L’Associació Valenciana de Musicologia organitza les XIII Jornades de Musicologia AVAMUS, sota el lema “La ornamentació del cant pla i el Misteri d’Elx” que es celebraran a Elx el dia 25 de febrer, i en el marc de les quals s’atorgarà el Premi Honorífic de Musicologia.
L’art d’ornamentar una melodia és una pràctica tan antiga com el mateix cant litúrgic. Malgrat tot, aquest art va ser desterrat gradualment des de finals del segle XIX a causa de les noves pautes establertes pels reformadors de Solesmes. L’objectiu d’aquesta jornada és reflexionar, de la mà de dos especialistes de la talla de Marcel Pérès i Juan Carlos Asensio, sobre procediments i costums interpretatius hui pràcticament oblidats, però que ens han arribat a través de testimonis vius com el Misteri d’Elx.
El professor Juan Carlos Asensio se centrarà en un doble aspecte: “Lecciones olvidadas de ornamentación: El arte de canto llano de Francisco Marcos y Navas (Madrid, 1777) y la práctica melódica de los seises de Toledo (ss. XV-XIX), en què es posaran de manifest alguns temes que es podran discutir en la posterior taula rodona.
D’altra banda, el professor Marcel Pérès tractarà “La ornamentación del canto llano y de la polifonía en otro tiempo: ayer, hoy y mañana”. L’art de l’ornamentació sempre va estar al centre de la pràctica musical, malgrat que sols es va fer palesa en el segle XIX a través de determinades eleccions estètiques. Avuí, tot i que el problema de l’ornamentació haja reaparegut en el món musical a partir de la dècada de 1970 amb la recuperació de les músiques barroques, la pràctica de l’ornamentació del cant pla, la polifonia medieval i del Renaixement, encara s’utilitza en la interpretació en escasses ocasions. A més, el professor Pérès tractarà sobre les diverses perspectives per a l’estudi de l’evolució d’aquesta pràctica a partir de l’observació de la supervivència de l’art de l’ornamentació en algunes tradicions vives.
La sessió de la vesprada tractarà de conjugar la teoria amb la pràctica, de manera que eixiran a debat diversos aspectes tractats en les conferències i comptarà, tal com hem anticipat, amb la col·laboració dels cantors, que interpretaran alguns exemples d’ornamentació que han sobreviscut en el Misteri.
En acabant, es farà entrega del III Premi AVAMUS de Musicologia, un guardó honorífic que l’Associació Valenciana de Musicologia entrega cada tres anys i que reconeix la trajectòria musicològica d’una persona o entitat que ha contribuït a difondre de forma notable el patrimoni musical valencià.
La inscripció a les jornades podrà fer-se fins el 22 de febrer.
Més informació: