El Certamen de Bandes de la Diputació reunirà prop de 600 músics el cap de setmana del 19 i 20 de maig

El Certamen de Bandes de la Diputació de València arriba a la seua 42 edició amb la participació de tretze bandes de música. Totes les bandes participen en el reconegut concurs que es celebrarà al Palau de la Música de València els dies 19 i 20 de maig.

Com és ja habitual, el Certamen comptarà amb un jurat especialitat per a valorar la qualitat de les interpretacions. Entre els membres del jurat hi estarà Pablo Sánchez Torrella, Vicente Soler Solano, Juan Gonzalo Gómez Deval, Francisco Signes Castelló i Beatriz Fernández Aucejo, totes reconegudes personalitats del món de la música, baix la presidència del diputat de Cultura, Xavier Rius; actuarà com a secretari i gestor del Certamen el cap de promoció cultural, Josep Vidal.

El Certamen de Bandes de la Diputació és un concurs amb caràcter anual, ja ben consolidat, i una de les fites més importants en el calendari d’esdeveniments del món de la bandística. No debades la província de València aglutina ella sola un terç de totes les formacions de banda de les societats musicals espanyoles.

El Certamen de Bandes és una activitat més dins de la marca paraigües creada per l’Àrea de Cultura, “València és música”, on també tenen cabuda altres activitats musicals com les trobades de folklore “D’arrel”, el programa “Etnomusic” del Museu Valencià d’Etnologia o els concerts del Premi Iturbi de piano.

El programa del Certamen, entre dissabte i diumenge

La distribució de les bandes en el programa de concerts s’estructura per seccions o categories. El dissabte comencen a interpretar les bandes de Quarta secció, que són aquelles formacions fins a 40 músics; i a continuació les de Tercera secció, fins a 50 membres. Per al diumenge al matí participaran les bandes de Segona secció, fins a 70 membres; i la secció Especial, la més nombrosa, amb 110 participants; per la vesprada cinc bandes de Primera secció, fins a 90 membres cadascuna, competiran pels diversos premis.

El concurs començarà el dissabte dia 19, a les 10:30, amb la participació de les tres bandes inscrites en la Quarta Secció, que són La Unión Musical San Roque de Villargordo del Cabriel, dirigida per José Ignacio Blesa Lull; L’Associació Artístico Musical Sant Blai de Potries, sota la batuta d’Adrián Ronda Sampayo; i la Societat Musical Amics de la Música de Benifaraig, que compta amb la direcció de Jaume Castelló Moragón.

El dissabte a la vesprada, a les 17:00, començarà el concurs per a les cinc bandes de la Tercera Secció: L’Associació Cultural Tot per la música d’Ontinyent, dirigida per Jordi Soler i Carbó; el Círculo Instructivo Musical de Xirivella, dirigit per Fernando Rodrigo Serral; La Unió Musical de La Pobla de Farnals, encapçalada pel director Juan José Catalá Borrás; La Societat Musical de Massalfassar sota la direcció de Daniel Olmos Herrero; i la Unión Musical de Higueruelas que estarà dirigida per Josep Domínguez Martín.

Per a cloure el programa de dissabte hi actuarà, fora de concurs, com a banda invitada, la Societat Musical La Artística de Bunyol, dirigida per Henrie Adams.

Diumenge 20 de maig a les 10.30 hores, concursarà en Segona Secció la Sociedad Musical La Paz de Siete Aguas, baix la direcció de Borja Martínez Alegre.

En acabar aquesta banda començarà la categoria d’or, la Secció Especial, en la que opta a dur-se el màxim guardó La Unión Musical de Godelleta, dirigida per Juan José Navarro Hernández.

Ja el diumenge 20 a les 17.00 hores, arribarà el torn a les bandes que participen en la Secció Primera: la Joventut Musical de Faura, dirigida per José Manuel Beltrán Bisbal; La Unió Musical L’Eliana, sota la batuta de José Tomás March; la Societat Musical La Lira Fontiguerense de La Font de la Figuera, dirigida per David Penadés Fasanar.

Com a punt final actuarà la banda invitada invitada la Banda Musical U.D.P. Llíria-Camp de Túria-Serranos, la qual estarà dirigida per Vicente Puchol Calvo.

Obres a interpretar i premis

L’obra d’obligada interpretació per a la Secció Quarta és Innsbruck Bus de Rafael Doménech Pérez. A més d’aquesta, les bandes concursants hauran d’interpretar una peça de lliure elecció i un pasdoble en totes les categories. En finalitzar el concurs d’aquesta secció s’entregaran els premis corresponents a la Secció Quarta.

En la Secció Tercera les bandes hauran d’interpretar l’obra obligada Estampas de Iberia de Francisco Grau Vegara. Els premis d’aquesta secció s’entregaran al finalitzar les actuacions d’aquesta categoria.

En la Secció Segona l’obra obligada és Pumpkins de Juan Gonzalo Gómez Deval i en Secció Especial Lauro de José Alama Gil. El mateix diumenge, a migdia, es farà l’entrega de premis de la secció segona i secció especial.

Les bandes de la Secció Primera interpretaran l’obra obligada A la lluna de València de Miguel Asins Arbó, i en acabar la seua participació i sentir la interpretació encarregada a la banda invitada, es farà entrega del guardó als premiats en aquesta Secció Primera, i es donarà per finalitzada l’edició 42 del Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València.

La projecció de les bandes i del “València és música”

A iniciativa de l’Àrea de Cultura en l’edició de 2017 ja s’introduí un premi especial per a les bandes guanyadores de les seccions Especial i Primera, consistent en una ajuda económica per a desplaçar els seus músics i poder realitzar així un concert fora de l’àmbit provincial.

Actualment s’estan gestionant tres concerts per a dur les bandes guanyadores del Certamen 2017 a concerts fora de la demarcació territorial. Per una part, la Societat Artísticomusical de Picassent realitzarà un concert en la ciutat de Pamplona a finals del mes de juliol. Per altra banda, la Societat Santa Cecília de Requena està ultimant les gestions per a realizar un concert que tindrà lloc en Sevilla el mes de setembre. I la Unió Musical de Benaguasil actuarà el 30 de juliol en Castello di Pont-Saint-Martin, al nord d’Itàlia. Tots tres concerts són de projecció de la marca “València és música”, i pretenen donar a conéixer fora del nostre territori el potencial de les societats musicals valencianes, com a elements promotors de la cultura pròpia i com estimuladores d’aquells valors socioculturals que vertebren el territori i estableixen lligams socioculturals.

A més, en eixa línia de projecció s’està ultimant un lot de gravacions de les bandes guanyadores del Certamen per a fer un seguit de material audiovisual destinat a televisions, i que ajudarà a millorar la percepció de la música fora de les nostres fronteres.

El Certamen de la Diputació de València és, en resum, una fita obligada per a les societats musicals, per a poder presentar la seua contribució al desenvolupament musical i a l’enfortiment de l’estructura sociocultural valenciana. Per tot això, la Diputació de València sempre ha estat, i estarà al capdavant del treball amb les bandes, amb una especial atenció i una important dotació de recursos humans i econòmics, com són el Certamen de Bandes i el programa de concerts del Retrobem, que ha permés, solament en 2017 realitzar més de 700 concerts en tot l’àmbit d’actuació territorial de la Diputació.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías