Search
Close this search box.

La conservació del repertori de banda en els països del nostre entorn protagonitzarà la segona jornada del Congrés “Música a la llum”

El I Congrés Internacional Música a la llum, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Universitat de València, i patrocinat per Bankia, entrarà el divendres 14 en la seua segona jornada, amb noves conferències i sessions de presentació de comunicacions.

El matí començarà amb la conferència del portuguès André Granjo, que a més de director és investigador i membre de l’Institut de Etnomusicologia del seu país. Granjo se centrarà en la recuperació del repertori històric de les bandes del seu país a través d’una base de dades centralitzada. A continuació, la primera sessió de comunicacions versarà sobre el paper cultural jugat per les bandes en el seu context, amb intervencions sobre El Puig, Sueca, Llíria o la Font de Sant Lluis de València.

Cristóbal Soler, president de l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra i titular de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, parlarà després sobre les instrumentacions de sarsuela en els casos de Chapí i Serrano. El matí conclourà amb una sessió dedicada, entre altres temes, a la protecció del patrimoni des del punt de vista jurídic, les campanyes de recuperació de repertori de la Diputació de València o la base de dades Faristol, model per a un futur catàleg de repertori de banda.

La sessió de vesprada s’iniciarà amb una conferència de Salvador Astruells i Frederic Oriola sobre la reconstrucció d’una obra de 1855 del músic militar Carlos Llorens, exemple de la música d’eixe moment. Després, una nova taula de comunicacions presentarà diferents treballs sobre la influència de la música tradicional i la música contemporània en el repertori bandístic.

Finalment Frank de Vuyst, músic belga resident des de fa molts anys entre nosaltres, pronunciarà la conferència titulada ‘Arxiu i difusió del repertori bandístic en països del nostre entorn: una comparació amb el cas valencià’.

Última jornada del congrés

En la jornada del dissabte, representants de les principals biblioteques i arxius de l’Estat parlaran sobre els seus fons bandístics, entre els quals destacarà la intervenció de la italiana Sabina Benelli amb la seua experiència en el Teatre alla Scala de Milà. A més, el mateix dissabte, la recentment creada Unió Musical del Centre Històric, una banda dirigida per Vicente Gabarda, oferirà un concert obert al públic en general en el claustre de la Nau, amb obres de Manuel Penella, José Manuel Izquierdo i José Serrano.

Música a la llum és un projecte engegat en 2016 per l’IVC i la FSMCV amb el patrocini de Bankia, per a descriure i posar en valor les partitures, instruments i el patrimoni cultural en general de les societats musicals valencianes. És resultat d’un treball de camp en equip que ha començat inicialment en les bandes centenàries de tot el territori valencià, i que es plasma en una pàgina web, que pretén oferir en finalitzar el projecte un mapa dels principals fons musicals que atresoren les nostres bandes.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías