut ací”, ha afirmat Adolf Murillo, codirector de SIEM-CICREA València 2018.

Durant els tres dies de celebració d’aquest Seminari-Congrés, han participat més de 200 experts de l’àmbit de la investigació i innovació en l’educació musical i artística, provinents de 8 països.

SIEM-CICREA València 2018 ha sigut organitzat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Ajuntament de València i la Universitat de València. A més, compta amb la col·laboració de Berklee College of Music València, la Fundación Daniel & Nina Carasso i la Universitat Politècnica de València.


Fotografia: Álex Garzó

Compartir:

Últimas noticias

Categorías