L’Institut Valencià de Cultura presenta, junt la FSMCV i Bankia, el concert i el Congrés Música a la Llum

L’Institut Valencià de Cultura ha presentat, juntament amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i el patrocini de Bankia, la tercera edició del projecte Música a la Llum i el I Congrés Internacional Música a la Llum.

El concert, basat en algunes de les obres recuperades, tindrà lloc el pròxim diumenge 9 de desembre a Gandia. A més, entre els dies 13 i 15 de desembre se celebrarà el I Congrés Internacional Música a la Llum en la Nau de València.

Música a la Llum és un projecte engegat en 2016 pel IVC i la FSMCV, amb el patrocini de Bankia, per a descriure i posar en valor les partitures, instruments i el patrimoni cultural en general de les societats musicals valencianes. És resultat d’un treball de camp en equip que ha començat inicialment en les bandes centenàries de tot el territori valencià, i que es plasma en una pàgina web que pretén oferir en finalitzar el projecte un mapa dels principals fons musicals que atresoren les nostres bandes.

Les bandes de música són un dels patrimonis musicals més valuosos de la societat i la cultura valencianes, que ha sigut reconegut com Bé d’Interès Cultural Immaterial per la Generalitat Valenciana. A la quantitat de societats musicals i de músics implicats, cal afegir que comptem amb bandes molt antigues que tenen autèntics tresors en els seus arxius. En el seu conjunt, les bandes custodien un patrimoni tan gran i valuós com a poc conegut, per la qual cosa hem emprès el camí de posar-ho en valor”, ha explicat Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC.

Música a la Llum és un programa del que ens sentim especialment orgullosos perquè desenvolupa tot un pla integral de recuperació, difusió i foment de la investigació dels fons de les societats musicals. A aquestos objectius respon el treball que des de fa tres anys realitza un equip d’experts musicòlegs i de documentalistes; els concerts i enregistraments d’obres recuperades i, per descomptat, aquest I Congrés Internacional que fem de la mà de la Universitat de València”, ha subratllat la coordinadora de la Direcció de Comunicació de Bankia a la Comunitat Valenciana, Isabel Rubio.

El programa Música a la llum està afavorint que afloren autèntiques meravelles, tant composicions pràcticament desconegudes, com a instruments antics i abundant material gràfic. Després de tres anys de treball, era el moment de plantejar un congrés internacional. Estem molt satisfets, tant per la participació de ponents convidats, com de les comunicacions plantejades pels investigadors participants. Pensem que aquest congrés serà un èxit i alhora obrirà la porta a nous estudis i recerques que són necessaris per a donar a conèixer l’extraordinari patrimoni de les nostres societats musicals“, ha declarat Remigi Morant, vicepresident de la FSMCV.

El concert, que se celebrarà el dia 9 de desembre a Gandia, té un programa la primera part del qual està íntegrament composta per peces recuperades i transcrites per a aquest projecte: Preludi, de Luis Torregrosa García (1871-1960), que procedeix de la Banda Municipal d’Alacant; Hesperia de Juan Martínez Báguena (1897-1986), que procedeix de la Banda Municipal de València; Fantasia per a banda, de Mariano Pérez Sánchez (1866-1946), ha sigut facilitada per l’Associació Requenense de Musicologia; i Tríptic d’Emilio Valdés Perlasia (1912-1998), que procedeix de l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Castalla. Amb elles es gravarà el tercer cd de Música a la Llum, que veurà la llum al març.

I Congrés Internacional Música a la Llum

Després de tres anys de treball de documentació, del 13 al 15 de desembre tindrà lloc en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el I Congrés Internacional Música a la Llum, en el qual participaran més de 30 ponents amb diferents conferències i debats entorn del patrimoni documental de les bandes de música.

El I Congrés Internacional Música a la Llum comptarà amb conferenciants convidats d’Estats Units, Itàlia, Portugal, Bèlgica i de la resta d’Espanya, i participants de diferents localitats de la Comunitat Valenciana: Alcoi, El Puig, Llíria, Llombai, Oliva, Ontinyent, Silla, Sueca, València, Vila-real i Xàtiva, entre unes altres. A més, participaran representants de les principals institucions de custòdia de documentació musical de tot l’estat: la Biblioteca Nacional (Madrid), la Biblioteca de Catalunya (Barcelona) i Eresbil (Euskadi).

Les comunicacions del Congrés giraran entorn dels fons i la formació dels arxius de diferents bandes, l’obra d’alguns compositors, la tasca de les biblioteques i arxius institucionals o privats en l’àmbit bandístic o qüestions relacionades amb la música tradicional, la fonografia o la organologia. Els conferenciants estrangers permetran conèixer la forma de treballar en la custòdia i difusió de fons de diferents països. A més, hi haurà dues taules redones sobre la col·laboració entre arxius municipals i societats musicals i sobre les recuperacions dutes a terme pel programa Música a la Llum.

Programa i inscripcions: https://www.musicaalallum.es/congres/

Compartir:

Últimas noticias

Categorías