La FSMCV proposa un model d’Escoles de Música basat en la pràctica amateur i que permeta la professionalització

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha anunciat que defensa un model d’Escola de Música obert, flexible i integrador, que estiga sustentat per la pràctica amateur en grup i que permeta la professionalització.

Aquesta és una de les principals conclusions de la trobada que ha celebrat hui la Federació per a exposar el model d’Escoles de Música (EEMM) que recolza i que presentarà pròximament a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

En aquesta reunió han participat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV, Remigi Morant, vicepresident 1er de la FSMCV i responsable de l’àrea d’Escoles de Música, així com José Mira i Maria José Hernández, vocals de la Junta Directiva de la FSMCV i membres de l’àrea d’Escoles de Música.

Des d’aquesta entitat s’ha destacat que aquests centres, al no estar orientats exclusivament a un ensenyament professionalitzant, és preferible que s’estructuren de manera molt més oberta, definint-se aquests en 4 nivells o etapes orientatives:

– Nivell 1 (fins als 7 anys): Etapa de contacte o iniciació
– Nivell 2 (a partir dels 8 anys): Etapa bàsica
– Nivell 3: Etapa de consolidació de qualsevol conjunt vocal o instrumental
– Nivell 4: Etapa avançada

A més, la Federació considera la pedagogia de grup i l’activitat grupal com a base del model.

Proposem un model d’Escoles de Música que estiga recolzat en la pràctica amateur, instrumental i bàsicament en grup, i que, proporcionant també la base per a la professionalització dels alumnes, faça que aquests gaudisquen, al costat d’altres alumnes i alumnes de qualsevol edat, de la seua pertinença a les societats musicals, el seu entramat social i els valors que les sustenten”, ha afirmat Pedro Rodríguez.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és contribuir amb les propostes de la FSMCV al nou mapa dels ensenyaments musicals de la nostra Comunitat que està estudiant la Conselleria, la realització del qual és una de les reivindicacions històriques de la FSMCV; també a la Llei Valenciana d’Educació.

El nou model respon a la finalitat d’ajustar la programació d’aquests centres a la situació real cap a la qual ha evolucionat la societat, on la pràctica amateur és l’objectiu majoritari que cerquen les persones adultes que s’acosten a les mateixes, així com els pares que cerquen activitats extraescolars per a les seues filles i fills.

En aquesta trobada s’han exposat les característiques del nou model d’Escoles de Música defensat per la FSMCV, els beneficis que suposaran a nivell educatiu i econòmic i la seua repercussió social.

Els grans nombres del sistema actual són:

– Nombre de centres educatius: més de 500
– Hores de classe a la setmana: 45.000
– Nombre d’alumnes i alumnes: 60.000
– Professorat: 4.200 (persones diferents)
– Cost de la contractació: 27,5 milions d’euros

FSMCV dades A4

A nivell econòmic la FSMCV calcula que d’implantar-se majoritàriament aquest sistema d’estudis, les escoles podrien acollir a un 25% més d’alumnes pel seu major alineament amb els gustos de la societat actual.

Al mateix temps la pràctica grupal permetrà una economia de costos laborals que l’entitat xifra en un 20% amb el que s’obtindria una creació neta de llocs de treball que podria donar ocupació a 200 professors (un 5% més).

Xarxa Escoles de Música

La Xarxa d’Escoles de Música de la FSMCV està formada per més de 500 centres educatius que depenen de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Són centres d’ensenyament no formal que ofereixen formació musical en diferents disciplines, sempre adaptant-se a les característiques de l’alumnat i oferint integració en un moviment social, cultural i educatiu únic en el món.

Els principals trets diferenciadors de les Escoles de Música són que:

– Ofereixen un aprenentatge al llarg de la vida, des dels zero anys fins als 99.
– Acosten la música a través de la seua experiència viva.
– Compten amb un pla adaptat a les necessitats i aspiracions dels seus alumnes. Un pla seqüenciat o flexible que permet aconseguir les metes que aquestos es fixen.
– Ofereixen la formació necessària per a presentar-se a les proves d’accés i continuar estudis professionals en el conservatori, si és el que es desitja.

Entre les especialitats que s’ensenyen en les EEMM destaquen música instrumental tradicional, música instrumental simfònica, cant, instruments polifònics i altres tendències com a jazz, pop, rock o música electrònica, entre uns altres.

Les Societats Musicals són el principal moviment associatiu de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’entitats, a voltes bicentenàries, que s’adapten contínuament al mateix temps que els toca viure i en les quals la combinació entre voluntariat i professionals dóna com a fruit agrupacions de gran prestigi social, cultural, educatiu i artístic.

Són organitzacions que integren socialment i els principals objectius de les quals són la felicitat i el desenvolupament dels seus membres. Són llocs on s’estableixen relacions intergeneracionals i es desenvolupen competències socioemocionals dels qui formen part de les mateixes.

Per tant, la Xarxa d’Escoles de Música de la FSMCV representa la gran plataforma de socialització de l’educació musical en les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Enllaços d’interés

Ponències i conclusions de la I Trobada d’Escoles de Música de la Comunitat Valenciana celebrada al Puig (València) el 8 i 9 d’abril de 1995, i de les II Jornades sobre SSMM de la Comunitat Valenciana celebrades a Alacant el 29 i 30 d’abril de 1995.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías